Početna / Dnevni Komentar / Muljaže i blamaže ( mister Bilaver )

Muljaže i blamaže ( mister Bilaver )

obama1

 

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

XVII. opći sabor HDZ-a iznjedrio je i neke zanimljive likove. Iskočilo je tako ime Franka Bilavera. A kad se pojave neka nova lica – kao po pravilu iskoče i neke dubioze iz prošlosti.
Frank se tako ‘proslavio’ svojim vještinama u Photoshopu. Naime, tijekom Sanaderova posjeta Sjedinjenim Državama (davne 2008.), članovi Sanaderova kabineta fotografirali su se s ondašnjim predsjednikom Bushom mlađim. Frank Bilaver nije bio u toj delegaciji – što će reći da nije ni primirisao Ovalni ured u Bijeloj kući – pa tako nije imao ni susret a kamoli rukovanje i fotkanje s američkim predsjednikom. No, na službenim (!) stranicama svoje stranke, Bilaver je umetnuo (bolje rečeno: podmetnuo) fotošopirani uradak – svoju malenkost je stavio pored američkog predsjednika na službenoj fotografiji – a cijelu je muljažu otkrio Globus.

UHVATI ME AKO MOŽEŠ

Stvar donekle podsjeća na slučaj Franka Abagnalea, Amerikanca koji je od svoje petnaeste do dvadeset i prve godine krivotvorio isprave, uspješno se predstavljajući kao odvjetnik, bankar,
liječnik – pa čak i pilot. Koliko god da je bio uspješan u prijevarama, na kraju biva uhićen i odslužio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon što je naučio svoju lekciju, odlučio je živjeti kao pošteni građanin. Štoviše, osnovao je tvrtku koja se bavi analizama i sprječavanjem prijevara. Ukratko – od muljatora je postao savjetnik za sigurnost (surađuje i s FBI-om) i vrlo je cijenjen u svojoj struci. (O njegovom nevjerojatnom životu snimljen je film Uhvati me ako možeš.)
Vratimo se na hadezeovca s početka ove priče. Nije, naravno, grijeh obrađivati fotografije u Photoshopu – mnogi to rade kako bi uljepšali svoje slikovne uratke. Ne bi bio ni problem da je rečeni mister Bilaver iz zezantskih pobuda otvorio stranicu na kojoj bi objavljivao fotomontaže sa svjetskim državnicima. Problem je u tome što je Bilaver (iz samo njemu znanih pobuda) na internetske stranice svoje stranke podvalio muljatorsku, lažnu, fotošopiranu fotku među službene fotografije, zacijelo misleći da će mu to pomoću u karijeri. Vjerojatno se tu radi i o narcisoidnom karakteru.
No, on samo fotošopira – i nema razloge da se živcira.

KOMPILIRANJE I REVIZIJA KAO ZANIMANJE

Ime Milijana Brkića (kodno ime: Vaso) provlači se kroz medije od 2010. Novinarskim znatiželjnim zabadanjem (što je sedmoj sili i posao) otkrivene su stanovite dubioze oko diplomskog rada spomenutog hadezeovca. Naime, posumnjalo se da Brkićev rad nije napisan već – prepisan. Kad bi se navodila cijela kronologija tog slučaja (od početka do danas) trebalo bi ispisati valjda nekoliko desetaka stranica papira: sumnja u autentičnost diplomskog rada, ispitivanja na sudu, žalbe, (ne)pravomoćne presude, proceduralne pogreške, odluka o poništenje diplome, pa zatim nova odluka i poništenje odluke o poništenju diplome (!) itd. Brkićev slučaj je bio i predmet oštre satire – tako su njegovu izjavu da ‘koliko on zna, njegov rad nije prepisan’ satirični portali komentirali s naslovom: ‘Nisam prepisao svoj diplomski rad – fotokopirao sam ga!’ i tome slično. Ondašnji predsjednik i saborski zastupnik Laburista – stranke rada Dragutin Lesar slučaj je 2014. komentirao rekavši duhovito da bi na našim fakultetima trebalo razmisliti o uvođenju novog studija čijim bi završetkom student postao – diplomirani kompilator.
Sam glavni akter ovih događaja svojedobno je nudio i ostavku na mjestu glavnog tajnika stranke, no čovjek je hadezeu potreban te je na saboru stranke (kao jedini kandidat) izabran za zamjenika predsjednika. A ove dubioze oko diplome su – očito – manje važne. On samo falsificira odnosno kompilira – i nema razloge da se živcira.

Do predsjedništva najdomoljubnije stranke vinuo se i ministar kulture, Zlatko Hasanbegović.
Iz njegovog djelovanja, izjava i pisanja proizlazi da je on neobično tužan na datum 8. svibnja, ali da ga zato neizmjerno veseli obljetnica 10. travnja. Hasanbegović je u nekom svom filmu – u filmu naziva Moje pjesme – moje snovi (po scenariju Hrvoja Hitreca a u režiji Jakova Sedlara). On samo revizionira – i nema razloge da se živcira.

SVE O ANI

Početkom pedesetih godina, snimljen je kultni film Sve o Evi, s ikonama kao što su Bette Davis, George Sanders i s epizodnim pojavljivanjem tada još neafirmirane Marylin Monroe.
Film je bio nominiran za čak četrnaest Oscara – a osvojio je njih šest, uključujući i one za najbolji film i redatelja. Priča je to o mladoj djevojci koja se pojavi kod proslavljene glumice te joj postane asistenticom. No, uskoro postaje jasno da Eva nije toliko naivna i nevješta kako se čini na prvi pogled…
Možda jednog dana doznamo i sve o Ani, supruzi Tomislava Karamarka. U jeku je afera ‘Konzultantica’ i teško je bilo što reći sa sigurnošću kako će se tu stvari razvijati. Jedino je sigurno – Karamarko je čvrsto stao iza svoje supruge. Hoće li mu to pomoći ili pak odmoći prilikom izlasavanja povjerenja 18. lipnja, ostaje da vidimo.
Dotad, Ana Karamarko Šarić samo konzultira – i nema razloge da se živcira.

MULJAŽE I BLAMAŽE

Neki likovi iz trenutačno vladajuće stranke relativno brzo su pali u zaborav. Mijo Crnoja je bio ministar branitelja nekih desetak dana, sve dok nije otkriveno da mulja s podacima oko mjesta prebivališta i kreditom. Dakle, izigravanje zakona stajalo ga je položaja.
Vjerojatno je i dalje član stranke, ali iako je Karamarko u njegovu obranu izjavio da ‘nije toliko važno je li Crnojino djelovanje bilo moralno ili nije – pustimo to sad’, očito je vrh stranke procijenio da im Crnojino ime ne donosi korist pa se stoga on ni ne spominje.
Ali, njega banka povoljno kreditira – i on nema razloga da se živcira.

Ne znam da li se netko sjeća slučaja Buljubašić. Hadezeovac Rade Buljubašić, gorljivi domoljub, vratio se iz Australije u svoju domovinu i preko ‘preporuka’ je zaposlen u HEP-u.
Ondje je fiktivno radio (od 2008. do 2009.) – drugim riječima, na posao tamo (uglavnom) nije dolazio što je utvrđeno ispisom poziva s njegova mobitela. Umjesto na radnom mjestu, radije je boravio u središnjici HDZ-a. Buljubašić je pak tvrdio da je u HEP-u doista radio – a u HDZ-u je volontirao. Ostaje jedino misterij kako se može volontirati za vrijeme radnog vremena na drugoj adresi od one gdje ti se nalazi radno mjesto. Taj je čovjek na kraju i izbačen iz HDZ-a,
a o aferi se pisalo kad je ona izbila u javnost, 2012.
Ali, on samo volontira – i nema razloga da se živcira.

Vratimo li se još dublje u prošlost, naići ćemo na ime Miomira Žužula, ministra vanjskih poslova koji je nakon nekoliko afera (i muljanja pred kamerama) podnio ostavku 2005.
Reputaciju u politici i svojoj stranci nikad nije povratio pa se preorijentirao na poduzetništvo, a pruža i usluge lobiranja.
On samo lobira – i nema razloga da se živcira.

Slobodni novinar Željko Peratović otkrio je da je Karamarko studirao povijest deset godina – upisao je studij 1979./1980. a završio ga 1989. Odlučio se za dvopredmetni studij (povijest i slavistika), no svojevoljno je zanemario drugi predmet (slavistiku) te je pohađao samo povijest, iako je bio obvezan slušati predavanja i polagati ispite iz oba smjera.
Ali kad čovjek studij finalizira – on više nema razloga da se živcira.

SVE JE RELATIVNO MORALNO…

Ovih nekoliko biografija može nam poslužiti kao zgodna analiza političkog morala.
‘Moralno ili nemoralno – to je sve relativno’, reče predsjednik najdomoljubnije stranke u Hrvata. I doista je tako. Recimo, moglo se lako dogoditi da Bilaver bude strogo ukoren – ako ne već i izbačen iz HDZ-a zbog svoje fotomontaže s Bushom. Naime, takav postupak se mogao ocijeniti kao ‘nanošenje štete ugledu stranke’. Očito je Bilaverovo igranje s fotkama protumačeno kao bezazleno. No, možemo postaviti pitanje što bi se zbilo ako bi se primjerice Bilaver našao na autentičnim fotografijama iz striptiz-kluba? Bi li moralisti iz hadezea također zažmirili na jedno oko ili bi Bilaver snosio sankcije za svoje ‘nemoralno’ ponašanje pred go-go plesačicama?

S druge pak strane, Crnoja je lišen funkcije ministra branitelja zbog muljaže s mjestom prebivališta – naime, bio je prijavljen na adresi gdje ne stanuje kako bi plaćao manji porez.
Lako se moglo desiti da vrh stranke relativizira Crnojinu krivnju i odluči ga zadržati u vladi. ‘Ministar je pogriješio i duboko se kaje te će nadoknaditi nastalu štetu i razliku u neplaćanju poreza.’ Ovdje nije stvar da je Karamarko naglo podigao letvicu moralnosti te se odrekao Crnoje jer je ovaj izigravao propise. Stvar je u tome da za mjesto branitelja hadeze očito ima veliki broj kvalitetnih kandidata te da je Crnoja vrlo lako zamjenjiv.

Za usporedbu – oko Brkićeve diplome postoje neke dubioze no njegov šef ga se nije odrekao – upravo suprotno. Brkić je ponudio ostavku na mjestu tajnika svoje stranke, no ona nije prihvaćena – a na ovom saboru, Brkić je postao drugi čovjek u hadezeu – zamjenik predsjednika.
Dakle, stranka ga treba i pitanje njegove diplome postaje suvišno.

Niti jedna od navedenih osoba previše se ne uzrujava oko spomenutih afera. Možda dožive lagani, prolazni šok kad novinari nešto ‘iskopaju’, ali inače – naši političari na posao odlaze s uvjerenjem da uvijek vuku prave poteze – a možemo se i kladiti da spavaju snom pravednika.
Niti jedan od njih se ne živcira – živcirate se samo vi, poštovani građani i građanke, dragi porezni obveznici.

Muljaže i blamaže razne prolaze bez kazne…

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 − 11 =