Početna / Istaknuto / Održan masovni prosvjed radnika i građana Zagreba: A gdje je moj život!?

Održan masovni prosvjed radnika i građana Zagreba: A gdje je moj život!?

gladni111

 

Radničko-građanska inicijativa “A gdje je moj život” uspješno je organizirala prvi nacionalni hod za pristojan život. Odaziv je bio nevjerojatan; na ulicama Zagreba se prema nekim procjenama okupilo 100 000 nezadovoljnih radnika i građana, a prosvjed su uz aktivno sudjelovanje podržali gotovo svi; HAZU i Matica hrvatska, sve parlamentarne stranke, koordinacija braniteljskih udruga, HBK, sindikati, ZAMP, Katarina Zrinska, sve aktivističke skupine kao i udruge U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo i mnoge druge.

Skup kojim se traži dostojanstven život radnika od zaposlenja do mirovine počeo je okupljanjem na Trgu kralja Tomislava nakon čega su sudionici preko Trga maršala Tita u koloni krenuli u “prvi nacionalni hod za pristojan život” do Trga bana Jelačića, gdje je program zaključen koncertom na kojem su nastupili brojni izvođači.

Na Trgu bana Jelačića u ime organizatora obratio se Hrvoje Sirotanović:
“Mislim da je ovo početak nečeg predivnog. Što je Hrvatska bez radnika? Ali mi ovo više ne možemo i nećemo podnositi! Jer mi više nemamo život! Plaće su mizerne, a neki ih uopće ne dobivaju. Stotine tisuća nezaposlenih je u očajno teškoj situaciji. Jedva se prehranjujemo lošom hranom iz uvoza koju nam nameću uvozni lobiji i strane korporacije, nosimo jeftinu i dotrajalu odjeću i obuću. Ne možemo ići na more, u toplice, na izlete, nemamo novaca za kazalište, kino, izložbe, restoran ili slastičarnu. I ono najvažnije su nam ukinuli; nemamo više besplatno zdravstvo, kao ni besplatno i kvalitetno obrazovanje za našu djecu”, rekao je Sirotanović i dobio frenetičan aplauz okupljenih.

U ime koordinacije braniteljskih udruga obratio se Đuro Glogšoki:
“Mi smo more krvi prolili za ovu zemlju. E nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje iznutra, da ruši tu socijalnu sigurnost hrvatskih radnika! Pa ovo je sramota. Radničke plaće od 2200 kuna? Ako ja mogu imati mirovinu od 25 000, ili neki moji suborci 15-16 000, a završili su samo osnovnu školu, onda valjda hrvatski radnici mogu imati barem 7000 kuna minimalnu plaću!”, rekao je Glogšoki.

Željka Makrić bila je oštra i rezolutna:
“Dragi radnici, nezaposleni, obespravljeni! Govorim vam u ime udruga U ime obitelji, Vigilare i ostalih. Nedavno smo i mi ovuda marširali u povorci “Hod za život”. Danas smo s vama i uz vas. Nedopustivo je je da hrvatski radnici danas žive ovako bijedno i poniženo, jer to je u konačnici ponižavanje obitelji, a mi se, kao što znate, zalažemo za obitelj. Kako obitelj može normalno funkcionirati ako ima ovako apsurdno male prihode? Nikako. Kako može imati i odgajati troje ili četvero djece? Nikako. Kako toj djeci može osigurati normalan život, zdravstvenu skrb i obrazovanje? Nikako. I zato ćemo se uz vas boriti svim sredstvima da se hrvatskim radnicima i hrvatskim obiteljima omogući onakav život, onakvi uvjeti i perspektiva kakve su imali u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji!”

Na Zrinjevcu im se pridružila i Timova supruga sa kćerima. “Svaka razborita osoba će podržati radnike sa sramotno malim plaćama. Zato sam podržala ovaj skup”, kazala je Timova supruga.

U ime HBK obratio se mons. Puljić:
“Bog sve vidi i sve zna! Zato mi pred ovom nepravdom nećemo zatvarati oči. Nama u KC na račun godišnje sjeda milijarda, skorojevići uživaju u nezasluženom bogatstvu, a znate kako se kaže – lakše će deva kroz ušicu igle nego bogataš u kraljevstvo nebesko, troši se i dijeli šakom i kapom, krade se na sve strane, a za jadne radnike nema. E nećemo više tako, štraca im materina lopovska”

“Bez pristojnih radničkih plaća nećemo moći provesti reforme”, kratko je u ime Mosta i Vlade RH komentirao i Božo Pertov.

Šef oporbe je u svom stilu u ime svoje stranke također najavio oštru borbu protiv ove duboke nepravde:
“Abusus abusum invocat” Ili što bi Rimljani rekli – jedna greška vuče drugu. Žao nam je što smo godinama činili nepravdu pretvarajući se da smo socijaldemokrati i da radimo u korist radnika, a zapravo smo gorljivo pomagali kapitalistima. Najviše smo baš mi sakatili radno zakonodavstvo i doveli ga do apsurda. Toga je od danas dosta.”

U ime HDZ-a i Domoljubne koalicije obratio se Tomislav Karamakro:
“Gledajte, nama je u ovih 25 godina oprošteno stotinjak ukradenih milijardi. I sve što smo svojom nesposobnošću upropastili. Skoro da nikom nije pala dlaka z glave, imovina nam nije oduzeta. Pa onda su barem hrvatski radnici zaslužili pristojne plaće! Podržavamo ovu inicijativu!”

Organizatori prosvjeda najavili su uskoro novu inicijativu i novo okupljanje pod geslom “Od prve erekcije do prve penzije pa s posla pravac na groblje”.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 − 10 =