Početna / Istaknuto / NOVE GRAMATIČKE NORME: HDZ predlaže uvođenje trećeg glagolskog pridjeva – drpni!

NOVE GRAMATIČKE NORME: HDZ predlaže uvođenje trećeg glagolskog pridjeva – drpni!

gramatika

 

U lipnju 2013. je Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prihvatilo verziju takozvanog “pomirbenog pravopisa” na kojoj je radilo 14 stručnjaka te institucije. Tada je zaključeno da se famozno “neću” može pisati i “ne ću”, “n eću”, “ću ne”, “ućne”, “eć un”, ali se u svrhu očuvanja hrvatskog jezika i hrvatskog nacionalnog identiteta preporuča “neć U”.

Budući da je tadašnja pomirba zahvatila samo pravopis, skupina eminentnih stručnjaka iz HDZ-a predlaže da se uvedu i neke pomirbene promjene u gramatici. Primjerice, glagolskim pridjevima radni i trpni dodao bi se još jedan – drpni.
Kako ističu u stožeru HDZ-ovih jezikoslovaca, ovo bi bio značajan korak u pomirbi jer bi time proširili raskošnu gramatiku hrvatskog jezika, ali i unutar same gramatike aplicirali duh hrvatskog čovjeka i hrvatskog nacionalnog korpusa. Glagolski pridjev drpni tvorio bi se od infinitivne osnove svršenih, nesvršenih i oproštenih glagola dodavanjem nastavaka prema potrebi.

Radna verzija gramatičke pomirbe bit će predstavljena sredinom travnja nakon čega će uslijediti mjesec dana javne rasprave.

“Završna verzija je poboljšana, ali se, ipak, ne razlikuje bitno u odnosu na stožernu verziju, osim što je u njoj veći broj tzv. dopuštenih rješenja odnosno gramatičkih dvostrukosti i ireverzibilnosti, iako smo nastojali da one i ovom slučaju budu svedene na najmanju moguću mjeru. Bez obzira na to što je veći broj dvostrukosti, one su i dalje normativno hijerarhizirane odnosno jasno je da se domoljubnoj inačici daje prednost za korištenje u udžbenicima, administrativnim tekstovima i javnoj komunikaciji” – objašnjava jedan od autora pomirbene gramatike.

“Osim oplemenjivanja hrvatskog književnog jezika, ovaj novitet glagolskog pridjeva drpni posebno je značajan u simboličkom smislu pomirbe. HDZ je svoju katarzu prošao. Mi smo svjesni da su ljudi radili i trpili dok su im neki sve drpili. Stoga je ovo svojevrsna satisfakcija i podsjetnik da se takvo što više ne bi desilo, ali i potvrda da je hrvatski narod napokon pomiren i spokojan u zajedništvu”, naglasili su članovi HDZ-ovog gramatičkog stožera.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ante Pavelić UN

Ante Pavelić konačno u UN-u

I tako bez znanja i pitanja hrvatskih vlasti ali i jedinih ovlaštenih vlasnika istine o …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × four =