Početna / Dnevni Komentar / Ostojićevi dnevnici ili kako je Sherlock spriječio revoluciju

Ostojićevi dnevnici ili kako je Sherlock spriječio revoluciju

Ostojićevi dnevnici ili kako je Sherlock spriječio revoluciju

14 kilograma hamburgera, 28 litara coca-cole, 140 kutija cigareta marke bijeli Marlboro, 10 pakovanja papirnatih maramica (prehladio se jedan od inspektora), 4 para bijelih frotir čarapa, 1 grickalica za nokte, 2 Vip bona za mobitel od 100 kn, račun od frizera 60 kn konačan je zbir troškova inspektora prve PP Zagreb koji su u Savskoj 66 provodili istragu o otkrivanju organizatora prosvjeda. Ok, ovo je više manje slobodna procjena autora teksta ali recimo da je to nekakav varijabilni trošak ovakve istrage.

U bezličnom uredu prve PP Zagreb za stolom koji je inače prenešen iz osnovne škole još tamo osamdesetih godina i na stolicama sa univerzijade sjede šef policijske postaje, voditelj odjela općeg kriminaliteta i dva inspektora. Po dobrom starom običaju inspektorski par sastavljen je od starijeg i iskusnijeg kolege i mlađeg ali puno nadobudnijeg policajca.

Dečki, evo dobili smo zapovjed sa najviše političke instance da istražimo tko su organizatori prosvjeda u Savskoj 66 i kako su prosvjednici uspjeli nama ispred nosa podići šator, dovući dvajs’t metara drva, kablove za grijalice, kotlovinu i da ne nabrajam dalje. Taman da će šef policijske postaje dati riječ kolegi voditelju odjela općeg kriminaliteta kad mladi i nadobudni inspektor nervozno pljesne po starom stolu kojeg krasi zeleni linoleum i odbrusi…pa to se zna tko su organizatori, to su Klemm, Glogoški i prije svega HDZ-e. Stariji inspektor koji je cijelo vrijeme nezainteresirano vrtio po papirima podigne glavu, spusti malo naočale i pogleda kolegu…oprostite šefe ako mogu ja nešto reći…naravno da možete kolega, zadovoljno će voditelj odjela. Slušaj vamo mali, ja ne znam šta si ti učio na akademiji ni tko ti je dao inspektorski čin ali mi ovdje u prvoj PP Zagreb poštujemo zakone i radimo samo po zakonima ove države što znači da bi podnijeli prijavu protiv bilo kojeg građanina moramo predhodno provesti istražne radnje, nadam se da je to jasno kolega. Nevoljko ali bespogovorno mladi inspektor je pognuo glavu dajući na znanje da se prešutno slaže sa iskusnijim kolegom tek tiho iscjedivši jedno “ispričavam se”. Ok, veselo će voditelj odjela općeg kriminaliteta, dakle da nastavimo, vi ste zaduženi da istražite slučaj i da postupite po pravilu službe…khm, akhmmm, nakašlja se stariji inspektor…izvolite kolega, nešto nije jasno…ne, ne sve je jasno, nego samo bi želio otkloniti nedoumicu, znači da postupimo po pravilu službe ili po pravilu službe…kolega, važno će voditelj odjela, po pravilu službe, dakle, kao što to i inače radimo u ovakvim situacijama…aha, ok, sad mi je sve jasnije.

Četiri mjeseca nakon brifinga policijskih genijalaca u otužnoj sobi prve PP Zagreb i nakon oglodanog teleta pretvorenog u hamburgere, zalivenog onim američkim sokom što pršće u’nos, nakon katranizacije lijevog plućnog krila, nakon jedne hunjavice, prozeblih nogu, odrezanih nožnih noktiju (napokon), dva razgovora sa nezadovoljnom suprugom i jedne loše frizure dva inspektora odjela općeg kriminaliteta našli su se u istoj toj sobi samo na novom brifingu.

Evo da počnemo kolege namrgođeno će šef prve PP Zagreb, da čujem izvješće. Pa ovako, ja i moj mlađi kolega smo u četiri mjeseca intezivnog praćenja osumnjičenih i svakodnevog nadzora utvrdili sljedeće…osumnjičeni su u periodu od četiri mjeseca redovno organizirali razgovore za drvenim stolom unutar šatora, spavali su po hostelima i privatnim stanovima, naizmjence se redali u podignutom šatoru, redovno kontaktirali medije, svakodnevno gledali televiziju također u šatoru,… Dobro, dobro nervozno će voditelj odjela, nećemo valjda šefa opterećivati sa nepotrebnim detaljima, nego recite vi nama jeste li utvrdili da li su osumnjičeni organizatori prosvjeda. Vidite, ja i moj mlađi kolega smo u početku imali takve sumnje, mlađi kolega je bio nešto uvjereniji nego ja ali kroz period od četiri mjeseca osim što nismo pronašli potencijalne organizatore prosvjeda što možemo okarakterizirati kao relativni neuspjeh, mi smo postigli kod mlađeg kolege kroz ovaj poluedukacijski trening razumjevanje nekih suptilnih tumačenja zakona i tu moram pohvaliti mlađeg kolegu na strpljivosti i zalaganju jer je uvidio važnost ovakvog pristupa rješavanja ovako kompleksnih slučajeva..možda samo za kraj, predložio bi kolegu za unapređenje zbog zasluga u raspetljavanju slučaja i visokog stupnja odgovornosti. Eto, ipak nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled činilo, zadovoljno će voditelj odjela pogledavajući prema šefu prve PP Zagreb. Uredu, idemo na drugu točku dnevnog reda, a to je zapovjed koju smo dobili sa najviše političke instance da istražimo tko su organizatori antiprosvjeda usmjerenih protiv prosvjednika u Savskoj 66.

Kako je mlađi inspektor prošao specijalističku obuku kod svoga starijeg kolege ovaj puta se nije dao navući na tanak led i mudro je šutio ali odavao je nervozu cupkanjem noge ispod stola. Khmm, akhmmm, važno se nakašlje voditelj odjela, kolega vidim da ste nešto nervozni sve namigujući prema prema šefu prve PP Zagreb…nisam,kratko će mladi inspektor…ako nam imate šta reći ili možda imate kakva saznanja slobodno ih podijelite sa nama, pa pobogu, nakon ovako dobrih ocjena sa zadnje akcije sigurni smo da ste i naučili ponešto…pa jel mogu…naravno kolega. Pa zna se tko su organizatori antiprosvjeda protiv šatoraša, uzvikne mladi inspektor…tko, nemušto će šef prve PP Zagreb…pa Marijana Mirt i Dražen Heroić…odlično kolega, razdragano će stariji inspektor…ma izvrsno, uzvikne voditelj odjela općeg kriminaliteta i pri tome očinski štipne mladog inspektora za obraz…aaaa, zna mali, zna jebo majku svoju, da mi je samo znati od koga je naučio, nasmije se zadovoljno stariji inspektor. Uredu kolege, završili smo brifing, a sad mi dovedite one huškače iz Pocupija, Osupija kako li se već kaže…Occupy šefe, dobaci mladi inspektor…ajde mali nemoj se praviti pametan nego na posao…razumijem šefe.

 

D.K

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Što oslobađajuća presuda je… a što nije?

  Ovaj prilog napisao sam 6. travnja 2013. potaknut silnim “domoljubnim” laprdanjima i preseravanjima nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

15 + 2 =