Na mjestu voljno

Na mjestu voljno

Sredina 80-ih.
Važan događaj pred sam taj period odigrao se 1983. na sprovodu bivšeg srpskog moćnika Rankovića, opskurnog igrača iz sjene koji je zagovarao IB metode i čvrstu ruku, a onomad se navodno drznuo i prisluškivati Tita što ga je najzad koštalo (političke) glave. Srpska inteligencija i neki disidenti okupili su se na tom sprovodu odavati mu počast kao nekome tko je srpsko pitanje u SFRJ vodio u dobrome pravcu. Aparat reagira represivno i uhapšen je među ostalima i Milovan Đilas glavom (i bradom). Vodeći se starom sintagmom druga staroga-“svakome isto”, u Zagrebu se hapsi Vladu Gotovca i izvjesnog JNA arhivistu, Franju Tuđmana, osobu koju Krleža u razgovorima s Enesom Čengićem krsti kao čovjeka opasnih namjera kojega držati što dalje od poluga vlasti.
U Sarajevu se privodi stanovitog Aliju Izetbegovića, tvorca Islamske deklaracije iz 1970. U tom igrokazu, budući protagonisti unaprijed plaćaju cijenu.

U ekonomiji se pak, bilježi najteže doba. Jugi ponestaje deviza za naftu, prašak, struju…Jugoslaveni stiječu ,blago rečeno, čudne navike-voze u parne ili neparne dane, plaćaju bonovima i utrkuju se po gradu sa galopirajućom inflacijom-imate li sreće, šampon ćete u pravom dijelu grada platiti manje od 3 marke (euro i po 😉 )
Milka Planinc pokušava ustanoviti koliki je uopće taj dug što joj uz pomoć MMF komisije najzad i uspijeva-

24 milijarde vanjski.

Ok! Ajmo dalje…

Zagreb je pod lupom ostalih republika da će previše utrošiti na tu Univerzijadu koja je ,navodno, trećerazredni, sportski događaj. Jugoslavija na igre šalje nepismene fudbalere sa lažnim indeksima i ispada smiješna u očima ostalih koji su zaista poslali studente.

JNA pak se silno trudi da se pokaže jedinim legitimnim nasljednikom Tita. Ministarstvo paranoje kreira apsurdne mitove o vanjskom neprijatelju koji će ovoga puta stići sa istoka. JNA nije samo skupa igračka! Generalštab je pod svaku cijenu spreman obraniti svoje pozicije. Tu negdje, u tom periodu počinju prva prestrojavanja u strojevom koraku…

Kultura, naravno, cvjeta-muzička scena se nakratko rješava Bregovića i stvara se puno moderniji, vrhunski pop dok se u rocku profilira Ekaterina Velika, vjerovatno i najznačajniji band ex Yu. Beogradski Velvet Underground.

Film u totalnoj progresivi-prodor Dušana Kovačevića, Lordana Zafranovića. Abdulah Sidran u Sarajevu okuplja strašnu ekipu i vrijeme je napokon i za Emira Kusturicu. U Splitu Smoje sparira Danijelu Marušiću i kleše monumentalni spomenik svome gradu Velo misto. Dževad Karahasan objavljuje priče, snima kratke drame.

Danilo Kiš donosi Enciklopediju mrtvih, djelo koje ga pozicionira pri samom vrhu europske i svjetske književnosti.

 

 

nastaviće se…

(na žalost)

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 + six =