Početna / Istaknuto / NIKOLA TESLA (10. 7. 1856. – 07. 01. 1943.)

NIKOLA TESLA (10. 7. 1856. – 07. 01. 1943.)

tesla2

 

 

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

‘Ljudski napredak i razvitak uvelike ovise o inventivnosti. Ona je najvažniji proizvod čovjekova stvaralačkoga mozga čija je krajnja svrha potpuna vladavina uma nad materijalnim svijetom i uprezanje prirodnih sila u korist ljudskih bića. To je težak zadatak svakog pronalazača, često pogrešno shvaćen i rijetko kad nagrađen. Ali pronalazač je ipak obilno nagrađen ugodnim korištenjem svojih sposobnosti te saznanjem da je dio iznimno povlaštenog sloja bez kojeg bi ljudski rod već odavno propao u ogorčenoj borbi s nemilosrdnim silama prirode’, zapisao je Nikola Tesla u svojim zabilješkama skupljenim u knjizi My Invetions (Moji pronalasci, 1919.)

Tesla je rođen 10. srpnja 1856. u Smiljanu (Lika), tada dijelu Austro-Ugarske, u srpskoj (pravoslavnoj) obitelji. Školuje se u rodnom mjestu, potom u Gospiću i Karlovcu. S navršenih dvadeset godina upisuje se na fakultet u Grazu. Nakon završetka studija, radi u različitim poduzećima u Europi. 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, s par centi u džepu (na putu mu se dogodilo da bude okraden) i na temelju dobrih preporuka zapošljava se kod Edisona. Nakon nekoliko mjeseci, razilazi se sa svojim poslodavcem (Edison mu je obećao pozamašnu novčanu nagradu zbog njegove marljivosti – a kad je taj novac trebao biti isplaćen, Tesli je rečeno da je to bila ‘samo šala’ pa je naš zemljak dao otkaz i krenuo svojim putem). Neumorno istražuje i radi na svojim patentima. Američko državljanstvo dobiva 1891.

Osamdesetih godina devetnaestog stoljeća vodila se rasprava (‘rat struja’) oko upotrebe istosmjerne struje – što je zagovarao Edison i njegova tvrtka te izmjenične struje, čiji je zagovaratelj bio Tesla zajedno sa investitorom Westinghousom. Izgradnjom elektrane na slapovima Niagare okončano je to rivalstvo – a i Edisonova tvrtka je na kraju prešla na sustav izmjenične struje koji se pokazao i boljim jer nema toliko gubitaka pri distirbuiji električne energije kao kod istosmjerne.

 

tesla3

 

Od 1891. do 1893. Tesla održava seriju predavanja pa tako posjećuje i Europu. 25. svibnja 1892. na poziv tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika govori o prednostima izmjenične struje i o mogućnostima izgradnje hidrocentrala oko Zagreba. Istovremeno kad i Röntgen, otkriva X-zrake (Röntgenu je 1901. dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku). Nikolu Teslu je zanimalo i bežično prenošenje energije (radio valovi, upravljanje uređajima na daljinu). Prijavio je i patente iz tog područja – no fizičaru Marconiju su također priznati patenti oko prijenosa radio valova te je Talijan 1909. nagrađen Nobelom. (Tesla je kasnije komentirao: Nije mi žao što su drugi ljudi pokrali moje ideje – žao mi je što nemaju vlastite!)

 

tesla1

 

Nikola Tesla se cijelim svojim bićem posvetio znanosti. Dragovoljno se odrekao žena jer je smatrao da bi ga brak i obiteljske obaveze odvlačile od istraživanja. Također, novac mu uopće nije bio bitan – kad se njegov investitor Westinghouse našao u financijskim problemima, Tesla je poderao ugovor po kojem bi on dobio milijunski iznos na ime korištenja njegovih patenata. Živio je uglavnom povučeno tek povremeno sudjelujući pri društvenim događanjima. Narodima Balkana je poručio: ‘Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju mogla bi osvjetljavati gomile gradova!’ Bio je pacifist: ‘Ono što nam sad najviše treba’, napisao je jednom zgodom, ‘neposredniji su kontakti i bolje razumijevanje među pojedincima i društvima diljem svijeta te eliminiranje one fanatične odanosti uzvišenim idejama nacionalnog egoizma i ponosa koja je uvijek kadra baciti svijet u primitvne i barbarske sukobe.’
Kako je sam napisao, jednako se ponosio ‘svojim srpskim rodom kao i hrvatskom domovinom’.

Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. u hotelu New Yorker na Manhattnu (soba 3327), gdje je boravio od 1933. u dobi od 87 godina.

‘Novac nema takvu vrijednost kakvu su mu dali ljudi. Sav moj novac uložen je u moje izume i nova otkrića s namjerom da ljudima malčice olakšam život.’ (Tesla, 1927.)

tesla

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × 1 =