Početna / Dnevni Komentar / Osmomartovske SDP mašnice za jednu mamicu HDZ sina

Osmomartovske SDP mašnice za jednu mamicu HDZ sina

Forum žena SDP Zadar

Kada sam naišla na ovu objavu na zidu zadarskog SDP-a  bila sam malo tužna što samo 3,7 posto ulica u Zadru imaju imena slavnih žena. Pomalo sam bila razočarana izborom žena na zidu SDP-Zadra jer su mašnice ostavljene i kraljici Jeleni koja je bila lijepa izrabljivačica kmetica, kmetova i kmetičića pa baš ne znam kakve veze ima ona sa obilježavanjem Dana borbe žena za ljudska prava. Ostale table ulica slavnih žena koje su objavljene na grupi su bile uglavnom predstavnice građanske klase i koje su se afirmirale kroz kulturu i umjetnost i to je, recimo, u redu za građanski feminizam. Jedna mašnica je ostavljena djevojčici Asji Petričić,  koja je poginula tokom  Drugog svjetskog rata zajedno sa majkom, partizanskom bolničarkom na Zelengori. Majka, partizanska bolničarka Rajka Petričić nije zaslužila svoju ulicu? Ali vidim da je “zaslužila” ulicu Sida Košutić koja je u to vrijeme vrijedno piskarala u endehazijskim novinama u Zagrebu.

Esdepeovke su solidarno ostavile te mašnice na svih 28 ulica imenovanih po ženama i “ženama”, groficama, ovozemaljskim i vanzemaljskim kraljicama. Vjerovatno su ostavile mašnicu i apstraktnoj ženi Kraljici Mira, koja je bezgrešno začela po Duhu Svetom pa  su nakon njene priče sve ostale majke budućnosti optužene za grijeh jer nisu po Duhu Svetom zanjele svoje sinove i kćerke.

U nadi da pronađem još neku veliku ženu Zadra koja se istaknula u borbi žena za ravnopravost napustila sam google map i nastavila  proučavati po abecedi ulice grada Zadra  i potraga za velikim ženama mi odjednom totalno zakazala. Istraga je zapela odmah na slovu -A-, na imenu ulice Aras Rine. Ništa nisam mogla naći u tražilici pod povijest, biografija Aras Rine, ali nisam htjela odustati. I tako sam naišla na nekakav zadarski portal i ostala iznenađena. Da budem iskrena, opet sam se dobro nasmijala jer bi zaista konačno trebali Hrvatsku preimenovati u Apsurdistan.
Sad se pitam da li su te “emanicipirane” esdepeovke zaista tako željne medijske pažnje pa su svoje mašnice ostavile i ispred spomenika gluposti jednog sina HDZ-a koji je devedesetih godina imao moć da imenuje jednu ulicu u Zadru po svojoj majci koja je bila anonimna učiteljica po zanimanju? Da li one išta znaju o svom gradu? I što im uopće predstavljaju te mašnice? Što im mašnice simboliziraju? Poklone? Nisu čule do sada da je simbol radničkog pokreta u kojeg spada i borba žena za ravnopravnost – crveni karanfil? Ma bolje da nisu čule jer bi nas dodatno osramotile! U biti te patetične mašnice su baš prikladne sa njihovim stanjem uma: Kič kultura i naslikavanje po fejsu.

Ulica “zaslužne” Rine Aras je devedesetih godina imenovana na ovaj blasfemičan način kojeg je opisao Ferdinand Perinović na tom zadarskom portalu 2010:

Kada sam prošle godine (2010.) osobno predao jedan primjerak svoje knjige “Dica Kalelarge protiv četiri lažna mita u Zadru” Znanstvenoj knjižnici u Zadru, rečeno mi je da je veća “zasluga” Davora Arasa, nego Živka Kolege u donošenju odluke o zabrani predstavljanja moje knjige “Dan kada sva zvona zvonila” jer je on tada kao i danas predsjednik Nadzornog odbora Znanstvene knjižnice. Izgleda da mi je tada “krivu metu” (Živka Kolegu) postavila bivša ravnateljica Knjižnice Milenka Bukvić, rekavši mi da odgodim promociju knjige i da kao razlog navedem svoju bolest, jer da ona prima plaću od Grada. Isto tako doznao sam da je za sve kriva bila moja svjedodžba čiji je otisak u navedenoj knjizi prije predstavljanja iste primijetio Davor Aras. U svjedodžbi pored ostalog stoji potpis učiteljice Aras Perice, pa je Davor Aras morao progutati još jedan falsifikat. Prvi falsifikat je nastao kada me je 1991. godine predsjednik Komisije za preimenovanje ulica u Zadru Radovan Dunatov telefonom nazvao da mu kao “pametan” čovjek pomognem jer je Vojna, sestra Davora Arasa navalila da jedna ulica na Stanovima nosi ime njezine majke Rine Aras, naglasivši, da ista ne ispunjava ni minimalne kriterije da joj se posveti neka ulica. Odgovorio sam mu da se drži zadanog kriterija pa da ne će pogriješiti, što on to nije učinio, nego je kao u agrarnoj reformi jednoj ulici na Stanovima dodijeljeno ime Rina Aras. Tako je ova ulica oduzeta Stanarcima (precima starih Varošana) kojima po prirodi stvari i Božjoj pravdi pripada da bi bila dodijeljena majci jednog nacionalnog ridikula. Drugi falsifikat je samo ime Rine Aras, jer se Davorova majka, kao učiteljica službeno potpisivala s Aras Perica što se vidi iz moje svjedodžbe. U Knjižnici mi je dalje rečeno, da dok je Davor Aras predsjednik Nadzornog odbora nemam nikakve šanse za buduće predstavljanje svoje knjige ili izložbe.

I tako, da zaključimo: Svi smo ravnopravni, samo neki su više.

Facebook komentari

Vesna Nikolić

Provjeri i ovo

Saborsko istražno povjerenstvo, kako ga osnovati i onemogućiti mu rad

  I vlasti i kreditori i dobavljači i HNB su o „Agrokoru“ sve znali, a …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

eleven + 3 =