Početna / Priroda i društvo / Iz ugla malograđanke / Novače, rođače, vratićemo ti za ovo!

Novače, rođače, vratićemo ti za ovo!

kraljevo
Piše: Bojana Pantelić

Ovde za par dana počinje taj mučeni Dejvis kup, pa, kao što to inače biva pred neku bitnu manifestaciju, grad se sredi da liči.

Normalno, pa i kuću sredite kad očekujete goste, ako ništa drugo, potrpate sav lom u neku veću fioku, oni srećniji u šok sobu.
Bliži se i 8. mart, što dalje implicira da bi valjalo postaviti sve one tezge s veštačkim cvećem i vazama, opet s veštačkim cvećem, s jeftinim kozmetičkim preparatima, upakovanim u kič providnim folijama, ne bi li jače polovine imale širok spektar ideja za poklon svojim lepšim polovinama.

Međutim, gradska vlast naložila je da sve mora da blista dok gostuje cirkus u naš… ovaj, dok traju dani tenisa.
Stoga, još jedan pokušaj da ovdašnji neradni narod zaradi neku kintu tezgareći po ulici je osujećen.

Nole, vratićemo ti za ovo!

Međutim, mi smo navikli na nered i haos, pa nam teško pada to uređivanje. Sarkazma i negodovanja na sve strane.

Čuš, taksisti da budu uredni?! Kako ćemo sad da se vozimo u čistom taksiju, sa sve sređenim i ljubaznim taksistom, kolabiraćemo od higijene, leptijebem!
A prinuđeni smo, jer sve krntije od gradskih autobusa privremeno su uklonjene. Još ćemo doživeti da nam u gradskom saobraćaju puštaju neku pop muziku. Ili, nedajbože, Vivaldija!

Zadnje vreme došlo. Da više čovek nema šta zanimljivo da vidi u gradu.
Kud nestadoše sva ona stabla okićena umrlicama i nepismenim oglasima? Gde su sve one fasade ukrašene najavama gostovanja Zvezda Granda? Kako pošten građanin da bude informisan o tim događajima i ispoštuje sve te umetnike pridošle s Ibarske magistrale? Kud ispariše svi oni raspali Smedervci i zarđale veš mašine? Kako to mislite na smem cela dva dana da kačim dugačke gaće po terasi?? Zašto veš da trpi?! Nisam propratila vesti do kraja, pa ne znam da li treba i posno da spremam? Je l’ praznik ili nije, majku mu? Ako zažmurim i budem istrajna u svojim mislima, umisliću da je crveno slovo u kalendaru, preživećemo nekako, valjda.

Jedino me teši što još niko nije naložio da moramo da se okupamo, e to bi već bila kap, koja bi prelila čašu! Zar u toj meri žrtvovati svoje građane? Ili se to možda podrazumeva? Ne znam, ali ja da se zalećem neću.

Upravo saznajem da neće biti stočne pijace u nedelju? Pa, zar vam ništa sveto nije?! Kako pošten seljak da ubije neradni dan?
Mada, logično je, kad bolje razmislim, i onako će dobar deo krda i stada sedeti u vip loži.

Srećom, karata za pomenutu manifestaciju nema više. A taman sam bila rešena didem. Normalno da svi imamo toliko da možemo da izdvojimo po 50 evrića po glavi kuće, poznato je da je Kraljevo industrijski grad u kom cveta biznis i svi smo zaposleni. Ali! Gradski odbor je mislio i na nas, unesrećene smrtnike – organizovan je spektakl u užem centru grada, gostuju trubači i Van Gogh.
Ne znam koga pre da ne gledam.

A da je organizacija malo bolja, opet bi imali kuvani pasulj na samom trgu, nego nije! Eto, a taman bi uz taj pasulj građani mogli da posluže vasceli kiseli kupus zabranom sklonjen s perfektno sređenih terasa. I na kraju, dođite, dragi gosti, da vas oderemo u samo dva dana, cene za hotelski smeštaj prava su sitnica. Za koje zvezdice me pitate, ne razumem??

U svakom slučaju, ako hoteli, moteli i slične kafane budu prebukirani, uvek možete naći smeštaj u napuštenim skladištima zatvorenih fabrika, za to se najbolje pobrinula Fabrika vagona Kraljevo AD.

Facebook komentari

Bojana Pantelić

Nikad dama od mene...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 + eleven =