PAPRIKE PUNjENE SIROM

punjenepaprike

 

Sad, kad ovo pročitaš, shvatićeš koliko je lako biti vrhunski kuvar. Samo treba da se rodiš! Da te maaaajka rodi kao kuvara. Da ti maaaajka rodi talenat. Ništa više i ništa manje. Kao mene moja.
Jer, ovo s paprikama, to je više od toga s paprikama. To je koncentrat inspiracije. To je, ma, to je … čudo jedno, eto šta je.

E sad kad sam se ishvalio, da pređemo na stvar. Punjenje paprika sirom je jedna lepa, fina i stara fora, koja uvek upali kad hoćeš da fasciniraš (damu, tj. gospodina, tj. onog ko ti dolazi u goste). U mojoj okolini to je najviše zloupotrebljavao, gle čuda, moj drug Joca Aleksić, iskreni šabački ribokradica, jednom ministar – uvek ministar, izaslanik Perunov na ovom svetu, jedini čovek koji sa jednim kotlićem riblje čorbe nahrani pedeset ljudi. Mogao bi on i više, ali je samo toliko došlo na “Gružu”, njegov čuveni brod, odmilošte zvan i “Grin limes”. I stvarno, kako Joca da nešto zloupotrebi?! To je nemoguće! On samo koristi veštinu naučenu u mladosti ranoj da se srce žensko najbolje hranom osvaja. Kako sam fini, sam se sebi divim! Pazi, Joca osvaja srce žensko! Pa, di to ima, osim u mom kuvaru! (Joca inače osvaja sve ostalo, srce mu je uglavnom važno zato što su sise ispred njega, što je, sa moje tačke gledišta, sasvim u redu). Ali, pošto on (ipak) nije kuvar “art of kuking”, a ja, de fakto, jesam, ti prati moj recept, a njegov je isti takav, samo moraš da zaboraviš sve ove fine radnje kojima ja posvećujem pažnju, ne bi li postigao – ha! – vrh, brate!!!

E, sad kuvamo. Kupio sam fine paprike za pečenje, pljosnate, septembar je izbor paprika je najlepši, malo zelene, malo crvene, čisto boje radi. Ja volim to, kao, kuvanje u boji. K’o nekad što smo imali TV u boji. Kakvo je to čudo tehnike bilo! Znaš kako se zvao: Spektra kolor specijal. Proizvođač EI Niš. Je-bote! Ove plazme sad, lcd, ma to nije ni za petoparac. Sad ne znaš ni šta je petoparac. Najsmešnija valuta ikada. Kovanica od 5 para. Dinar je uvek imao pare, kao siću. I stalno je bio nešto “novi dinar”, “stari dinar”, kako kad devalvira. I jednom naprave smešnu malu bakarnu kovanicu od 5 para. To su ljudi skupljali, onako. Nikad ništa nisi mogao da kupiš za petoparac, ali je postojao, bogami desetak godina, možda i više.

Sir kojim sam punio ove paprike je legendarna kombinacija: u Kučevu sam kupio vlaški kravlji, tvrdi, slani, pravi domaći, neverovatan. To je čudo jedno od sira. Možeš da ga ostaviš na ponjavi dve godine ne može da se ukvari. Može da ga bije kiša, sija sunce, šta god hoćeš. Beo kao sneg. Pravi! A na Bajlonovoj sam kupio zlatarski, fini masni, stariji i krivovirski, tvrd i ne mnogo mastan, slan toliko da bude pikantan, ekstra. I pazi sad tu geografiju: Homolje, Rtanj, Zlatar! A za moje prijatelje iz regiona ima i sve ostalo – gde god kreneš sjajni sirevi, predivni predeli! Samo pokušaj da zamisliš te pašnjake, te livade gde te krave pasu! Nigde industrije, ni na puškomet. Te trave, cvetne livade, sve ono što ovi bizgovi još nisu stigli da unište (bizgov, to ti je izraz za bolida, kao magarčina, konjina, somina, timpan, krmak, buzdovan, klipan, mamlaz, mentol, dileja, klonfer, gulanfer, dripac… ima toga još u našem jeziku zvanom “sleng” koji se sabirao kroz vrmena razna).
Pomalo od svakog sira izdrobiš viljuškom. A onda dodaš seckane orahe, namelješ biber, iseckaš beli luk, iseckaš peršun sa sve peteljkom, iseckaš ljutu papriku svežu em crvenu, sitno, sitno. Sve to izmešaš i ostaviš da stoji. Pola dana, dan, dva, svejedno. Kad dođe vreme, a ti ćeš najbolje znati kad je došlo vreme, sa paprike skineš peteljku, očistiš je od semena i napuniš onim sirom, pa ispržiš na vrelom maslinovom ili masti. Uuuu-jeeee.

E, sad. Možeš i ti kao Joca. Samo sir i u talandaru. A možeš da kombinuješ. Imaš maštu, upotrebi je. Samo – ne preteruj. Video sam ja u siru svakojaka čuda: majčinu dušicu, žalfiju, bosiljak, nanu… crni lukac, mirođiju… trista čuda. I sve ima smisla, veruj.
Ali! Zamisli samo – Homolje – Rtanj – Zlatar! Fali Stara planina. Fali Golija. Fale Povlen i Maljen. Fali Biokovo. Fali Zvijezda. Fali Dinara. Fali Lovćen. Fale Prokletije. Fali Šarplanina. Fali Pohorje… Fali svašta, ali, možeš probati, uzmi ono što imaš, samo prirodno i domaće.
Pa javi kako si prošao.
Ajd’ uzdravlje

Vaš Dušan Jakovljević Jafok alias Dušan Dorćolski

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

SALATA “BIĆE SKORO PROPAST SVETA”

  Piše: Dušan Jakovljević Jafok   Navalili ovi po televizijama, sajtovima, časopisima raznim, samo lupaju …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 + fifteen =