Početna / Dnevni Komentar / Plaća na ruke ili plaća na račun?

Plaća na ruke ili plaća na račun?

_kune

Već dva dana se u Hrvatskoj diskutira o zahtjevu sutkinje Zorke Ćaćić Zagrajski da joj se plaća isplaćuje u gotovini jer ne želi plaćati naknadu banci. Svi su složni oko stava sutkinje i skoro pa u glas odobravaju njen zahtjev…ni mi nećemo da nas guli tamo neka strana banka.

Ako se samo prisjetimo razloga zašto je uvedeno isplaćivanje plaća preko računa banke trebalo bi svakome biti jasno da je bilo nasušno potrebno zaustaviti samovolju poslodavaca sa tom mjerom, prvenstveno privatnika koji su zlorabili taj model isplaćivanja plaće. Recimo, plaća vam treba sjesti 10. u mjesecu, ali vaš poslodavac nema novce i daje vam tek pola plaće na ruke, ali isto tako vam gura pod nos papir da potpišete da ste primili cijelu plaću. Obzirom da posla u Hrvatskoj nema, vi ste u pravilu potpisali primitak cijele plaće i ako ste imali sreće ostatak plaće ste dobili pred kraj mjeseca. Ukoliko ste se pobunili, vaš poslodavac vam je ponudio opciju otkaza i vaš revolucionarni duh naglo je ispario. Zato je i uveden model isplaćivanja plaće preko računa banke.

Naravno, logično bi bilo da svatko ima pravo da svoju plaću primiti na način koji želi, pa bilo to u gotovini ili preko računa banke. Ipak, ovdje promiče jedan važan detalj, a to je da sutkinja radi za državnu službu što ustvari čitavoj priči daje jedan novi zamah. Još bi bilo i razumljivo da se ovdje radi o privatnoj firmi koja je sklopila ekskluzivni ugovor sa nekom bankom koja će kasnije vlasniku firme omogućiti povoljnije kredite ili mu dati neke olakšice ako isplaćuje plaću svojim zaposlenicima preko njihove banke. Obzirom da se ovdje radi o državnoj firmi prilično je nejasno koji su razlozi onemogućavanja isplate plaće u gotovini.

Možemo li se upitati da li su razlozi odbijanja isplate plaće u gotovini sutkinji Zorki Ćaćić Zagrajski to što je država u pat poziciji u odnosu sa bankama, koje bi ovim modelom izgubile stalne prihode od naknada ukoliko bi se većina građana odlučila na isplatu plaća u gotovini? Ili se ovdje ipak radi o tome da se odbijanjem isplate plaće u gotovini sutkinji Zorki Ćaćić Zagrajski pokušava prikriti svima znana činjenica, a to je da nema drugog efikasnog modela zaštite radničkih prava po pitanju kontrole isplate cjelovite i redovne plaće? Što nas naravno dovodi do sljedećeg zaključka da je privatizacija banaka ipak bila u potpunosti promašeni model.

Ako su banke privatne i ako je jedini način da se ograniči samovolja poslodavaca koji su godinama izrabljivali radnike zlorabeći opciju isplate plaće u gotovini tako da se plaća isplaćuje preko računa banke, zašto je onda država prepustila profit stranim bankama? No, prije svega postavlja se pitanje, zašto je država uopće donosila propise o zaštiti radničkih prava u suradnji sa onima koji ta prava na svaki način žele osporiti ili unajmanju ruku iskoristiti radnika radi još većeg profita?

Da bi to plastičnije objasnili, možemo slobodno reći kako nas već 25 godina ove kapitalističke dijareje država želi zaštitit od silovatelja tako da se dogovara sa silovateljem o načinu i broju silovanja, uvjeravajući nas kako je sad silovanje pod paskom države i da manje boli + što je sad silovanje ozakonjeno. Ukoliko se sutkinja izbori za svoje pravo za isplatu plaće u gotovini, koja prepreka stoji na putu pokvarenim poslodavcima da i oni opet ne uvedu taj model isplate plaće za svoje zaposlenike i tako opet otvore prostor za daljnje izrabljivanje radnika.

Uveli smo fiskalne kase, inspekcije po našoj obali zatvaraju lokale i restorane zbog neizdavanja jednog računa, ali čitavo vrijeme tog mahnitog sakupljanja love u državnu kasu lumeni iz državne uprave nisu pronašli način kako da prekinu izrabljivanje radnika koji i dan danas u 90% ugostiteljskih objekata svojim zaposlenicima isplaćuju minimalne plaće preko računa, a ostatak na ruke. Jer valjda je opće poznato za naše inspektore i državnu inspekciju, da konobari i kuhari na našoj obali preko ljeta rade od sumraka do zore za 2400 kn na mjesec. To nikada u povijesti ove države nije bilo čudno našoj inspekciji i tu nisu trčali za vlasnicima ugostiteljskih objekata kao što su trčali zbog kugle sladoleda koja je prodana bez računa.

Za državnu kasu smislit ćemo ako treba i fiskalnu kasu, ali za radnika i njegova prava dogovoriti ćemo suradnju sa onima koji im ta prava uskraćuju. Nema problema, isplaćujmo opet plaće u gotovini, ali i podignimo minimalnu plaću sa 2400 kn na 4000 kn, ali prije toga ponudimo model nadzora poslodavaca da im se onemoguće malverzacije ili jednostavno nacionalizirajmo banke. Ako nacionaliziramo banke onda će svi moći dokazati svoje domoljublje pristankom isplate plaće preko nacionalne banke, država će imati prihode od naknada, neće nam trebati dodatni inspekcijski nadzor poslodavaca kod isplata plaća i sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski opet će biti mirna i poslušna državna službenica.

 

D.K.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

sixteen + twelve =