Početna / Kolumne / Gost Kolumnist / Od sekretarice do predsjednice…

Od sekretarice do predsjednice…

kolinda111

 

 

izdajnikanezlocinac1

 

 

Piše: Nenad Horvat

 

 

 

 

Naša gospođa predsjednica potrošila je danas prvu godinu svog mandata, svojih prvih 20 posto. Prošlo je punih 12 mjeseci od njezinog kičastog ustoličenja – ili, po naški, inauguracije. Sjećamo se živo te sunčane februarske nedjelje kad se na Markovom trgu okupilo šaroliko, živopisno i zanimljivo društvo. Odmah je izbio skandalčić: među uzvanicima bilo je o–ho-ho što bivših a što budućih stanovnika Remetinca, što osumnjičenih, što optuženih, a što već osuđenih. Kriminalaca sitnih i krupnih, uz ponekog ratnog zločinca. Bilo ih je prisluškivanih, bilo ih je i pod jamčevinom – ili, po naški, pod kaucijom. Kao da su došli iz razbojničke pećine! Ne baš slavan početak…

Prošli tjedan Predsjedničke Dvore stresao još jedan skandalčić: gospođu predsjednicu se, onako usput, prisluškivalo. Čavrljala je, jel’da, s jednim svojim pajdom na kojeg se obrušio USKOK sumnjajući da je ovaj zamračio neke novce… četvrt milijarde novaca, da budemo precizni. Sprema se sječa glava, naravno, ali ne kriminalcima i onima koji se s njima druže, nego onima koji su to razotkrili…

 

kolinda333

 

U međuvremenu, između onog prvog i ovog posljednjeg skandala bilo ih je u seriji još barem deset. Teško ih je sve i pobrojati. Neki su bili simpatični (doktorski studij), neki su izazivali podsmjeh (lijepljenje pločica, maleraj, trajekt, čvarci…), neki su otvoreno kršili ustav (recimo ono sa šakom po vladinom stolu, pa one grozne izjave iz Kine…). Onako usput, nije propustrila opanjkavati državu kojoj je na čelu. Veliki je problem: kako sve to komentirati, a ostati pristojan? Kako sačuvati živce kad je na sceni drsko podcjenjivanje dobrog ukusa, razuma, dostojanstva?

No, dobro – pustimo skandale. Gospođa predsjednica nam je od svog prvog dana prijetila zajedništvom i utjerivala nam ga u kosti. „Zajedno“ – to je isprva bio njezin predizborni slogan, ali nakon izbora to postaje njezina mantra, njezina molitva i zapovijest svima nama. Taj „zajedno“ predsjednica je postavila kao svojevrsni etički imperativ, kao moralnu kategoriju, bezmalo kao biti-ili-ne-biti. To nije bio njen poziv, njego njezina ucjena (ako smo blagonakloni) odnosno kletva (ako nismo). Zajedno s kime? S onim likovima s inauguracije? S njezinim stranačkim drugovima? Havala, ali ne, hvala! Zaista ne…

Predsjednica je čitavu godinu dana, trudeći se dati važnost sebi i svojoj fotelji, vrlo uspješno bagatelizitala i trivijalizirala svoju osobnost, oduzimajući joj svaku vjerodostojnost. Teško se odlučiti gdje se više ispromašivala: na maksimirskim tribinama, u Vatikanu, u šatoru, na Kaptolu, na rukometu, s Titovom bistom, s preseljenjem u Visoku… neugodnjaci se nižu i nižu. Jednog ne stignemo ni zaboraviti, već stiže drugi. No jednog nije baš lako zaboraviti: tko ne pamti onu kartonsku Kolindu?

Ipak,  ne smijemo zaboraviti da se naša predsjednica – onako usput – bavila i njegovanjem hrvatskoga jezika, pače njegovim obogaćivanjem. Izmislila je dvije fenomenalne riječi bez kojih bi naš govor bio sakat – nedostajala bi mu svaka uspravnica, a to bi bilo za svaku, bezpridržajnu osudu. Njen neumrli generalski idol je svojedobno mnio i bio svemiropolisno, ona mu se sada uspravnički i bezpridržajno priklonila.

 

kolinda222

 

Kako su mjeseci odmicali, presjednička pastoralna biografija – sjećamo se zmija, mužnje krava i vožnje traktora – dobivala je i militaristički ton: maskirne uniforme, Afganistan, automatsko oružje, helikopteri… Moglo se naslutiti da bi predsjednica najradije da se Hrvatska pretvori u jednu veliku kasarnu. Jedno ratno stanje – tako je natuknula onomad iz Kine – dobro bi joj došlo. Mnogi smo se pitali: radi li se o psihološkom ili endokrinološkom fenomenu. O višku agresije ili o višku testosterona? Ili o nekom kompleksu?

Ostaje, međutim, nesporno: u proteklih godinu dana naša je predsjednica avanzirala od Barbike do Kraljice Balkana, usput skupivši osam milijardi lajkova na svojoj stranici. Klišeji, trash, šund, opereta, žutilo i slične fore našle su put do milijuna srdaca u regiji, ali ne i šire. Naime, baršunasti imidž i rat s dobrim ukusom više spadaju u ženske časopise i ljubavne romane nego u visoku politiku.

Bilo nas je na tone koji smo na vrijeme govorili da gospođa Kolinda Grabar Kitarović nije predsjednički materijal. Uočili smo tvorničku grešku, upozoravali na praznu ambalažu. Garantni rok ne postoji, reklamacije nisu dopuštene, rezervnih dijelova nema. Počeli smo podbadati, cviliti, stenjati, pjeniti se i živčaniti. Bili smo pristojni i nepristojni, kulturni i nekulturni, nerijetko prosti i bezobrazni. Ali, utaman! Džabe ćoravome namigivat’…

Voljeli bismo, kad se već ona sama nedavno razbacivala predsjedničkom milošću, predsjednici udijeliti pomilovanje i sve joj oprostiti. Voljeli bismo joj oprostiti sve nezine nepogrešive promašaje, sva njena skretanja, cvrkutanja i kreketanja, čak i sve njezine polizane sladolede, samo kad bi se to moglo. Nije moguće, a nije ni pristojno. Radi se – nota bene – o serijskoj predsjednici s predumišljajem, o sekretarici koja je bez svoje krivnje postala predsjednicom….

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen + 12 =