Početna / Dnevni Komentar / Mujica odlazi časno, a neki uz “dužnosničke naknade” od 24000 kn

Mujica odlazi časno, a neki uz “dužnosničke naknade” od 24000 kn

Jose Mujica
Urugvajskom predsjedniku Joseu (Pepe) Mujici, bivšem gerilcu koji skromno živi na farmi, a većinu plaće daje u dobrotvorne svrhe, u ožujku prestaje mandat.

Kao jedan od gerilskih vođa u vrijeme diktature vojne hunte proveo je trinaest godina u zatvoru za što, kako kaže, nikada nije požalio.
Mujica će biti upamćen kao jedan od najpopularnijih i najčasnijih svjetskih lidera u povijesti.

Neki ga nazivaju “najsiromašnijim predsjednikom”, neki predsjednikom kakvog bi svaka zemlja poželjela dok ga neki smatraju populističkim redikulom.
No značajne uspjehe Urugvaja na ekonomskom planu kao i pozitivan učinak njegove karizmatičnosti na čitavu Južnu Ameriku nitko mu ne može osporiti.
Urugvaj je od 2005. imao prosječni ekonomski rast od 5,7 % i znatno je smanjen državni dug.

“Imali smo uspjeha u postizanju jednakosti građana Urugvaja; prije deset godina 39% Urugvajaca je živjelo ispod granice siromaštva, danas smo ekstremno siromaštvo smanjil na samo 0,5%” – nedavno je izjavio Mujica.

Urugvaj je prva zemlja koja je legalizirala marihuanu i od tada se bilježe veći uspjesi u onemogućavanju krijumčarenja i zloupotrebe teških droga, zalagao se za legalizaciju pobačaja i istospolne brakove i općenito bio jedan od najnaprednijih svjetskih lidera.

Kad je postao predsjednik odbio je preseljenje u predsjedničku palaču i nastavio živjeti sa suprugom i tronogim psom Manuelom na farmi u blizini Montevidea.

mujica2

Devedeset posto plaće daruje u dobrotvorne svrhe uz objašnjenje kako to njemu uopće ne treba jer ima dovoljno. Svoj Volkswagen iz 1987. je također zadržao i kaže da mu bolji auto ne treba, a ponudu arapskog šeika od milijun dolara za Volkswagen – odbio je.
Uz ovog zaista jedinstvenog i osebujnog čovjeka vezane su brojne anegdota. Jedna od njih je i doživljaj mladića koji nije imao uspjeha u autostopiranju sve dok nije naišao Mujica vozeći se sa suprugom u svom Volkswagenu prema Conchillu.
Nakon umirovljenja planira usvojiti još siromašne djece.

Treba li još nešto reći o ovom divnom čovjeku osim da smo i mi ponosni na njega iako živi u dalekom Urugvaju.
Predsjednik Mujica odlazi časno, za razliku od nekih drugih predsjednika, u nekim drugim zemljama.
Oni odlaze uz “dužnosničke naknade” koje su u visini desetak penzija ili sramotno malih radničkih plaća.
Viva Mujica! Hasta la victoria siempre!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MNzafK1HIro]

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Jedan komentar

  1. mujica je smrad. Zašto? zato što je legalizirao iskljucivo monsanto gmo marihuanu ostale marihuane su zabranjene. dobro je malo progugalt prije nego se od nekog počme radit svetca.http://www.infiniteunknown.net/2014/03/02/the-connection-between-the-legalization-of-marijuana-in-uruguay-monsanto-and-george-soros-by-william-engdahl/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 4 =