Početna / Aktualno / NEĆETE BEZ NARODA

NEĆETE BEZ NARODA

za referendum

U ponoć počinje prikupljanje potpisa u 127 gradova za novi referendum.

Na današnjoj press konferenciji  građanske inicijative „ZA REFERENDUM“ najavljen je početak prikupljanja potpisa u 127 gradova . Prikupljanje potpisa, u skladu s važećim zakonskim propisima, traje 15 dana, a počinje od subote 30.05., te završava 13.06.

Građanska inicijativa „ZA REFERERENDUM“ sastavljena je od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, a traže raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Na štandovima ćete naići na dvije liste stoga što se jednim pitanjem zahtjeva izmjena odredbe Ustava koji se odnosi na broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, a drugim pitanjem uredila bi se odredba o mjestima  na kojima se prikupljaju potpisi, a koja se uređuju  Zakonom o referendumu.

PITANJA:

  1. pitanje – ustavni referendum

„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmjeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

 

  1. pitanje – zakonodavni referendum

„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

za referendum1Trenutnim rješenjem predmetnih odredba, referendum kao instrument sudjelovanja građana u odlučivanju u Republici Hrvatskoj, teško je dostupan građanima ukoliko se ne udruže s institucijama koje za to imaju novaca. Na taj način, gotovo za većinu građana, referendum ostaje samo mrtvo slovo u zakonu.

Uspjehom ove akcije Hrvatska bi postala bitno demokratskija država i približila bi se nekim zapadnim uzorima u sudjelovanju građana o odlučivanju o pitanjima od osobite važnosti za užu ili širu zajednicu.

Dodatne informacije o inicijativi možete pronaći na stranici http://necetebeznaroda.hr

 

KontraPortal

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Jedan komentar

  1. ….samo hrabro naprijed…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen − 15 =