Početna / Dnevni Komentar / Pišem ti pismo da nacionalisti – mi smo!

Pišem ti pismo da nacionalisti – mi smo!

pupovac

 

slobo-300x150

 

Pismo Milorada Pupovca bilo je sasvim opravdano. Ako Pupovcu kao predstavniku srpske manjine i javnoj osobi na ulici viču da je četnik, a to se događa paralelno s općim porastom netrpeljivosti prema nacionalnim, političkim i inim manjinama, njegova dužnost je o tome izvjestiti predsjednicu i ostale mjerodavne.

Međutim, predsjednica je u odgovoru razočarala čak i najtvrdokornije optimiste spram mogućnosti da ona, kao najutjecajnija osoba u državi, doprinese smirivanju vrlo mučne situacije.
I nije samo propustila priliku da umiri javnost plasmanom poruke intonirane tolerancijom i snošljivošću, već je tenzije, čini se, još i podgrijala vrlo smjelim i teško razumljivim tvrdnjama i poveznicama. Zaključci koje je navela u pismu nisu posve ili uopće logični, ali su zato vrlo opasni. Svaka šovinistička priča iz prošlosti, kasnije pretvorena u brutalan fašizam, započinjala je riječima “da, jesmo, ali oni su nama prije toga…”.

A to je jezgra strategije njenog odgovora.

Tražiti opravdanje za javno izrečene uvrede na nacionalnoj osnovi, a time i opravdanje te tumačenje razloga eskalacije ekstremizma, u Milanovićevoj izjavi “ili mi ili oni”, a koja se odnosila na dva politička bloka i nije imala apsolutno nikakve nacionalističke konotacije, za osobu na mjestu predsjednice države vrlo je plitko i kratkog intelektualnog dometa, no to je čak i marginalan problem u odnosu na opasnost takve misaone parabole.

Ipak, u jednoj tvrdnji je predsjednica apsolutno u pravu. A ta je kako je Hrvatska davno prije otišla korak unatrag kad je riječ o uvažavanju i toleranciji. Da, bilo je to tamo negdje u vrijeme njenog povratka iz SAD-a, u predvečerje predsjedničkih izbora i započinjanja cirkusa sa šatorom u Savskoj. I tamo negdje u kampanji dok ih je posjećivala, i dok je tamo negdje kod ulaznih vrata u šator na transparentu pisala poruka ljubavi i snošljivosti spram nacionalne manjine Jugoslavena, a u šatoru su se pjevale pjesme o Juri i Bobanu, najvećim svjetskim mirotvorcima i tolerantnim filantropima.
Dakle, ako je netko među najodgovornijima za eskalaciju ekstremističkih ispada, onda je to svakako predsjednica i politička pozadina koja ju je lansirala do pobjede na izborima.

A kad već spominjemo izbore, mora se priznati i da ovim odgovorom na Pupovčevo pismo ispunjava predizborna obećanja o vraćanju na Tuđmanov put. Takvom retorikom je i Tuđman krčio razum ispred sebe usisavajući mase što mu klicahu. Svako njegovo obraćanje bilo je prožeto mišlju “da, ali su oni nama prije toga…”, baš kao i obraćanja njegovog partnera Miloševića koji je tvrdio da su “njima nešto neki prije toga”. Nacionalistička špranca je svugdje ista. Zbog toga su Tuđman i Milošević tako lijepo, u zajedništvu i slozi, rješavali etničke varijable i jednadžbe.
I dogovarali podjelu Bosne.

U odgovoru predsjednice na Pupovčevo pismo nekako se kroz maglu može iščitati i malo srdžbe; pa gdje si mene našao da se žališ, imaš tamo one za ljudska prava i štatijaznam, moja firma je nacionalistički štep i kroj.
Zato ti u odgovoru pišem pismo da nacionalisti – mi smo!

 

Facebook komentari

Slobodan Horvatić

Mene...ako se sete na Dan bezbednosti sete se, ako se ne sete nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

13 + 12 =