Početna / Zanimljivosti / Nepoznato o poznatom: vodikov-sulfid (biologija)

Nepoznato o poznatom: vodikov-sulfid (biologija)

sumporovodikzanimljivosti1

Znanstvenici s koledža Exter u Engleskoj došli su do zaključka kako plin vodikov-sulfid ili sumporovodik, toliko poznat iz kokošjih jaja kojima je istekla valjanost, može donekle pospješiti obnovu staničnih membrana unutar oštećenog ljudskog tkiva.

Radi se o plinu koji je toksičan u velikim količinama ali u minimalnim količinama djeluje blagotvorno unutar organizma. Uz dušikov oksid i ugljkov monoksid, vodikov-sulfid tvor porodicu gastro-emitera; plinova koji nastaju pri probavnim procesima a imaju pozitivne učinke na sam organizam.

Zaključak je to koji se temelji na bio-kemijskom i medicinskom ispitivanju te stručnoj korespondenciji sa srodnim američkim istraživačkim ustanovama tijekom dva desetljeća.

Vratimo se našoj priči.

Ispitanike do 50 godina starosti oboljele od lakših poremećaja krvožilnog i staničnog tkiva podijelili su u dvije testne skupine, te ih izložili udisanju vodikovog-sulfida tijekom dužeg vremenskog razdoblja. U skupini koja je udisala vodikov-sulfid zabilježena je i do 80 % veća stopa očuvanosti stijenki oštećenih stanica i krvnih žila nego u drugoj kontrolnoj skupini.

Znanstvenici koji su provodili ispitivanje naknadno su uspjeli sintetizirati supstancu AP39 za koju smatraju kako vjerno simulira prirodan učinak vodikovog-sulfida u tijelu.

Stoga, kada idući puta začuješ gdje pored tebe “škripi parket”, znaj kako možda prije trebaš biti zahvalan na tome. Ako živiš sam i nemaš nikoga drugog u svojoj blizini, tada ti preostaje još i ručni inhalator za..sumporovodik.

Krešimir Pavlović


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Optužnica protiv dr. Alojzija Stepinca (1946. godina)

U vezi s tim optužujem STEPINAC dr. ALOJZIJA, što je počinio slijedeća krivična djela: 1. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × five =