Početna / Udruge / Natječaj za literarne radove na temu: ANTIFAŠIZAM DANAS

Natječaj za literarne radove na temu: ANTIFAŠIZAM DANAS

partizaninadinari

U povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije objavljuje Natječaj za literarne radove na temu: ANTIFAŠIZAM DANAS. Natječaj je namijenjen prvenstveno mladim naraštajima, a posebno srednjoškolcima i studentima. Obilježavanje 70. obljetnice organizira se pod pokroviteljstvom GRADA ZADRA i ZADARSKE ŽUPANIJE.

Tijekom ove 2015. godine cijela Europa i dijelovi svijeta obilježavaju pobjedu nad fašizmom, tom najvećom pošasti 20. stoljeća. Uz Dan Pobjede i Dan EU, ove godine obilježavamo 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima i 20. godišnjicu Oluje.

Naši preci, dalmatinski partizani, uz podršku većine građana masovno su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji.
Tisuće aktivnih boraca okupljenih u partizanske jedinice koje su prošle najteža ratišta na ovom prostoru, tisuće zatvorenika i logoraša, strijeljanih i nestalih u monstruoznim logorima te ostalo stanovništvo koje je trpjelo vojni i civilni teror od strane njemačkih, talijanskih i madžarskih fašista i njihovih pristaša izdajnika, svih boja i nacija, svojim životima i imovinom platili su cijenu slobode koju su sami izborili. Hrvatski antifašistički pokret koji je u sebi udruživao sve narode i narodnosti koje su tih godina izabrali put borbe i časti u borbi protiv fašističkih, nacističkih agresora i domaćih njihovih sluga, svrstao je modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije i ona sa pravom obilježava ovu godišnjicu sa svim slobodoljubivim narodima i pojedincima svijeta.

Odluke AVNOJ-a i ZAVNOH-a koje su vratile matici Hrvatskoj područja Istre, Rijeke, Primorja i Zadra te Međimurja i Baranje, a koje su uključene u temelje moderne Republike Hrvatske današnju državu predstavljaju kao člana međunarodne zajednice i demokratskih asocijacija.

Tim povodom raspisuje JAVNI NATJEČAJ za literarni rad na temu ANTIFAŠIZAM DANAS. Radovi mogu biti u obliku proznog teksta i poezije. Pozivamo sve mlade ljude od 16 – 24 godine, učenike i studente u našem Gradu Zadru i Zadarskoj županiji da uzmu učešća u natječaju.
Najbolje ocijenjena tri rada bit će nagrađeni besplatnim boravkom u LJETNOJ ŠKOLI MIRA u SAVUDRIJI koju organizira SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE. Za putne troškove i džeparac svakom nagrađenom učesniku Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra dodjeljuje 500,00 HRK.
Radove treba predati napisane u Wordu elektroničkom poštom na uaba@inet.hr [HYPERLINK: mailto:uaba@inet.hr] ili poštom UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA GRADA ZADRA, Trg Petra Zoranića 1/1 , 23000 Zadar.
Radove treba dostaviti prosudbenom odboru najkasnije do 20. svibnja 2015.g. Obavijest o nagrađenim radovima objavit ćemo do 31. svibnja 2015. u sredstvima javnog priopćavanja i osobno na adresu nagrađenih. Nagrađeni radovi objaviti će se u sredstvima javnog informiranja.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA U ZRENJANINU POVODOM DRUGOG ROČIŠTA I PROCESA ZA REHABILITACIJU KVISLINGA I FAŠISTE MILANA NEDIĆA

Antifašistkinje i antifašisti u organizuju akciju u znak protesta protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × five =