Početna / Kultura / [NAJAVA]: U nedjelju počinje 19. Crtani Romani Šou

[NAJAVA]: U nedjelju počinje 19. Crtani Romani Šou

19ctaniromanishow

Najdugotrajniji međunarodni festival stripa u Hrvatskoj Crtani romani šou održava se od 13. do 15. svibnja u Hrvatskom domu likovnih umjetnika, popularnoj Džamiji, te dovodi brojne međunarodne i domaće autore, uključujući legende devete umjetnosti: crtača Hermanna Huppena (Jeremiah), scenarista Alfreda Castellija i crtača Giancarla Alessandrinija, tvorce Martina Mistèrea.

Crtani Romani Šou, 19. po redu Međunarodni festival stripa u Zagrebu, ponovno otvara svoja vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti i pop kulture Hrvatskom domu likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma 16. Kao i svake godine, festival priprema pregršt sadržaja vezanih uz strip, te dovodi niz vrhunskih domaćih i stranih autora koji će se družiti, imati predavanja i crtati za publiku.

“Autori znaju da kada dolaze na ovaj festival, dolaze na festival entuzijasta koji vole strip i gdje se mogu družiti s publikom u neformalnom okruženju i ugodnoj atmosferi. Zagreb ih isto oduševljava svojom neposrednošću, te svoja pozitivna iskustva prenose kolegama. Zato uspijevamo svake godine dovesti vrhunska imena iz svijeta stripa. To je zajednički rezultat nas i naše publike koja na njih ostavlja vrhunski dojam”, objašnjava Slaven Gorički, direktor festivala.

Tako će publika ove godine imati priliku upoznati autore poput Hermanna, jednog od najvećih legendi stripa na svijetu, autora serijala Jeremiah; Alfreda Castellija i Giancarla Alessandrinija, tvorce popularnog Martina Mistèrea, Roberta Recchionija i Giovannia Freghierija, dvojca čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog; Didiera Pasamonika, jednog od najvećih francuskih teoretičara stripa i kustosa, te mnoge druge.

Nisu zanemareni niti autori iz susjedstva, tako na festival dolaze Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na Francuskom tržištu. Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka (Y the Last Man, Hellblazer) i Krešimir Biuk uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca.

Naravno, na festivalu će neformalno biti, kao i svake godine, većina domaćih autora stripa. Jedna od glavnih misija CRŠ¬a je poticanje kreativnosti u djece, pa tako i ove godine dodjeljuje nagradu ‘Mladi Lav’ za najbolje stripove koje festivalu šalju školarci, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala. Tu su i brojne izložbe, a kako na festival dolaze tvorci Martina Mistèrea, poseban naglasak biti će na originalnim crtežima iz tog stripa, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva.

Biti će tu i niz predavanja, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva.

Biti će tu crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, neizbježan sajam stripova, te mnogih drugih sadržaja vezanih uz strip.

Festival traje od 13. do 15. svibnja i potpuno je besplatan za sve posjetitelje.

Više informacija o festivalu možete pronaći na web-stranicama CRŠ-a

 

Izvor: Radio Student

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

12 + 19 =