Početna / Istaknuto / O veterinarima i veterinarskim poslima (odsustvu istih?)

O veterinarima i veterinarskim poslima (odsustvu istih?)

12974524_1717483688537511_9034981191391457237_n

Znate li koliko utjecaja na politiku, zakone o životinjama i na njihovo provođenje imaju veterinari? Ne samo oni koji imaju svoje sigurne fotelje u Ministarstvu poljoprivrede, pa time i u veterinarskoj inspekciji, nego i ovi vaši kojima s povjerenjem vodite svoje kućne ljubimce? Što skrivaju iza svoje brižnosti, svojih šala i pošalica, ljubaznih ”opraštanja” računa, svoje dostupnosti i srdačnog osmjeha?

Samo udruge znaju koliko je ogroman broj nečipiranih pasa i onih čipiranih ali bez podataka o vlasniku. Doduše, znaju i veterinari koliko ih je na njihovom terenu, a znaju i u Ministarstvu ali ih nije briga, jer postoji njihov glavni alibi – propis o obaveznom cijepljenju i čipiranju i organizirana baza čipiranih pasa. Popis veterinarskih grijeha bi bio predugačak i izazvao bi tsunami komentara čemu svjedočimo po mnogim stranicama i forumima već godinama.

Ipak, rijetko tko prijavi veterinara za nesavjestan rad, a ako se to i dogodi, veterinarska inspekcija uglavnom rješava spor svojim rješenjem u korist veterinara, a informacija o tome da je neka prijava stigla do suda nije došla do nas kao niti da je Veterinarska komora reagirala protiv svog člana. Zanimljivo je da inspekcija proganja veterinare ako nedostaje jedan red pločica u ambulanti ali ne i ako se psi ne cijepe, čipiraju ili ne upisuju podaci u bazu Lysacan.

I zato je moguće da veterinarski inspektor ispija whiskey na sjenovitoj terasi uzgajivača koji ima 60 nečipiranih pasa u gajbama za piliće. Zato je moguće da veterinar usmrti psa pod skrbi udruge, a veterinarski inspektor ignorira prijavu. Jer, pas je završio u kafileriji, a njihova potvrda vam ne vrijedi zato što su preuzeli vreću tešku toliko i toliko kg i kod izdavanja potvrde ne evidentiraju što je u njoj. Naravno da veterinarski inspektor vjeruje na riječ kolegi veterinaru koji tvrdi da je u vreći bio neki drugi pas i naravno da vaša riječ ne vrijedi ništa kao niti riječ svjedoka.

Ili dolazite kod svog omiljenog veterinara, a iz ambulante izlazi neki poveći tip u kožnoj jakni, a visoko u zraku drži za šiju kuju pit bulla prepunu starih ožiljaka i netom zašivenih rana. Je li kuja upisana u upisnik opasnih pasa? Nije. Je li kuja na lajni i s brnjicom? Nije. Je li kuja upravo došla iz borbe? Je. Znate li da na ”ozbiljnim” borbama pasa sudjeluju veterinari za honorar od nekoliko stotina eura? Vaši, gradski veterinari. Kako ćete to dokazati? Kao i uvijek, nikako.

Kad pitate veterinare zašto ne upisuju ovu pasminu kao opasne pse, kažu da se boje njihovih vlasnika – da će im noću provaliti i razbiti ambulantu, da će im razvaliti auto ili nedaj bože nešto gore. A ako ih već i čipiraju, upisuju ih kao mješance.

Da, da, zapitali ste se što onda policija radi u vezi s tim? Khm…. ne možete dokazati.

Pravilnik o označavanju pasa

Pravilnik o opasnim psima

Neki “zapaženiji” članci o borbama pasa u Hrvatskoj:

‘Da, moji psi se bore jer to vole’

KRVAVE PREDSTAVE ZA DRUŠTVENU ELITU Psi iz Hrvatske bore se u Hercegovini (uznemirujući video)

Robert Cukina (42) – Uzgajao staforde za ilegalne borbe i trenirao ih mučenjem

Krvoločne borbe pasa organiziraju se u Kistanjama i Kninu

Rezultati pretrage: Članci u kojima je korišten izraz “Borbe Pasa”

 

Izvor: Psi lajuu, a karavane prolaze

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 + nine =