Početna / Zanimljivosti / Nedostatak pojedinih krvnih grupa: napredak

Nedostatak pojedinih krvnih grupa: napredak

transfuzijekrvi1

Znanstvenici uključeni u istraživanje stvorili su enzim koji odsijeca šećere (antigene) prisutne u krvnim grupama A i B, čineći ih sličnima krvnoj grupi 0, koja je univerzalni donor, i mogu je primiti svi pacijenti, bez obzira na krvnu grupu. Ovaj novi enzim stvoren je uz pomoć metode usmjerena evolucija koja uključuje umetanje mutacija u gen koji kodira za enzim te odabir onih koji su najučinkovitiji u uklanjanju antigena. U samo pet generacija, enzim je postao 170 puta učinkovitiji.

Uz pomoć ovog enzima uspješno je uklonjena većina antigena u krvnim grupama A i B, no prije nego što se počne koristiti u bolnicama, enzim mora ukloniti sve antigene jer je imunološki sustav čovjeka vrlo osjetljiv te čak i najmanje količine antigena mogu pokrenuti reakciju koja može dovesti i do smrti.

Razlike u krvnim grupama mogu se činiti malim i zanemarivim – ljudi s krvnim grupama A i B imaju dodatnu molekulu šećera vezanu za površinu crvenih krvnih stanica, no transfuzija druge krvne grupe može dovesti do ozbiljnih posljedica. „Ovaj način nije novost, no dosad smo trebali mnogo više enzima da bi postigli ovakve rezultate pa to nije bilo praktično. Sada sam uvjeren da na ovaj način možemo dogurati puno dalje”, rekao je profesor na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji Steve Withers.

Tako je postavljen temelj rješavanja problema nedostatka zaliha krvi određenih krvnih grupa koji zaokuplja znanstvenike već generacijama.

 

Izvor: znanost.geek.hr

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tajni portret skriven ispod Mona Lise

Rezultati razbijaju mnoge mitove i zauvijek mijenjaju naš pogled na Leonardovo remek-djelo. Nakon što sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

18 − six =