Početna / Dnevni Komentar / Monsantov put u sumrak (2)

Monsantov put u sumrak (2)

monsantosumrak5

Nedavno je krovno američko pedijatarsko udruženje (“American Academy of Pediatrics”) donijelo odluku o potpunom prekidu suradnje sa notornim bio-tehnološkim gigantom. Nastavak je to šireg silaznog trenda koji prati kompaniju poslijednjih godina.

Svake se godine u nekoliko stotina gradova diljem svijeta održi organiziran i simultan prosvjed protiv GMO-usjeva koji putem Interneta vrlo brzo poprimi potencijal stihijskog šumskog požara, a privlači sve više medijske pažnje. Čak su i one najveće televizijske i novinske kuće prisiljene izvještavati o tim okupljanjima, koliko god to nevoljko i krivo interpretirano onda bilo.

Herbicid Roundup i njegovi derivati sačinjavaju oko 60 % svih pesticida koje Monsanto proizvodi. Njegov uvoz i prodaju svake godine zabrani nekoliko zemalja, međunarodnih poslovnih asocijacija i velikih trgovačkih lanaca; unatoč pustim milijunima dolara utrošenim na medijske propagandne kampanje koje predstavljaju GMO u pozitivnom svijetlu te na legalizirano privatno podmićivanje (lobiranje).

Malo je poznata činjenica kako je stotinjak zemalja svijeta do danas donijelo zakone i uredbe koji u nekoj mjeri ograničavaju uvoz, uzgajanje i prodaju genetski modificiranih organizama. Uzgoj i distribucija GMO-a u potpunosti je zabranjen u 54 države.

Spomenimo tu još i izvješće Svijetske zdravstvene organizacije (WHO) iz prošle godine koje na prvom mjestu najvjerojatnijih uzročnika nastanka kancerogenih tvorbi navodi upravo Monsantov Roundup. Takva vrsta negativne reklame mora ostaviti traga.

Kao i prava mala šuma neovisnih medicinskih, kliničkih, bio-kemijskih i drugih znanstvenih istraživanja te ispitivanja učinaka GMO-usjeva i srodnih pesticida na ljudsko zdravlje; koja je dosada provedena. O toj temi sam već jednom pisao malo detaljnije tako da ću ju ovdje preskočiti.

Slijedom svega rečenog, ne čudi poslijednja poslovna bilanca bio-tehnološke kompanije. Kao mjera spašavanja kompanije (doslovno tim riječnikom), najavljeno je skoro otpuštanje 2. 600. djelatnika.

Prilično je teško zamislti kako bi to otpuštanje pukog uredskog osoblja na minimalcu trebalo doprinjeti “spašavanju kompanije” od svojih 20.-30. 000. zaposlenika u stotinjak zemalja svijeta i godišnjim proračunom većim od trećine država danas. I još biti toliko važno da se posebno ističe u poslovnom podnesku dioničarima kompanije. Ali u slučaju npr. viših managera i njihovih zamjenika na milijunskim bonusima i premijama, to uopće nije toliko teško.

Kako bilo, u nastavku se dodaje kako su u odnosu na isto razdoblje prošle godine prenosive dionice Monsanta izgubile oko 30 % vrijednosti.

Kompanija je uzvratila nekim masivnim lobističkim naporima i ‘podmazivanjem’ kod američkih zakonodavaca. Niži dom Kongresa nedavno je izglasao legislativu H. R. 1599. (“DARK act”), koja izrijekom brani označavanje genetski modificiranih usjeva prikladnim trgovinskim deklaracijama na saveznoj razini.

Nastavak je to više ili manje uspješne politike zakonskog imuniziranja čitavog bio-tehnološkog poslovnog sektora od prošle godine, a novi zakon stupa na snagu s početkom iduće godine.

Biti će zanimljivo pratiti nastavak cijele te priče s Monsantom.

 

Krešimir Pavlović

 

Vezane vijesti:

Monsantov put u sumrak – nadajmo se

Monsanto – tvornica smrti

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

three + fifteen =