Početna / Istaknuto / Na Bleiburškom polju nije bilo zločina, svirao se Johann Strauss mlađi

Na Bleiburškom polju nije bilo zločina, svirao se Johann Strauss mlađi

bleiburg 2

Nakon što je “Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” u sastavu predsjednik dr. Stjepan Razum, tajnik Igor Vukić i članovi upravnog odbora Stipo Pilić, Mate Rupić, Vladimir Horvat završilo svoje epohalno istraživanje Jasenovca, sve svoje resurse i znanje usredotočili su na istraživanje Bleiburga i Križnog puta.

Osnovali udrugu pod nazivom “Društvo za istraživanje operetnog festivala na Bleiburškom polju” koje je u samo nekoliko dana izašlo sa šokantnim dokazima što se ustvari događalo na Bleiburškom polju, ali prije svega na Križnom putu. Reakcije koje su usljedile u javnosti nakon iznošenja potpuno novih dokaza bile su izuzetno oštre, ali dokazi koji su predočeni bili su neoborivi. Naime, po navodima ovog uglednog istraživačkog tima na Bleiburškom polju, a posebice na Križnom putu nije bilo nikakvih zločina. Dapače, dogodilo se upravo suprotno ističe Igor Vukić.

Kako tvrdi Igor Vukić, 15.svibnja 1945. godine u dvorcu kraj Bleiburga sastali su se predstavnik štaba britanskog Petog korpusa brigardir Patrick Scott i delegacija oružanih snaga NDH. Tada je brigardir Patrick Scott najavio izaslanstvu NDH-a da su partizani pripremili operetu “Šišmiš” od Johanna Straussa mlađeg, kao zahvalu za predivne trenutke u Jasenovcu koji su bili ispunjeni božanskim tonovima “Male Floramye”. Izaslanstvo NDH-a nije bilo zadovoljno izborom operete i tražili su dodatni program. Tada im je ponuđen sportsko humanitarni događaj ultra lakog maratona po križnom putu kojeg su partizani ponudili kao revanš za odbojkaške i nogometne utakmice koje su se redovno održavale u Jasenovcu.

Nažalost kako je bilo proljeće i temperature su bile već prilično visoke, mnogi natjecatelji su dehidrirali i nažalost preminuli, ali kako ističu u “Društvu za istraživanje operetnog festivala na Bleiburškom polju” ni u jednom trenutku nije bilo nikakvih partizanskih zločina. Čak postoje i razne anegdote sa koncerta na Bleiburškom polju, pa tako ima jedna u kojoj je Ante Pavelić prije nego što je osvojio put za Argentinu kao glavnu nagradu na tomboli, u pauzi operetne izvedbe zapjevao “Jasenovac i Gradiška Stara”. Poznato je da dr. Pavelić nije imao sluha za malu djecu, Židove, Srbe, Rome, Hrvate antifašiste i partizane, pa je njegov nastup utoliko bio izuzetno zabavan i svi su se grohotom smijali što je kasnije podiglo moral okupljenim ustašama za predstojeći ultra laki maraton po Križnom putu…objašnjava nam Igor Vukić.

Na naše pitanje da li će ovo istraživanje pomoći u rasvjetljavanju zablude o Bleiburgu i Križnom putu, Igor Vukić i Stjepan Razum su skoro u isti glas odgovorili da hoće, jer imaju neoborive dokaze koji se samo nastavljaju na njihovo istraživanje o Jasenovcu. Nemoguće je i nezamislivo tvrditi da su partizani činili takve zločine prema ustašama ako znamo da je jedini grijeh ustaša bio šturi operetni program i nedostatak sportskih rekvizita i opreme u Jasenovcu. Partizane se jedino može optužiti za loš izbor operete obzirom da su se odlučili za Johanna Straussa mlađeg koji nije Hrvat, ali obzirom da su to bila turbulentna vremena i da je među logorašima u Jasenovcu bilo i Srba moguće da je opereta “Šišmiš” bila namjerno izabrana…zaključuje Vukić

D.K.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Dok jedna baba kroči drumom, druga gluma šumom

  …a didaci se na pragu veleizdaje probijaju kroz neprohodne šikare korupcije Ili je to …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

2 × 5 =