Početna / Zanimljivosti / Nepoznato o poznatom: Nikola Tesla

Nepoznato o poznatom: Nikola Tesla

nikolatesla

 

“Do godine 2100. eugenika će biti općeprihvaćena grana znanosti” – piše Nikola Tesla u jednom novinskom eseju iz 1935. na temu predviđanja budućnosti. “Do tada, prirodni će zakoni koji osiguravaju opstanak najbolje prilagođenih jedinki iskorjeniti manje poželjne karakteristike. Čovjekov osjećaj empatije u obliku u kojem je razvijen danas rezultirao je održavanjeem na životu i skrbi za one koji te zakone narušavaju.”

“Jedina danas poznata i primjenjiva metoda poznata našoj civilizaciji kojom je moguće ostvariti taj cilj spriječavanje je daljneg razmnožavanja te sterilizacija ili stroga kontrola nad nagonom za reprodukciju” – nastavlja genijalni injženjer i izumitelj. “Prisilna sterilizacija osuđenih kriminalaca koju već sada provode pojedine europske te američke države nikako nije dovoljna.

Među kolegama eugeničarima danas postoji zajedničko uvjerenje kako je instituciju braka potrebno otežati koliko god je to moguće. Svatko tko ne ispunjava naslijedne karakteristike poželjne kod potomstva, zasigurno ne bi smio ulaziti u reproduktivne odnose. Za stotinu godina od sada stupanje u prokreativne radnje s eugenički nepodobnim partnerom činiti će se riskantnim onoliko koliko je to danas razmnožavanje s kriminalcima.”

I tako dalje. Sigurno je kako danas nitko ne može osporiti Nikoli Tesli brilijantna elektrotehnička dostignuća, desetine i desetine izuma i inovacija koje su postale sastavni dio suvremenog društva. Mnoge njegove ideje i vizije tek se danas shvaćaju u punom opsegu i dosegu.

Ali privatno, radilo se o čovjeku koji je po svom vlastitom priznanju zazirao od samog rukovanja s drugima a kamoli bilo kakvih prisnijih odnosa; koji je kompulzivno prao ruke i stotinu puta dnevno; te održavao platonsku i romantiziranu vezu s hotelskim golubom. Dakle, malo je vjerojatno kako se ovdje radilo o svojevrsnom ‘polu-božanstvu slobodne energije’, kakvim ga se nerijetko prikazuje u suvremenoj popularnoj kulturi. Svakako da se nije radilo o humanisti.

Prilično je poznata epizoda o novčanim problemima i neimaštini u koju je Nikola zapao potkraj svog života, dok je priča o riskantnim i neisplativim ulaganjuima prihoda od njegovih brojnih patenata manje poznata stvar.

Pri zaključku svog eseja o budućnosti čovječanstva Nikola razmatra i utjecaj najrasprostranjenijih opijata na društvo te npr. kavu i čaj opisuje kao toksične; da bi pred kraj istog tog pasusa alkohol opisao kao ožvljujući eliksir života.

 

Krešimir Pavlović

 

Izvori:

“A machine to end War” (1935.)

How Nikola Tesla Threw Away A Billion Dollar Fortune Then Died Penniless

5 crazy inventions from the mind of Nikola Tesla

The Mad Scientist Hall Of Fame: Nikola Tesla

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Povijesno gledajući: Narodna fronta – Socijalistički savez radnog naroda

  NARODNA FRONTA je bio savez radničke klase i drugih demokratskih progresivnih snaga, nastao na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eighteen + 18 =