Početna / Video / Moć zajednice: Sjećanja na kubanski naftni vrhunac (‘oil peak’)

Moć zajednice: Sjećanja na kubanski naftni vrhunac (‘oil peak’)

naftnivrhunacnakubi

Film The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil govori o teškoćama i borbi zajednice te kreativnosti Kubanaca, koji kroz film opisuju svoja iskustva iz vremena neposredno nakon raspada SSSR-a početkom devedesetih, kada su ostali odsječeni od jedinog međunacionalnog izvora fosilnih goriva.

Tako se opisuje kako su sami Kubanci prebacili proizvodnju s izrazito mehanizirane poljoprivrede na organski uzgoj hrane, urbane vrtove i slično. Kroz film se rasvjetljava moment prema kojem, osim što se hrane zdravije i žive održivije, danas se Havana može pohvaliti činjenicom da proizvodi 50 – 90 posto svoje hrane u gradu i okolici.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog filma je činjenica da govori o budućnosti koja nas sve čeka nakon što se potroši veći dio svjetskih zaliha nafte, što je Kuba preživjela i pronašla neke dobre alternative.

Ako se prijevod ne pokrene automatski nakon što kliknete na link, titl učitajte klikom na kućicu ‘CC’ u donjem desnom uglu manjeg ekrana gdje se izvodi video.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Karamarko bez riječi

  Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one + 10 =