Početna / Istaknuto / Od 1. rujna inozemnim turistima zabrana ulaska u Hrvatsku!

Od 1. rujna inozemnim turistima zabrana ulaska u Hrvatsku!

praznasala

Na današnjoj proširenoj sjednici Vlade RH, uz sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske udruge hotelijera (UPUHH), Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Hrvatske gospodarske komore, sindikalnih čelnika i predstavnika oporbe, konsenzusom je donešena odluka da se u rujnu 2015., zbog manjka smještajnih turističkih kapaciteta i velike potražnje na inozemnim tržištima, privremeno zabrani ulazak stranim turistima u Hrvatsku.

Odluka je prvenstveno utemeljena na činjenici da je sezona bila odlična i zaradilo se dovoljno, a hrvatsko radništvo je zbog lošeg materijalnog statusa ljetovalo u vrlo malom postotku.
Budući da više ne postoje ni radnička odmarališta, na inicijativu premijera i SDP-a – kako bi građanima dokazali svoju istinsku socijaldemokratsku orijentaciju – okupljeni su svi značajniji čimbenici hrvatskog turizma i gospodarstva na okruglom stolu ( slika gore) u hotelu Belvedere s ciljem organizacije ljetovanja radnika kakvo je nekada bilo.
Interes je bio iznimno velik.

Udruga hotelijera se u početku žestoko suprotstavljala inicijativi, no nakon odluke Vlade RH o subvencijama hotelijeri su bili oduševljeni, te su na okruglom stolu čak i proširivali projekt konstruktivnim prijedlozima. Naime, Vlada RH će sva radnička ljetovanja u rujnu subvencionirati u iznosu od 80%, iz putničkih agencija najavili su velike popuste na cijene prijevoza, a Hrvatska udruga poslodavaca obećala je besplatne Konzumove lunch-pakete i „Jamničku“ za cijeli period boravka radnika na odmoru. Hrvatska udruga banaka najavila je da će banke snositi preostali dio troškova zbog ekstremnih profita od kamata u nekoliko proteklih godina na “minusima” tekućih računa radnika.

Ministar rada Mirando Mrsić nije krio zadovoljstvo.
„Presretan sam što smo realizirali ovu ideju te napokon hrvatskim radnicima dokazali da itekako brinemo za njihovo zdravlje i njihovu budućnost. Gledajte, nakon one, slobodno mogu i to reći – svinjarije s otimanjem odmarališta radnicima, mi kao socijaldemokrati imali smo obavezu da nešto poduzmemo ne bi li radnicima vratili dio onoga što im je oteto. I nadam se da na ovom nećemo stati, nadam se da je ovo tek početak“

Premijer Milanović zaključke s okruglog stola kao i odluke s proširene sjednice komentirao na svoj, osebujan način.
„Od turizma smo zaradili osjetno više nego lani. Neki kažu dvadeset posto, iako potpredsjednik Grčić tvrdi kako je svojom metodologijom izračunao da se radi o višestruko većem iznosu. Vidjet ćemo. Idemo sad radnicima pokazati da smo socijalno osjetljivi iako nam se socijalizam gadi. Znate onu poslovicu „Beata vita perfecta sapientia efficitur“, ili što bi Englezi rekli – „He laughs best who laughs last“.“

Vođa oporbe Tomislav Karamarko također je bio zadovoljan dogovorenim.
„Napokon jedna suvisla inicijativa ove bezidejne vlade u raspadu. U ime HDZ-a mogu obećati i financijsku pomoć ukoliko nam nakon ovrhe računa nešto preostane. I nama su hrvatski radnici na prvom mjestu, to smo dokazali u brojnim slučajevima pretvorbe i privatizacije, nakon čega smo prošli katarzu i sad smo jači nego ikada i više nego ikada spremni pomoći radnicima i takozvanom malom čovjeku“.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

10 − seven =