Početna / Dnevni Komentar / Oslobođenje Auschwitza: Dan sjećanja na Holokaust

Oslobođenje Auschwitza: Dan sjećanja na Holokaust

Tijekom vojne operacije Wisla-Odra 27. siječanja 1945. godine, jedinice 59. i 60. armije Prvog ukrajinskog fronta Radničko seljačke crvene armijie- RKKA (skr.Crvene armije) pod vodstvom maršala Ivana Stepanovića Koneva i 38. armije Četvrtog ukrajinskog fronta generala Ivana Jefimoviča Petrova oslobodile su mjesto Auschwitz (polj. Oświęcim). Po odluci Ujedinjenih naroda taj dan se obilježava kao dan sjećanja na žrtve Holokausta .

Nakon oslobođenja Varšave i Krakova, sovjetske su snage krenule prema Auschwitzu. Nakon saznanja o sovjetskom napredovanju, njemački je Gestapo započeo s masovnim ubijanjima logoraša. Ubijali su se bolesni i iscrpljeni te uništavali krematoriji u očajnom pokušaju da se unište dokazi njihovih zločinačkih radnji, a svi logoraši koji su mogli hodati i nisu uspjeli pobjeći bili su odvedeni na zapad.

Tijekom vojne operacije Wisla-Odra Prvi ukrajinski front je te zime izgubio u borbama  26 tisuća vojnika, a samo u borbama za Auschwitz poginulo je od 234 do 350 vojnika, a oslobođeno 7600 logoraša. Iako su sovjetski vojnici za vrijeme rata, reklo bi se, navikli su da se susreću sa smrću, međutim, ono što ih je dočekalo na zapadnoj obali Wisle šokiralo je čak i prekaljene veterane.Vojnici su naišli na 648 trupala te više od 7 000 pothranjenih zatvorenika. Pronašli su i šest skladišta sa stotinama tisuća ženskih haljina, muških odijela te cipela koje Nijemci nisu stigli uništiti. Tijekom borbi dio zatvorenika se razbježao po okolici, iskoristivši metež do kojeg je došlo pa su sovjetski vojnici već na prilaznim cestama nailazili na pojedine grupe logoraša. Nakon što su ušli na teritorij logora, vojnici su najprije postavili poljske kuhinje, kako bi nahranili izgladnjele ljude.

 Auschwitz 1945 -Preživjeli zatvorenik
Vojni liječnik Crvene armije pregledava jednog od preživjelih logoraša, Auschwitz, 27 siječnja 1945
 Zapis sovjetskog liječnika : Ales Bekri, star 18 godina, iz Pariza , (broj zatvorenika A16557 ), probavna distrofija III stupnja
Zapis sovjetskog liječnika:”Stefan Bleyer, 14 godina, iz Mađarske, probavna distrofija II stupanj”


 

Fotografija ruskog fotografa nastala u veljači 1945 . Preživjela djeca pokazuju tetovirane brojeve na rukama . Sovjetski vojnici su zbog hladnoće odjenuli djecu u odjeću odraslih zatvorenika
Točan broj žrtava Auschwitza je teško utvrditi jer sve žrtve nisu bile evidentirane, a dio dokumentacije su uništili sami nacisti. Rudolf Hess, zapovjednik Auschwitza 1940-43, tijekom Nurnberškog procesa je izjavio da “nije brojao ubijene”. Prema sadašnjim procjenama povjesničara, tijekom postojanja logora smrti ubijeno je najmanje 1.1 milion Židova, između 140 do 150 tisuća Poljaka, oko 100 tisuća Rusa odnosno građana Sovjetskog Saveza, oko 23.000 Roma te tisuće Jugoslavena, homoseksualca i pripadnika drugih narodnosti ili religijskih skupina. Do devedesetih godina prošlog stoljeća isticala se službena brojka od oko 2,5 miliona žrtava što bi trebalo objektivno istražiti čije su procjene točnije, procjene ranijih povjesničara i demografa ili kasnijih.
Prema službenim podacima iz 1981. godine računalo se da je u svim logorima na području Njemačkog Reicha ubijeno oko 11 miliona logoraša, od toga oko 6 miliona Židova.

Auschwitz: Snimka iz aviona
Auschwitz se nalazio u Poljskoj  i bio je prvi koncentracioni logor na području Poljske. Formiran je blizu grada Oświęcima (njem. Auschwitz), 50 km zapadno od Krakova i 286 km od Varšave. U rujnu 1939. Oświęcim je pripojen Njemačkoj. Auschwitz je bio kompleks logora, pod oznakom I, II i III: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau ili Brzezinka) i Auschwitz III. Postojalo je također 44 manjih “satelitskih” logora. Većina ubijenih stradala je već prvi dan po dolasku u logor, dok su preostali isčekivali smrt od gladi, iscrpljenosti i robovskog rada. U kompleksu logora Auschwitz II kod Birkenaua, koji je izgrađen u listopadu 1941. godine, SS je stvorio veliko mjesto za ubijanje; 300 zatvoreničkih baraka, četiri velike zgrade za “osobnu higijenu” gdje su zatvorenike  sustavno trovali plinom, podrume za trupla te peći za kremiranje. Na tisuće je zatvorenika iskorišteno za medicinske eksperimente koje je vodio logorski doktor Josef Mengele – “Anđeo Smrti”. Na logorašima su vršeni okrutni eksperimenti, proučavali su kakve posljedice na ljudsko zdravlje uzrokuju razne kemikalije. Vršena su testirane najnovijih farmaceutskih proizvoda.  Proučavali su simptome zaraznih bolesti na taj način što su logoraše namjerno zarazili malarijom, hepatitisom i nizom drugih opasnih bolesti. Nacistički liječnici su se obučavali i usavršavali obavljajući kirurške zahvate na zdravim ljudima, provodili kastracije muškaraca, sterilizirali žene, a mlađim ženama uklanjali jajnike.

Popis pomoćnih logora (satelita)  koji se ubrajaju  u kompleks koncentracijskog  logora Auschwitz.

 1. Harmense (Geflügelfarm)
 2. Budy (Wirtschaftshof)
 3. Babitz (Wirtschaftshof)
 4. Birkenau (Wirtschaftshof)
 5. Rajsko (Gärtnerei)
 6. Plawy (Wirtschaftshof)
 7. Golleschau Goleszów
 8. Jawischowitz Jawiszowice
 9. Chełmek (Aussenkommando)
 10. Monowitz Buna-Werke [3]
 11. Eintrachthütte
 12. Neu-Dachs
 13. Fürstengrube
 14. Janinagrube (Gute Hoffnung)
 15. Lagischa
 16. Günthergrube
 17. Gleiwitz sam
 18. Laurahütte
 19. Blechhammer
 20. Bobrek Bobrek blizini Oświęcim
 21. Gleiwitz II
 22. Sosnowitz II
 23. Gleiwitz III
 24. Hindenburg
 25. Trzebinia
 26. Tschechowitz (Bombensucherkommando)
 27. Althammer
 28. Bismarckhütte
 29. Charlottengrube
 30. Neustadt
 31. Tschechowitz-Vacuum
 32. Hubertushütte
 33. Freudenthal
 34. Lichtewerden
 35. Sosnitz Sośnica
 36. Porombka (SS-Hütte)
 37. Altdorf Stara Wieś blizu Pszczyna
 38. Radostowitz
 39. Kobier (Aussenkommando)
 40. Brunn Brno
 41. Sosnowitz (I)
 42. Gleiwitz IV
 43. Kattowitz (Sonderkommando)
 44. Bauzug (2 SS )
U ljeto 1942. prema novom odobrenom planu logor je dizajniran za prihvat 300.000 zatvorenika. Izgrađeno je posebno odjeljenje za masovno pogubljenje Židova. Prema planu iz razdoblja od ožujka do srpanja 1943 u Birkenau su sagrađena četiri krematorija uključujući i plinske komore.
Dolaskom na vlast 1933. godine nacisti su odmah krenuli zatvarati svoje političke protivnike. Te godine diljem Njemačke je osnovano pedesetak logora u kojima su zatvarali prvenstveno komuniste, socijaldemokrate i sindikaliste. Logorima su upravljali policija, SS i SA odredi. U srpnju 1934. za upravu logora uspostavljena je nova organizacija SS- Totenkopfverbände. Privođenje su provodili Gestapo i njemačka kriminalistička policija, a 1939. je osnovan RSHA -Reichssicherheitshauptamt – Glavni ured sigurnosti njemačkoj Reicha. U prijeratnom razdoblju svi logori su bili na njemačkom području, a logoraši su bili sa njemačkog područja. Širenjem rata i okupirane zone osnivani su novi logori prvenstveno na području Poljske i istočne Europe.
Znak Totenkopfverbanda sa natpisom Moja čast se zove vjernost
Plan formiranja Auschwitza je krenuo početkom 1940. kada  je posebna komisija poslana u Oswiecim sa zadatakom da utvrdi stanje vojnih baraka koje su tijekom Prvog svjetskog rata izgrađene za potrebe poljske vojske. Heinrich Himmler , glavni zapovjednik SS-a je 27. travnja 1940. izdao naredbu da se krene formiranjem logora u Oswiecimu. Za zapovjednika logora imenovan je Rudolf Höss. U to vrijeme namjena logora je bila utamničenje i egzekucija Poljaka. Ubrzo je logor postao „mjesto pročiščivanja arijevske rase“ u kojem su trebali biti odstranjeni svi Židovi i Romi. Prvi logoraši bili su internirani u logor  14. lipnja 1940. godine. Tog dana  je privedeno 728 poljskih političkih zatvorenika, a zatim su uslijedili transporti Čeha, sovjetskih zarobljenika i  Jugoslavena. Do ljeta 1942. logoraši su bili uglavnom muškarci, a od tada su privođene i žene.
Nakon konferencije u Wansseu i donošenja odluke o „konačnom rješenju židovskog pitanja“ Auschwitz je postao glavno mjesto za ubijanje Židova. Transporti Židova pristizali su u logor od veljače 1942. do studenog 1944. godine. Od 1943. u logor se dopremaju Romi. Tako su se na popisu žrtava uz židovsku većinu (dio i sa područja današnje Hrvatske) našli Poljaci, sovjetski zarobljenici, Česi, Romi, homoseksualci, Jehovini svjedoci, Jugoslaveni, Nijemci, Austrijanci, Francuzi, razni politički zatvorenici, invalidi i mentalno zaostali.
Himmler i Hoss
Žrtve su dopremane u logor u stočnim i teretnim vagonima i putovali su danima u prenapučenim vagonima bez vode, hrane ili toaleta. Preživjeli logoraši pričaju kako su ponekad u vagonima bile kante za nuždu koje su se na ponekim stajalištima praznile i onda se u njima donosila voda za piće. Zbog velike gužve većinu putovanja se stajalo, a poneki su bili izgaženi na smrt kad bi pali pod noge. Transporti su od svibnja 1944. dopremani direktno u logor i automatski bi bivali likvidirani. Nikad njihov dolazak ili podaci nisu zabilježeni. Po dolasku u logor obavljala se selekcija u kojoj je velika većina (do 75%) odmah preusmjerena na „tuširanje“ (plinske komore) dok je manji dio odabran za robovski rad. „Robovima“ je od 1943. na lijevu podlakticu tetoviran broj na koji su se morali odazivati.
Željeznička stanica u Auschwitzu. u pozadini – krematorij. Snimljeno 1944. godine
Dolazak mađarskih Židova u Auschwitz-Birkenau, u lipnju 1944. godine. U razdoblju od svibnja do 9. srpnja u Auschwit zII bili deportirani preko 430.000 Židova iz Mađarske
Gore: Logoraši se vraćaju sa prisilnog rada pod pratnjom stražara. Snimljeno 1943. Dole, slika baraka. Snimljeno 1967.
Peći za spaljivanje leševa, 1943.
Preživjele žene u baraci Auschwitza, siječanj 1945. Fotografija je snimljena od strane ruskog fotografa nakon oslobođenja kampa.
Izgled prazne logorske barake. Snimljeno nakon oslobođenja.
Nakon oslobođenja Auschwitza pronađeno je u skladištima logora oko sedam tona ljudske kose.
Skladište proteza oduzetih od ubijenih logoraša.
Naočale koje su oduzete od pogubljenih. U “Tvornici smrti” u Auschwitzu bilo je oko 35 vojnih skladišta koja su bila puna osobnih predmeta oduzetih od žrtava. Prilikom povlačenja nacisti nisu imali vremena pokupiti sav plijen ili ga uništiti.
Vojnici Crvene armije su pronašli u skladištima Auschwitza 1 185 345 komada muške i ženske odjeće, 43 255 pari muških i ženskih cipela, 13 694 tepiha, ogroman broj četkica za zube i četkica za brijanje, te ostalih malih kućanskih predmeta.
Tragovi nacističkih zločina nad malom djecom. Sovjetski vojnici u Auschwitzu pronalaze dječju odjeću.

U zimi 1945. nacisti su ostavljali mrtva tijela žrtava i po nekim barakama. Sovjetski vojnici koji su oslobodili logor našli su u jednoj baraci mnogo ženskih tijela koje su bile prekrivene snijegom.
Zapovjednik Rudolf Höss posvjedočio je da su u Auschwitz dolazile delegacije raznih funkcionera nacističke stranke i  Gestapoa. Neki od tih funkcionera koji su ranije isticali da je potrebno dosljedno provoditi plan uništenja Židova dolaskom u Auschwitzu bi ostajali  bez riječi kada bi vidjeli mučne prizore ubijenih ili izmučenih logoraša. Neki su mu postavljali pitanja kako  mogu izvršavati tolika pogubljenja, na što je uvijek odgovarao da je normalno da sva ljudska bića imaju takve emotivne impulse kao oni, ali ti se impulsi moraju potisnuti  pomoću čvrste volje da bi se moglo uspješno izvršavati  odredbe Fuhrera. Mnogi od njih su izjavljivali da ne bi željeli  dobiti baš takav posao … ” U Auschwitzu je bilo 4 krematorija. Međutim, plinske peći nisu imale dovoljni kapacitet za sva mrtva tijela pa su  pokopana u masovne grobnice.
Logoraši Auschwitza u gradnji kemijske tvornice
Kemijska postrojenja gdje su nacisti koristili besplatni rad logoraša.

31 Od 1940. do 1945. u Auschwitkom kompleksu se izdvajalo oko 405 000 zatvorenika koji su odlazili prisilno raditi u tvornice. Od tog broja više od 340.000 umrlo od bolesti i batina ili hirovitih pogubljenja od strane stražara.
Slika grupe stražara. Auschwitz je bio čuvan od oko 6000 pripadnika SS-a. Tri četvrtine tih stražara su završili srednjoškolsko obrazovanje, 5% su bili visokoobrazovani ili studenti naprednih stupnjeva. Gotovo 4/5 čuvara se deklariralo kao vjernici: Katolici – 42,4%; Protestanti – 36,5%.
SS Čuvari logora – se zabavljaju.
SS-ovci na „radnom mjestu“
Vrata logora s natpisom: “Rad oslobađa”


Korišteni izvori:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BC#.D0.9E.D1.81.D0.B2.D0.BE.D0.B1.D0.BE.D0.B6.D0.B4.D0.B5.D0.BD.D0.B8.D0.B5
http://www.gr-sozidatel.ru/history/event-7075.html
http://web.archive.org/web/20160707215215/http://povijest.net/auschwitz/#Prosirenje_logora
http://ust-ilimsk.su/blog/2015/01/28/0e8bd33c-e7f4-4f61-b33b-abc201ff40e4/
http://www.kasparov.ru/material.php?id=54C1EABCE2A50
http://mil.ru/winner_may/parad/his_docs/more.htm?id=20176@cmsPhotoGallery
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_subcamps_of_Auschwitz
https://hr.rbth.com/politics/2015/01/27/snijeg_iznad_auschwitza_32617

Facebook komentari

Vesna Nikolić

Provjeri i ovo

Vlasti u RH se mijenjaju, a problemi ostaju i gomilaju se

  Kad sam postao potpuno svjestan da će Kukuriku koalicijska vlada sa Zoranom Milanovićem na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

19 − fourteen =