Početna / Istaknuto / No pasaran, predsjednice!

No pasaran, predsjednice!

sloboda medija

 

Piše: Ratko Šantl
Piše: Ratko Šantl

Za vrijeme krasnoslovljenja naše predsjednice u Novinarskom domu na temu o slobodi medija pripadnici Radničke fronte istaknuli su transparent s porukom (na engleskom) da Vlada RH ubija slobodu govora odnosno medija – te su još govornicu počastili zvižducima.
Predsjednica se kasnije na svom Facebook profilu osvrnula na taj događaj ovim riječima:
‘Upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli su me za vrijeme govora.’ (03. svibnja o. g.)
Eto kako stoje stvari! Upravo ja, predsjednica RH i zaštitnica medija i promicateljica novinarskih sloboda, bivam ometana u svom govoru – a ti glasni bukači i zviždači ne dopuštaju slobodno iznošenje mog stava, čime guše slobodu izražavanja te sam ih bila prisiljena raskrinkati kao neiskrene zagovornike slobode riječi.
Jer da pripadnici RF dopuštaju slobodu govora i mišljenja, šutke bi odslušali moj govor i poslušno bi klimali glavom na svaku moju riječ izrečenu na tu temu. Umjesto zviždanja, dobila bih pljesak na kraju izlaganja.
Eh, Predsjednice – pa nismo na Pantovčaku u Vašem uredu da Vam potvrdno klimamo i poslušno potvrđujemo svaku Vašu misao i riječ. To je posao državnog pantovčanskog aparata, posao Vaših službenika i namještenika koji za tu službu dobivaju i plaću. Nije bit slobode govora da se slažemo sa svime što Vi kažete nego da Vam i kontriramo ako nismo istog mišljenja kao i VI.

Kad već Radnička fronta (po Vašem tumačenju) nije ta skupina koja bi iskreno zagovoravala slobodu govora i pisanja – možete li nas onda prosvijetliti, poštovana državna poglavarko,
tko bi to onda mogao biti? Može se pretpostaviti da samu sebe smatrate zaštitnicom slobode govora jer se zaklinjete za njeno ‘trajno očuvanje, kao i za odgovornost za izrečenu javnu riječ.’ Ili je možda Ministarstvo kulture rasadnik svekolikih građanskih sloboda? Ili je to Vaš ured? Ili Vaša bivša stranka, iz koje ste formalno izašli?
Uglavnom, Radnička fronta Vas je ometala u Vašem govoru jer im je najvjerojatnije zasmetalo što ste slatkorječivo zborili o zadanoj temi, a ZNA SE da je situacija na terenu (što se tiče slobode izražavanja i slobode medija) – zabrinjavajuća. Kritički raspoloženim medijima se drastično smanjuju ili ukidaju potpore, na državotvorbenoj dalekovidnici (HRT-u) smijenjen je određeni broj urednika, nekim zaposlenicima je uručen i otkaz, a kritiziranje vlasti (s namjerom ukazivanja na propuste i loše stvari) proglašava se vrijeđanjem, harangom i ‘nedomoljubnim ponašanjem’.

Bilo bi zaista divno da je predsjednica ‘mač i štit’ medijskih sloboda u našoj domovini.
No, predsjedničine nas izjave nekako podsjećaju na razdoblje oko godine 1945., kada su tadašnjem šefu zajedničke nam države došli predstavnici stranih novina te ga upitali kako stvari glede slobode izražavanja stoje u novoosnovanoj Jugi. Maršal je tada odgovorio da u tom pogledu Juga ‘ima vrlo široku demokratiju’, ali i dometnuo: ‘No, složit ćete se sa mnom, nije dobro kad se dopušta takvo pisanje koje je štetno.’
Znamo li čitati između redaka, shvatit ćemo da izraz ‘vrlo široka demokracija’ nije isto što i ‘potpuna sloboda u izražavanju’, kao i da je onaj dodatak o ‘nedopustivosti štetnog pisanja’ vrlo rastezljiv pojam. Na sličan kalup je rađena i Vaša izjava da ‘u potpunosti dopuštate slobodu izražavanja i satiru’, ali da se satirom neke stvari ne smiju izrugivati, poput
hrvatske države (a u samoj biti satire je da izruguje – i omiljena su joj meta državna vlast, dakle, političari i politika).
Dakako, Predsjednice, Vi imate ‘svoju’ definiciju satire – otprilike kao što je Vaš prethodnik na tronu hrvatske države (1991. – 1999.) imao također svoje viđenje ‘demokracije’ i građanskih sloboda.

Po Vašem mišljenu, štovana Predsjednice, ne ograničavaju političari slobodu izražavanja već upravo suprotno – novinarska pera su se razgoropadila, pa svojim ubojitim perima napadaju nezaštićenu vlast. Samo još da netko iz Domoljubne koalicije bubne: Mediji ugrožavaju slobodu medija u Lijepoj Našoj! Jer slučajno su domoljubni koalitičari najvatreniji pružatelji i zagovornici slobode – a tko se s njihovim stavovima ne slaže – taj je valjda protiv demokratskih i europskih tekovina.
Svaka kritika aktualnog stanja i problema u zemlji je ‘potkopavanje temelja hrvatske državotvornosti’, a jedan od najopasnijih alata kojim se raznorazni portali i novinari služe su humor i satira.

‘I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ.’
Dakako, odgovornosti za izrečenu (ili napisanu) javnu riječ mora biti. Tako ste Vi, štovana Predsjednico, nedavno izjavili da je smijenjeni šef SOE ‘privatni obavještajac bivšeg predsjednika Vlade’. Iza toga, nadam se, stojite.
A pred godinu dana, napisali ste na svom Facebook profilu da ‘preuzimate izvršne ovlasti Vlade čim se promijeni ustav.’ Većina nas Vas je tad ozbiljno shvatila – a kad se stvar jako zahuktala, iznenad ste promijenili priču i branili se da ste u toj izjavi bili ironični – samo Vas nitko nije razumio odnosno shvatio: ‘Naravno da to nije bila ozbiljna izjava, ja nemam ustavne ovlasti.’
Na kraju ne znamo da li ste se šalili ili ste ozbiljno mislili kad ste optužili bivšeg šefa SOE da je nečiji privatni obavještajac. Neki su zastupnici već zatražili osnivanje istražnog povjerenstva kako bi se utvrdilo da li su Vaše izrečene riječi točne ili ne, odnosno, je li šef SOE bio pristran i je li radio mimo zakona u nečiju korist.

Možda bi bilo korisno da se na kraju Vašeg mandata sve Vaše dubiozne izjave skupe na jednom mjestu, recimo u knjižicu pod naizvom ‘Neshvaćena’, čiji će urednik biti kulturnjak Zlatko Hasanbegović, a recenzenti voditelj talk-showa Velimir Bujanec, ‘tajanstveni’ diplomac i tajnik najdomoljubnije stranke Milijan Vaso Brkić te književnik i scenarist ‘istinoljubivih’ dokumentaraca Hrvoje Hitrec.
U takvoj biste knjizi mogli iznijeti svoje viđenje demokracije, slobode govora i mišljenja te nam objasniti zašto Vaše specifične izjave obični ljudi ne shvaćaju. Znači, to bi bila knjiga u kojoj biste razjasnili sve nesporazume.

Svaki Vaš korak i čin te svaka Vaša izjava, gospođo Predsjednice, podložna je kritičkom razmatranju – pa smo u tom smislu u ovom tekstu sagledali Vaše riječi o (ne)ograničenosti slobode medija i izražavanja u našoj državi.
U ozbiljnijim, istinski demokratskim državama za neke Vaše izjave, kao i za izjave ‘domoljubećih’ političara na vlasti, reklo bi se: no pasarán, Predsjednice!

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seven − one =