Početna / Priroda i društvo / Sonjin kaleidoskop / Plaćanje režija u Hrvatskoj po vlastitom izboru

Plaćanje režija u Hrvatskoj po vlastitom izboru

kuce-na-drvetu-5

Imati visoke režije znači biti sretnik u Hrvatskoj. Ta sreća je neopisiva kad se zna da smo treći po skupoći režija u Europi. Em smo pri vrhu europskog kluba, em ima i razloga zašto je tako. Visoko razvijena država kakva smo mi mora imati i adekvatne režije, jer kakva je to država u kojoj građani moraju razmišljat o cijeni kW struje? Kakva? Pa siromašna. Na pr. u Danskoj su vjetroelektrane u vlasništvu više od – 150.000 pojedinaca, tzv. običnih građana, a kod nas tzv. malih ljudi. Naime, upravo su građani kroz članstvo u tzv. energetskim zadrugama u suvlasništvu više od 75% svih vjetroelektrana u Danskoj. U Hrvatskoj taj postotak iznosi – 0 %. Zašto je tako? Zato što naša država ne želi da se građani zamaraju s tim vjetroelektranama, lijepo uvoze struju po najpovljnijim cijenama koje su u skladu s prihodima građana. Osim toga kod nas i ne puše vjetar nikad, a ni sunce baš nije česta pojava. Naši susjedi Srbi imaju za naše pojmove jeftinu struju, što govori o tome koliko smo mi bogatiji od njih. Neće oni tako skoru u EU ako ne postanu bogati barem kao mi. Tako pri upoznavanju nekog iz druge države dovoljno je pitat : pošto kod vas kW struje?

Voda je nešto skuplja od struje i to s razlogom. Hrvatska je poznata pustinjska država. Cijela država se snabdjeva vodom iz jednog bunara čije održavanje košta oko 38.786.472,000 kn. Voda se doprema devama i tisuće zaposlenih u vodovod-bunaru skidaju s deva vodu i pretaću hamperima u taj bunar. Iz tog bunara ide bilijun cijevi ispod pijeska kako bi građani dobili vodu u kuće i stanove. Te cijevi održavaju vodoinstalateri, njih par tisuća. Tu su i usluge : opskrba pitkom vodom, odvodnja odpadnih voda, pročišćavanje, naknada za razvoj voda, naknada za razvoj odvodnja,naknada za korištenje voda, naknada za zaštitu voda ( da nam neko ne ukrade vodu na putu), naknada za razvoj pročišćavanja. Pitka voda nije baš čista al to je zbog pijeska. Kad to sve uzmemo u obzir voda bi trebala biti još puno skuplja, ali onda bi bili drugi u Europi, a to se nebi sviđalo Francuskoj. Kod susjeda Srba cijena vode je za naše kriterije besplatna, što opet govori o bijedi u odnosu na nas. Pri upoznavanju obavezno pitati pošto je kubik vode?

Plin je energent na kojem nam zavide susjedi Srbi koji ga nikad nisu i neće imati. Ne možete pitati: pošto kubik plina?! U Hrvatskoj sretnici koji imaju plin ponose se s mjesečnim računima, posebice zimi. Stoje u redu na blagajni plinare ne zato što nemaju love, nego zato što ne vole plaćati provizije u poštama,bankama, fini ili tisku. Vole stajati u redu i čist račun duga ljubav po austrougarskom običaju. Radijatore u domovima uključuju oko 14h, a isključuju u 21h navečer, ne radi štednje već radi zdravlja, zdravije se toplo ubundati u kući nego imati suhi zrak. Oni koji nemaju plin u kući više vole svaki dan cijepati drva i ložiti vatru. To je preporučljivo također zbog gimnastike tijela, pa izbor načina grijanja ovisi isključivo o brizi za zdravlje. Lijeni građani izaberu plin, a marljivi drva, ne radi se o cijeni. Plin bi također trebao biti skuplji, ali bi se Englezi pobunili da ih ne preteknemo na ljestvici.

Čistoća je kao što svi znamo pola zdravlja i zato volimo račune za čistoću. U Hrvatskoj smeće ne proizvode građani već kvadrati stana, što je i normalno. Najviše smeća proizvode kuhinjski kvadrati. Ostali kvadrati stana se dogovorili da podijele smeće s kuhinjskim kvadratima radi ravnomjernosti. Lijeni građani imaju manje kvadrata , jer moraju skupljat smeće po cijelom stanu s obzirom da su kvadrati fiksni. I ti računi bi trebali bit veći, ali pobunila bi se Italija opet zbog poretka na ljestvici.

Građanima koji ne žele struju, vodu, plin, čistoću, holding, država besplatno daje sojenice ili zemunice. Ako ne žele sojenice ili zemunice, mogu dobiti kućice od kartona koje imaju pravo smjestit ispod mostova rijeka.Sve je samo stvar izbora pojedinca.

 

Sonja Smoljak

Facebook komentari

Sonja Smoljak

Biti domoljub znači ljubiti ulazna vrata

Provjeri i ovo

METEOALARM

  Jedino u slučaju da počne Treći svjetski rat, televizije neće imat vremena svaki dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

five − 4 =