Početna / Dnevni Komentar / Monsantov put u sumrak – nadajmo se

Monsantov put u sumrak – nadajmo se

monsantoglobalno

U više od 400 gradova diljem svijeta u subotu se prosvjedovalo protiv Monsanta. Faceook stranica organzatora kampanje u narednim danima billa je ispunjena slikovitim foto i video galerijama s pojednih lokalnh okupljanja, a materijali sporadično pristižu i dalje.

No, podalje od svijetla reflektora i megafona tih dana moglo se primjetiti i neke druge vijesti vezane za ovu američku biotehnološku kompaniju. Njih ću ukratko prokomentirati ovdje.

Prva je zapravo još iz prošlog prosinca, kada je nizozemski parlament izglasao moratorij na upotrebu monsantovog notornog toksina Roundup. Prihodi od prodaje tog jednog pesticida i njegovih derivata čine blizu 60 % ukupnih profita od prodaje svih monsantovih pesticida i herbicida.

A od tada je uslijedilo još nekoliko nacionalnih zabrana toksičnog herbicida, npr. Kolumbije, Kanade i nedavno Šri-Lanke. Čisto sumnjam kako takve odluke pozitivno utječu na bilancu dobitka Monsanta.

Slijedeća vijest bila je iz ožujka ove godine. Institut za tumore unutar Svijetske zdravstvene organizacije proveo je kliničko ispitivanje univerzalnog kemijskog sastojka herbicida i pesticida danas – glifostata, te je našao kako isti najvjerojatnije uzrokuje nastanak raka.

Glifostat se koristi se u preko 750 komercijalnih herbicida i pesticida još od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, i standardni je sastojak monsantovih koktela. U narednim tjednima glifostat se čak spomenuo u jednoj popularnoj televizijskoj seriji medicinske tematike, u krajnje negativnom kontekstu.

Ne vjerujem niti kako se sav taj loš publicitet također pozitivno odrazio na prihode kompanije.

Ovdje je možda još zanimljivo spomenuti odluku njemačkog nacionalnog lanca trgovina ‘Toom Baumarkt DIY’ od pretprošlog tjedna. Odlučeno je kako se svi artikli koji sadrže glifostat povlače s polica svih 350 trgovina u zemlji.

Pribrojimo ovom nizu još i činjenicu kako se monsantov pravni odjel jedva uspijeva obraniti od sve većeg broja pojedinačnih i grupnih tužbi poslijednjih godina, te jednu zviždačku procjenu na koju sam nedavno naletio, kako je čista zarada kompanije zapravo u konstantnom padu već petu godinu zaredom.

Ne znam kako ti, ja se ne bunim.

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

5 × one =