Početna / Kultura / Okrugli stol o položaju kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj održan u Vukovaru

Okrugli stol o položaju kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj održan u Vukovaru

kazalište
Kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj dobro su organizirana i kvalitetno rade, a mogućnost njihova napretka nalazi se u većoj umreženosti javnih kazališnih ustanova s nezavisnom scenom koja je vrlo živa i nudi zanimljive programe i projekte, rečeno je između ostaloga na okruglom stolu koji je na temu “Položaj kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj” održan danas u Vukovaru u povodu Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade.

“Uz sve dobre stvari koje nam se događaju, uvijek nedostaje struke i dovoljno financijskih sredstava, a po meni, možda nam najviše nedostaje povezivanje kulture i obrazovanja”, kazao je Leo Vukelić, predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ-a ustvrdivši kako su hrvatska kazališta za djecu i mlade među boljima u Europi, a prema tome i svijetu.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj radi cijeli niz dobrih i kvalitetnih kazališta koja nude odlične predstave, među kojima je posebice izdvojio predstavu “Deveta ovčica” Silvije Šesto u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i u režiji Ljudmile Fedorove koja je proglašena i najboljim predstavom sa 17. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade u Čakovcu.

U Hrvatskoj postoji 14 institucionalnih dječjih kazališta i gotovo 50 nezavisnih kazališnih skupina i umjetničkih udruga, naveo je.

“Pozvao bih javna, odnosno da ih tako nazovem, stožerna kazališta da više surađuju s nezavisnim kazalištima jer sigurno je da bi međusobna suradnja pomogla i jedinima i drugima, a posebice onim kazalištima koja djeluju da tako kažem, u ‘podrumima’. Uostalom, tomu i služe institucionalna kazališta koja ne smiju biti svrha sama sebi”, poručio je Vukelić.

U radu okruglog stola sudjelovao je i pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević po čijem mišljenju su dječja kazališta i pisci koji pišu za djecu nešto najzanimljivije što se posljednjih desetak godina događa u hrvatskoj kulturi.

“Prije dvadeset godina ustanovljena je Mala scena i ona je na neki način vodila i estetiku i puteve razvoja, a sada su se pojavila neka druga kazališta, razvilo se kazalište Žar ptica i još neka lokalna kazališta, tako da imamo neke pojave u Puli i odlična lutkarska kazališta. Mislim da su presudna bila braća Medvešek koja su zapravo otvorila put nečemu što bih ja uvjetno nazvao nepedagoško kazalište, dakle kazalište koje se kroz zabavu i jezik djece koja su odrasla uz kompjuter, na posve drugačiji način približilo današnjim mladim naraštajima”, kazao je.

Dječja kazališta u Hrvatskoj početkom devedestih godina, kao i u bivšoj Jugoslaviji, uglavnom su se bavila pedagogijom, a sada su pojavila kazališta koja uz pedagoške teme govore i i problemima koje djecu i mlade zanimaju i s kojima se oni susreću u svakodnevnici, napomenuo je Stojsavljević primjetivši kako je Hrvatska puna tvrdoglavih ljudi koji bez obzira na neimaštinu “guraju” naprijed, a na takve se ljude, kako je kazao, može naići i na domaćoj dječjoj kazališnoj sceni te se stoga ne plaši za njezinu opstojnost.

Po mišljenju predsjednice Hrvatskog centra UNIMA-e Jasminke Mesarić, posebice je živa kazališna scena za djecu i mlade u Slavoniji. “Jako je puno pozitivnih stvari. Imamo osječko kazalište Branka Mihaljevića, u Vinkovcima je aktivno Gradsko kazalište Joze Ivakića, u Vukovaru “Scena Martin”, tu je i Slavonski Brod, Požega. Mislim da je u Slavoniji stanje s dječjom kazališnom scenom izvrsno”, ocijenila je Mesarić.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade u Hrvatskom domu u Vukovaru održat će se i svečana dodjela nagrada sa 17. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade u Čakovcu.

Prigodnim programom u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA-e u Vinkovcima će se u subotu obilježiti Svjetski dan lutkarstva.
Izvor:Hina

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Naši dani na Sceni Ribnjak

  Sinoć je na Sceni Ribnjak odigrana predstava Naši dani, prema tekstu Radoja Domanovića ( …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

4 × five =