Početna / Istaknuto / Nova peticija: Vratite pozdrav FALJEN ISUS u hrvatsko obrazovanje!

Nova peticija: Vratite pozdrav FALJEN ISUS u hrvatsko obrazovanje!

vjeronauk

 

Nakon potpisivanja peticije za uvođenje pozdrava “Za dom spremni” u službenu uporabu u Oružanim snagama RH, danas je od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka zatraženo da predlože izmjene Zakona o obrazovanju kako bi se starohrvatski pozdrav “Faljen Isus” ponovo uveo u službenu školsku uporabu.

Inicijativu je zajednički pokrenulo nekoliko katoličkih udruga podržanih od strane brojnih hrvatskih domoljuba.

Organizatori peticije, koja je kao i inicijativa „Za Dom spremni“ provedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 88.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik Bogoljub Degenerik, Zlatko Sudac, Zvonimir Hodak, Nacek Stepinac, vidjelice Vicka i Mirjana, Nino Raspudić, Josip Šimunić, Stanko Popović, Mirko Valentić, monseronje Pozaić i Kosić, Zvonimir Šeparović, Vasko Brkić, Milan Bandić, Nikola Štedul, Anđelko Kaćunko, Miljenko Stojić, Velimir Bjelolajnić – Velja, Željkica Markić – Gica, Tvrtko Katolibanić i mnogi, mnogi drugi.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav “Faljen Isus”, koji je stoljećima bio službeni pozdrav hrvatskog obrazovanja i odgoja, zapravo starohrvatski pozdrav i podupiru incijativu koju je preko Facebooka pokrenula skupina katolika i domoljuba, a zdušno prihvatili mnogi Hrvati diljem Domovine i dijaspore.
Uvođenjem takvog pozdrava u službenu uporabu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku, ili nedajbože naš pozdrav „Za Dom spremni“, kaže se u pismu predsjednici Republike i predsjedniku HDZ-a, od kojih se traži da predlože izmjene Zakona o obrazovanju kako bi pozdrav “Faljen Isus” ušao u službenu uporabu u svim obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Kako doznajemo, inicijativa je proširena i s nekoliko prijedloga pozdravljanja i ophođenja u hrvatskim obrazovnim ustanovama. Osim pozdrava „Faljen Isus“ prilikom ulaska profesora u razred ili susretanja na hodniku ili ulici, predlaže se, primjerice, standardiziranje pozdravljanja prilikom ulaska učenika u kabinet. Tom prilikom bi učenici kucali, a na pitanje profesora „ Tko je Božji?“, učenici bi odgovarali: „Domaći, Domaći!“. Tako bi se u hrvatskim školama na jedinstven način spojila hrvatska tradicija, vjera, kultura, književnost, domoljublje i čovjekoljublje, stoji u priopćenju Inicijative „Vratimo Faljen Isus u hrvatske škole“.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × 3 =