odlazak idola

divljan
Rijetka je pojava bio Vlada Divljan. Vizionar rocka i rijetki majstor vladanja formama. Često je i bravurozno poigravao se time u 80-ima: sa jedne strane tvorac corner stonea Yu rocka-albuma “Odbrana i poslednji dani”, a u drugoj ruci “Čokolada”, možda i najkomercijalnija pjesma 80-ih (uz “Dečko ajde oladi”). Kakav raspon!? Divljan jest bio muzika in persona u susretu sa avangardnim pogledom na umjetnost uniformiranu u apsurd. Pjesma “Omorina nad Europom” je dadaistički performance:

deranje na tekst iz čitanke za Njemački bez muke u 100 lekcija!? U svemu tome, Idoli su se našli kao idealan partner za filmsku produkciju. Davitelj protiv davitelja, vrhunac komedije. Šaper i Idoli u tom su filmu postavili temelje za rock musical, dotad slabo istraženu formu.

Dalo bi se o Divljanu natenane…ali utjecaj i značaj kojeg je za sobom ostavio i vrata koja je pritom pootvarao, nemjerljiv je. I ma koliko se kritički odnosili ka sustavu, Idoli su ipak bili tipičan komunistički proizvod. Njihova ikonografija jest totalitarna, fight fire with fire, jer “visoke peći” ste mogli tumačiti kao pjesmu za na Goli otok, ali i kao numeru za slet na dan mladosti?

Osim svega, Idoli 32 godine prije raznih referenduma o brakovima propituju homoseksualnost u društvu. “Retko te viđam s devojkama”, rijetko duhovita pjesma sa zaraznim reggae rifom.
Anticipirali su Idoli o koječemu i mislim da u moru produkcije nikada nisam naletio ni na sličan band.

Ali tako je kod svih najznačajnijih bandova. Pitajte Lou Reeda, ako ne vjerujete…

Facebook komentari

Vjeran Tripčić

Provjeri i ovo

Di ste vi bili 1948

Di ste vi bili 1948.?

Svjetski mir postignut 1945. nikada u potpunosti nije bio stabilan. Naprotiv, računa se da su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × four =