Početna / Dnevni Komentar / Ne volim Hrvatsku!

Ne volim Hrvatsku!

hrvatska111
Radikalizacija hrvatske političke scene je očigledna. „Miris devedesetih“. Ofenziva desnog političkog spektra potpomognuta vjernim savezništvom kaptolskih mantijaša i oštro naginjanje čitavog društva prema dubokom i opasnom ideološkom i svjetonazorskom sukobu. Gotovo sve javne rasprave najčešće izazvane potpuno iracionalnim idejama i tvrdnjama, popraćene su kao i obično bujnim izljevima patriotskih emocija. Domoljublje je opet u modi. Slijed modnih trendova ove vrste je inače poznat i nije ga teško predvidjeti. Nakon ekstremno domoljubnih dolaze oni u kojima se nose pretežno maskirni dezeni.

Umjesto da narod, raja, puk, nacija ili kako se već želimo nazvati, danas, dvadesetak godina nakon ratnog ludila bude u najmanju ruku nepovjerljiv i sumnjičav prema svakoj naglašenoj domoljubnoj manifestaciji jer smo pod tom krinkom žestoko obespravljeni i opljačkani, u zabrinjavajuće velikoj većini na takve pojave gleda blagonaklono ili se aktivno pridružuje.
Indoktrinacija, sujeta i strah iz devedesetih, bojazan od društvenog izopćenja kao posljedice prkošenja domoljubno-katoličkoj liniji, ne samo da još uvijek postoje već se čini da se opet poput zlog duha uvlači u svaku poru društvene svijesti.

Zato se, u ovom novom valu domoljubnih i vjerskih nasrtaja na zamišljene neprijatelje, a posljedično i na zdrav razum, ponovo otvara pitanje – što je uopće domoljublje?
Da, zaista, što je to? Koga ili što bih trebao voljeti da postanem domoljub?
Trebam li voljeti ličnosti iz naše preuveličane i predimenzionirane povijesti? Sve one knezove i „kraljeve“ što iza sebe gotovo ništa ne ostaviše. Sve one hohštaplere, lopove, raspikuće, tuđinske slugane? Moram li voljeti bana Jelačića, duševnog bolesnika koji je šurovao s Mađarima, a ratovao za Austrijance?
Trebam li voljeti i slaviti hrvatsku inteligenciju prepunu bečkih konjušara iz vremena Austo-Ugarske, veličati ustaški pokret kao svakako najveću sramotu hrvatske povijesti? Ili možda hvaliti i slaviti te beskrajno domoljubiti noviju povijest, bespuća povijesne zbiljnosti devedesetih u kojima smo ekonomski, moralno i etički gotovo uništeni? Analogno tom obrascu svakako treba, da bismo bili pravi domoljubi, mrziti druge i drugačije. Znamo dobro koji su i što su.
Valja mrziti i zločestog Tita koji je ničim izazvan ubio na milijune Hrvata samo zato što je bio antikrist i hrvatomrzac. Moramo se sramiti perioda socijalizma iako je tada Hrvatska u četrdesetak godina prosperirala više nego u čitavoj povijesti prije.
O “prosperitetu” u onoj poslije, u ovoj, bolje je ne govoriti.

Trebam li voljeti zemlju koju mladi ljudi masovno i mahnito napuštaju?

Da bismo voljeli Hrvatsku moramo voljeti ili mrziti nešto iz prošlosti – danas mitomanski i lažno interpretirano. Ili nešto što u sadašnjosti objektivno ne postoji.

Da bismo uzviknuli „Volim Hrvatsku!“ istovremeno moramo uzviknuti i laž.

Zato ne volim Hrvatsku.

Ne volim Hrvatsku jer je nepravedna, primitivna, zadrta. Ne volim Hrvatsku jer je pod tim parolama i paravanom šačica ološa opljačkala i uništila teško stečenu i vrijednu društvenu imovinu. Ne volim Hrvatsku jer u njoj nema pravde. Ne volim Hrvatsku jer je korumpirana od predsjednika do portira. Ne volim Hrvatsku jer su u njoj javni interesi potpuno podređeni interesima kapitala. Ne volim hrvatsku jer je bez otpora dozvolila da je preplavi najprljaviji oblik neoliberalizma. Ne volim Hrvatsku jer je neprestano otimala i ništa nije davala.

Danas domoljublje zapravo znači ne voljeti Hrvatsku.

Ne volim Hrvatsku!
Iako je puna života, kako kažu u sloganu  plaćenom 2,5 milijuna kuna.

borovo
S.H.

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

3 × 1 =