Početna / Istaknuto / Nema zemlje za… 2.dio

Nema zemlje za… 2.dio

izložba1

 

 

Posjetili smo izložbu…

U Galeriji Matice hrvatske možete pogledati izložbu mlade akademske slikarice Gorane Težak pod nazivom ‘Nema zemlje za… 2.dio’
Izložba traje do 30.siječnja, vrijedi je pogledati.

Fotografije: Juraj Vuglač (JAM – Udruga za promicanje hrvatske umjetnosti i međukulturnog dijaloga),
Tekst napisala: Ana Čveljo

 

Nema zemlje za… 2.dio

Nakon što je 2013. godine u zagrebačkoj galeriji Laval Nugent predstavila ciklus Nema zemlje za… u kojem se problemski osvrnula na aktualnu hrvatsku društveno – političku situaciju, mlada slikarica Gorana Težak sada izlaže svojevrstan nastavak tog ciklusa – proširenu verziju svojih promišljanja o društvu u kojem živimo – simptomatična naslova Nema zemlje za… 2. dio. I dok se u prvom dijelu ciklusa za – držala na akutnim traumama hrvatskog društva kao što su nezaposlenost i korumpiranost političkih elita u, na ovoj izložbi predstavljenom, nastavku Gorana će se okrenuti globalnim temama poput migracije i specifično shvaćenog problema tranzicije (u smislu nužnog mijenjanja socijalno – kulturne slike društava kojima pripadamo).

izložba2

 

Prema principu „svi smo mi od – nekud došli“, mlada slikarica u svom radu tematizira „bauk migracije“, želeći dobrodošlicu i bolje sutra novim članovima našeg društva. Tu dobrodošlicu ona iskazuje i eksplicitno u algoričnom platnu Lađar gdje slikarica sama, prikazana s leđa, maše na pozdrav skupini koja se približava čamcem površinom plitke vode što teče između nebodera. Gotovo nadrealistički siže slike priziva istovremeno i mitsko – biblijski motiv Noine arke kao i puno suvremeniju aluziju na bijedu unutar obilja, bijedu koja je ovdje prisiljena probijati, kako materijalne, tako i mentalne, barikade u potrazi za životom dostojnim čovjeka. Sličan sukob bijede i obilja prisutan je i u radu Šato – raši 1 u kojem vidimo naselje beskućnika na pozadi – ni osvijetljenog, suvremenog grada. Taj nesrazmjer u bogatstvu izaziva nevjericu kod autorice te ga ona, kroz svoj rad, nastoji učiniti neposredno vidljivim i potaknuti nas na refleksiju.

 

izložba3

 

Društveni angažman, socijalna osjetljivost (i osviještenost), kao i intenzivno propitivanje smisla postojećih društvenih hijerarhija te komentiranje njima pripadajućih apsurda, karakteriziraju umjetničko djelovanje Gorane Težak. Za nju, umjetnik mora reagirati na stvarnost oko sebe, mora je vidjeti i osjetiti i potom, na sebi svojstven način, komentirati. Isticanje apsurda u socijalnoj slici današnjeg svijeta, jetki crnohumorni momenti, ali i empatija prema bližnjem, obilježit će Goraninu reakciju na stvarnost koju je prvotno intenzivno pro – živjela, da bi je zatim, putem kista i platna, pokušala iskomunicirati publici. Intenzitet tog doživljaja vidljiv je i u njenom slikarskom jeziku. Snažan, gotovo ekspresionistički naboj slika, tipski, neindividualiziran tretman lika (od silhuete do granično karikature) te zagasit i povremeno mračan, prijeteći kolorit (Brodolomci, Šatoraši 1) karakteriziraju njen najnoviji ciklus. Kolorit je istovre – meno i intenzivan, ekspresionistički pretjeran kao u radu Lađar ili na platnu znakovita naziva Tranzicija. Boja (koja je i inače izrazito važan gradbeni element njenih slika) ovdje je nerijetko u prvom planu. Na nekim platnima ona je prigušena i pokazuje težnju ka monokromatskom izrazu kao na slici Šatora – ši 1 dok na drugima iz sumornog, teškog kolorita izbijaju elementi primarnih boja (žute, crvene) koji neočekivano razigravaju prizor istovremeno pridonoseći njegovoj životnosti i autentičnosti. Dominantna boja, u skladu s temom cijelog ciklusa, je plava. Motiv vode preplavljuje Goranina platna dok nam ona pripovijeda o teškom putu izbjeglica iz ratom i glađu zahvaćenih zemalja. Na već spomenutom platnu Tranzicija motiv vode doživljava svoju kulminaciju. Prazni čamac utapa se u podivljalom moru, ljudi u njemu više nema – tranzicija nije uspjela. Ovaj rad gorak je komentar prividnog zapadnjačkog čovjekoljublja. Inzistiranje na kolorističkom elementu vidljivo je i u gustim, višeslojnim nanosima boje na platno kroz koje Gorana realizira svoje likovne vizije, a njene slike posljedično zapanjuju bogatstvom teksture i gotovo reljefnom kakvoćom izvedbe. Takvo poigra – vanje koloritom i nanosom svjedoče o slikaričinoj vještini i likovnoj zrelosti uslijed kojih ona čak bez – brižno koketira s dekorativnim momentom, a da pri – tom njena platna ne gube ništa od svoje iskrenosti i estetske hrabrosti.

 

Gorana Težak
Gorana Težak

 

Premda primarno figurativna i temeljena na crtežu, Goranina platna odaju nasljeđe apstrakcije kojom se, uostalom, dugo i bavila. Figurativni se elementi na njenim slikama skladno isprepleću s apstraktnim. Ovdje su to višedimenzionalne geometrijske linije koje ispresjecaju platna dajući prizorima dodatnu voluminoznost. I u tom aspektu njenog slikarstva vidljivo je poigravanje s dekorativnošću kojoj Gorana ipak vješto izmiče. Zanimljivo za ovaj ciklus je što se linije razigrano povučene površinom platna nerijetko ukrštavaju te tako stvaraju dojam stiliziranih barikada, motiva koji je u središtu ciklusa. Tako se figuracija i apstrakcija susreću na još jednom – ovoga puta značenjskom – planu.

Ana Čveljo

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

12 + four =