Početna / Dnevni Komentar / Nova Shellova arktička avantura (3)

Nova Shellova arktička avantura (3)

shelltrecarunda1

Administracija američkog predsjednka nedavno je odobrila plan testne eksploatacje fosilnih goriva naftne kompanije “Shell Dutch PLC” u arktičkom Čukotskom moru. U odobrenju se navodi 18 uvjeta koje je kompanija dužna poštovati, poput pribavljanja svih lokalnih dozvola te izrade plana sanacije u slučaju eventualnog izlijevanja.

Spomenuta odluka predstavlja prvi u nizu odobrenja koja propisuje zakon, ujedno i odobrenje s ‘najvećom težinom’ nažalost. Kažem nažalost jer to zapravo znači kako će od jeseni u ‘plićaku’ Arktičkog mora Shell vršiti probna ‘istraživačka’ bušenja, platformom klase ‘znanstveno-istraživačka plovila’, tj. ne puno drukčijom klasom od one BP-a koja je eksplodirala u Meksičkom zaljevu 2010. te od onih o kojima se kod nas još uvijek fantazira “u prvim fazama eksploatacije ugljikovodika u Jadranu”.

Neugodno je pomisliti kako b moglo izgledati jedno slično zatajenje i katastrofa u surovim arktičkim uvjetima te tko bi onda uopće mogao sanirati jednu takvu nezgodu. Jednako kao što neugodu izaziva pomisao na to da su vlasti u ovom ‘uvjetnom riješenju’ više prostora posvetile tome da li istraživačke aktivnosti kompanije ometaju arktičke morževe i kolonije ptica selica, nego konkretnim tehničkim mjerama predstrožnosti koje Shell treba poduzeti da ne dođe do izlijevanja.

Ponovno, ta pjesnička slika dosta nalikuje onoj iz jadranske Strateške studije utjecaja na okoliš nove eksploatacije ugljikovodika napravljene lani na zahtjev hrvatskih vlasti –  vidi se kako ližu paške istim strukturama.

No, o čitavom arktičkom slučaju već smo izvještavali ranije:

Shell na Arktiku: druga runda

Shell na Arktiku: nastavak priče

Pogotovo izaziva jezu spoznaja kako se tu radi o istoj kompaniji koja je jednom bila uložila 6 milijarda $ u inicijalnu eksploataciju nafte na Arktiku, poslovni plan koji su moali stornirati kada se njihova prva platforma dramatiično nasukala 2012. Ne vjerujem kako su stoički podnijeli taj gubitak.

Ali mogu zamisliti kako bih se revno primio posla da se radi o meni. Ne iznenađuje podatak kako je Shell za ovaj ponovljeni podvig u priobalju Čukotskog mora namjenio još jednu plutajuću bušotinu. Da ja trebam oopravdati toliki gubitak i zastoj pred dioničarima te očuvati svoju multimilionsku plaću, mislim kako bih poslao čitavu flotu bušotina gore.

Nastavak i rasplet te priče možete pratiti na internetskoj stranici same inicijative ShellNo.org, te na Facebook stranici Save The Arctic .

 

Krešimir Pavlović

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ustaško-revijalna komponenta proslave Oluje izmještena iz Knina u Slunj

  I dok su prošle godine u Kninu službeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 − seven =