Početna / Svaštarnica / Aktualan Proser / O kukastom križu govore svi, pa i mavi Pevica

O kukastom križu govore svi, pa i mavi Pevica

pevicabukic

 

”Još ne mogu doći sebi. Pa to je van svake pameti. Napraviti tako nešto, pogotovo sad, kad smo već pod povećalom, za mene je skandalozno. Bez sumnje riječ je o sabotaži i terorizmu. Nekome, nekim pojedincima ili skupinama očito je u interesu raditi razdor između Sjevera i Juga, između Zagreba i Splita, HNS-a i Hajduka. Kako drugačije objasniti ovaj suludi potez. Ne moram posebno ni napominjati kakva je slika Hrvatske poslana u svijet.

Ne slažem se nikako da mjerodavni u hrvatskom nogometu nisu do sada osuđivali slične ispade. Svaki fašistički ispad bio je oštro osuđen, no teško da nešto HNS može tu napraviti, kad postoje ljudi koji manipuliraju masom i uvjeren sam da je taj navodni sukob na relaciji Zagreb – Split isforsiran te da nije realan.

Također, nikako ne bih uspoređivao slučaj Josipa Šimunića i ovo što se jučer dogodilo u Splitu. Jednostavno, poklič ”Za dom spremni” ne može se i ne smije se uspoređivati s kukastim križem. Najprije, jesmo li mi uopće sami sa sobom ovdje u Hrvatskoj definirali ”Za dom spremni”? Koliko ja znam nismo. Kao što nikad nismo jasno odredili što sve točno spada u fašizam, a što ne. Isto tako, jesmo li se dovoljno odredili i prema komunizmu?

Evo, čitam da je Josip Broz odgovoran za smrt stotina tisuća ljudi. Ako je to točno, pa kako je moguće da najljepši trg u Zagrebu nosi njegovo ime. S druge strane, možda čovjek nije napravio ništa tako, no onda dovodimo pitanje i odgovornosti medija za sav ovaj kaos u kojem se nalazimo. A u širem kontekstu i političke stranke u Hrvatskoj razjedinjene su po tom pitanju.

Smatram da bi Sabor, Ustavni sud ili netko već mjerodavan trebao donijeti neke odluke koje bi jednom za svagda definirale određene stvari u našem društvu, kao što su Tito, komunizam, ”Za dom spremni”…

Ovako se događa da FIFA radi presedan i drakonski kažnjava Josipa Šimunića zbog pozdrava koji postoji već stoljećima u hrvatskoj baštini. Već se zbog tog pozdrava išlo na sud, ali nitko zbog njega nije bio osuđen. Jednostavno ne želim staviti znak jednakosti između kukastog križa, slova U s jedne strane i pozdrava ”Za dom spremni” s druge.

Slovo U na ustaškoj kapi i kukasti križ simboli su fašizma i jučer su na Poljudu iskorišteni da bi se u svijet poslala negativna slika Hrvatske, a posebno njenog nogometa.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Krleža o susretu na mostu…

  Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − 10 =