Početna / Kolumne / Gost Kolumnist / Papino novo ruho – od braka do rodne ideologije

Papino novo ruho – od braka do rodne ideologije

piše: Marijo Škrinjar

marijo-skrinjarSveti otac Franjo kao poglavar Rimokatoličke crkve od svog ustoličenja pokazao je zavidno snalaženje u masama oduševljenosti. Prikazan kao istinski klerik, koji vjeru živi kao poziv, ne profesiju , poslan od boga u narod iz naroda u Prvostolnicu. Oduševljenju klera i puka mjesecima nije bilo kraja, redovito su nam servirali svu skrušenost i poniznost ovog pastira koji bi napokon trebao ovce spremiti na jedno mjesto – tor.

Našlo se tu puno komentatora koji su zdušno prihvatili novu ulogu Franje kao novog reformatora crkve koja je sve više i više gubila svoje ovce a janjadi je bilo sve manje. No , lako je za ovce i janjad ako je tor u potpunosti devastiran. Zastranili su i pastiri, pa su o zločestim pastirima pisane knjige, članci, snimani filmovi, punile se crne kronike jer i pastiri su ljudi , i oni mogu ukrasti, ubiti, silovati, obljubiti, mrziti, ratovati što i čine od postanka vjere i u ime vjere.
Poglavari i svečenici mogu biti očevi, no ne mogu imati djecu , barem na papiru, mogu imati kućnu pomoćnicu i o njenom djetetu skrbiti kao o svome. Oni mogu sve osim biti ovce i imati janjad. Zato imaju zakone božje , onozemaljske, dok ovce i janjad samo ovozemaljske.

No, vratimo se mi ovozemaljskom papi. Urbi et orbi svako malo papa poziva na mir, opraštanje, vrlo smislene poruke o sivoj ekonomiji, nadničarima, izrabljivanju djece, radničkim pravima, gramzivom establišmentu svjetskih moćnika, moli za podčinjene, potlačene, ratom pogođene. I tko smo mi da osporavamo izrečeno osim ako se kritički ne osvrnemo i upitamo zašto prvo ne pomete svoju kuću?
Možda, možda i je cilj pape braniti ustrajno to što zagovara, no kolika je njegova moć kako je rekao o hrvatskom nogometu Željko Jovanović da „ isuši močvaru“ Papin Urbi et orbi ima odjeka kao i novoizabrane misice kada kaže da se zalaže za „ mir u svijetu „, . Koliko se papa u novoj eri katoličke crkve udaljio u svjetonazorskim pitanjima svojih prethodnika pokazao je prilikom zadnjeg pastoralnog posjeta Gruziji i Azerbajdžanu i ustrajnosti na jedinstvu kršćana s obzirom na većinski pravoslavnu populaciju , gdje je jasno upozorio da se ne smije preobraćati pravoslavce…

-Zašto nisam završio rečenicu?

„Da bismo imali dobre pastire, valja se pobrinuti za pastoral zvanja, počevši od sjemeništa – napomenuo je Papa te potaknuo vjernike, posebice udruge i pokrete, da velikodušno surađuju u naviještanju Evanđelja u svim sredinama, uključujući i one koje su daleko od Crkve, ili joj nisu sklone“. Riječi su pape Franje izrečene 08. Lipnja 2015. Godine.Riječi su pape Franje izrečene 08. Lipnja 2015. godine. Portorikanskim biskupima na općoj audijenciji.

No, nedosljednost papinog poimanja suvremenog društva jasno se ocrtava u stavu o ženama, homoseksualnosti kao i rodnoj ideologiji. Očito je papin doseg modernog i civilizacijskog vremena twitter no ne i težnja za pravednijim, ravnopravnijim društvom u cjelini.
Društvom u kojem je okosnica brak što i potkrepljuje riječima : „Obiteljima također prijete rastući napori nekih za redefinicijom same institucije braka, relativizam, kultura prolaznosti, nedostatak otvorenosti za život.“

Zašto crkva zagovara brak kao jedino održivo i ženu vidi samo unutar braka i eventualnih pomoćnnih poslova nameće se kao pitanje , što crkva ima od braka , čemu toliko teži borbi za očuvanjem te institucije koju sama ne može konzumirati? Svakako bojazni da bi u dogledno vrijeme mogla ostati bez i ovaca i janjadi. Ne bi imala smisao, osula se kao kula od karata.
„Bog je povjerio zemlju savezu muškarca i žene. Ako oni ne uspiju, svijet će postati suh, u njemu više neće više biti osjećaja, a nebo nade će se zamračiti. Znakovi su već tu, vidimo ih i zabrinjavaju nas. […] Zemlja je ispunjena skladom i povjerenjem kada se dobro živi savez između muškarca i žene. A ako muškarac i žena traže ovaj savez među sobom i s Bogom, bez sumnje će ga naći“. Riječi su pape na općoj audijenciji 15.travnja 2015.

Uvijek kada se događaju “loše stvari” tražimo krivce ili barem pokušavamo ublažiti retoriku, popustit pred izazovima novoga doba no u sveopćem vrludanju osim homoseksualnosti jer bog nije stvorio Adama i Stevu – riječima „ tko sam ja da osuđujem homoseksualce“, milosrdni papa otvorio nam je put u raj samo ako ne prakticiramo homoseksualnost , pa niti integracija u društvo kao i prihvaćanje nisu sporni samo pobogu ne liži bližnjeg svoga jer oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su “čini homoseksualni u sebi neuredni”.

Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni. I kad je toliko milostiv prema homoseksualcima, na red dolazi istinska pošast ovoga društva u aveti rodne ideologije. Ma može papa prijeći i preko toga da je nedavno objelodanjen slučaj svećenika s HIV-om koji je silovao 30 djevojčica a nadbiskupija oslobodila krivnje pravdajući se „ napadom nečastivih na majku crkvu“

Ne moramo spominjati da je pedofilskih skandala bilo i u Hrvatskoj i kako su ti slučajevi vrlo dobro sakriveni ili barem bili u pokušaju, no papa naš milostivi ne može pregristi tvrd orah rodne ideologije o kojoj kaže :
“Pitam se je li rodna ideologija izraz frustracije i odustajanja čiji je cilj izbrisati spolnu razliku jer više ne zna kako se nositi s njom. Da, riskiramo učiniti korak nazad. Uklanjanje razlike je zapravo problem, ne rješenje. […] S ovim ljudskim temeljima, potpomognuti milošću Božjom, možemo planirati bračnu i obiteljsku zajednicu za cijeli život. Bračna i obiteljska veza je ozbiljna za svakoga, ne samo vjernike“, Trebamo se boriti protiv kolonizacije novih ideologija. Postoje oblici ideološke kolonizacije koje žele uništiti obitelj. […] Nemojmo izgubiti slobodu misije koju nam je Bog dao, poslanje obitelji. Baš kao što je naš narod, u određenom trenutku svoje povijesti, bio dovoljno zreo reći ‘ne’ svim oblicima političke kolonizacije, tako i mi u našim obiteljima moramo biti jako mudri, vrlo mudri, veoma jaki, kako bi mogli reći ‘ne’ na sve pokušaje ideološke kolonizacije naših obitelji.”

I na koncu svega ovog gore ne bi niti bilo da ne postoje “drugotne”, bez kojih ne bi bilo niti braka , niti homoseksualnosti a niti rodnih ideologija, njihovu važnost je crkva uvažila samo kao madrac ginekološkog stola, rasadnik janjadi „ prvotnih“ ovnova , pa i ćuška ako je štraca nestašna i nije se u stanju pokoriti i podati.
Ne, nisu to riječi pape Franje, to su riječi Hrvatskih pastira, papa ipak ima stila, on svoj stav upakira u najljepšu ambalažu koju kad otvorite kažete “hvala, nisi trebao” jer ste dobili loše vino. Bitna je forma, a ne sadržaj, misli papa kad kazuje : žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi, crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne… ta su vrata zatvorena. Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama… mora biti više od toga”.
Očito je da izborom pape dobiješ mačka u vreći , nekad je to rasniji čistokrvni kao Franjin prethodnik a ponekad papa koj je samo forma Katoličke crkve.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five × three =