Početna / Zanimljivosti / Njemački meteorolog koji je snimio dramatičan video posljednje bure…Video!!!

Njemački meteorolog koji je snimio dramatičan video posljednje bure…Video!!!


Njemački meteorolog koji je snimio dramatičan video posljednje bure: Bura je među najjačim vjetrovima svijeta!

Bura je zadnja 3 dana zasjenila sve ostale teme u zemlji. Mediji su buri i njenim posljedicama dali veliku pozornost, opravdano, jer se ne radi o uobičajenoj buri. Ova bura na Jadranu puše već treći dan za redom, a iako je nešto oslabila u odnosu na prva dva dana, i u subotu je na velikom dijelu obale imala orkanske udare. Nanijele je desetke milijuna kuna štete, iako će se pravo stanje razmjera nepogode znati kada se vrijeme potpuno smiri. Na desetke ljudi je na razne načine ozlijeđeno u nevremenu.

Tako će, nema sumnje, ciklona Rea visoko kotirati na listu najekstremnijih meteoroloških zbivanja u tekućoj godini, iskreno se nadamo da se jača ciklona od ove neće dogoditi.

Neobično veliku pozornost aktualnoj buri dali su ovoga puta i mediji u Europi, osobito njemački. Nekoliko je grupacija iz Njemačke poslalo svoje reportere ili chasere u Hrvatsku, da bi se na licu mjesta uvjerili u snagu ovog našeg prirodnog fenomena. WetterOnline redovito je izvještavao svoje čitatelje s područja podvelebitskog primorja, reporter je tek drugog dana puhanja bure uspio stajati na nogama u blizini Masleničkog mosta.

U Hrvatskoj je dva dana boravio i Marco Kaschuba, njemački meteorolog i strastveni lovac na vremenske ekstreme. Nakon što se vratio u Njemačku, na svome YouTube kanalu objavio je kompilaciju najzanimljivijih kadrova koji su nastali za vrijeme snimanja orkanske bure, kada su udare službeno prelazili 220 km/h.

Impresionirani dramatičnim prizorima koji se mogu vidjeti u videu, a koji uključuje scene pokušaja mjerenja bure ručnim anemometrima pri brzinama koje su opasne po život bez brojnih sigurnosnih mjera, odlučili smo Marcu postavili nekoliko pitanja.

Možete li nam reći nešto više o sebi?

–       Zovem se Marco Kaschuba. Profesionalni sam meteorolog iz južne Njemačke. Radim za Hail Research Laboratory (Centar za izučavanje tuče), a također sam dokumentarni snimatelj, specijaliziran za vremenske ekstreme. Iz toga se da zaključiti da sam i storm chaser. Ponekad radim reportaže o vremenu za njemačke servise i medije.

Je li lov na oluju opasan podvig?

– Ako vam nije dosta života, ako posjedujete osnovno znanje o vremenskim procesima i ako pazite na osobnu sigurnost tijekom lova na oluju, onda nije opasan. Točno, na terenu se suočavate sa silovitom snagom majke prirode, i potrebno ju je poštivati u svakom trenutku. Naravno, određena određeni stupanj opasnosti uvijek postoji.

Snimili ste atraktivan i adrenalinski video posljednje bure u Hrvatskoj. Je li to bio Vaš prvi lov na buru?

– U Hrvatskoj sam istim povodom bio do sada dvaput. No, tada bura nije bila osobito jaka, udari su dosezali 120 km/h. Ovoga puta, kao što znate, bila je mnogo jača.

Je li bura najjači vjetar u Europi i poznaju li je stanovnici Europe dovoljno?

– Nekoliko je planinskih vrhova s ekstremno jakim udarima vjetra u Europi. No, kada govorimo o nižim ili obalnim područjima, nema sumnje da je bura najsnažniji vjetar u Europi. Čak bi rekao da je također i među najjačima u svijetu. Lokalni prognostički modeli sve bolje prognoziraju buru. Ipak, lokalna topografija može dodatno pojačati vjetar u odnosu na vrijednosti koje model predviđa, Upravo zbog toga neki zaljevi imaju jače vjetrove od drugih. Mostovi su obično mjesta gdje se mjere jači vjetrovi nego u okolici, a za to su najbolji primjeri Paški i Maslenički most.

 

izvor/Crometeo/autor: Rade Popadić/foto: Meteo Putopisi

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

16 − seven =