Početna / Dnevni Komentar / Pobijediti sebe ili drž’ gaće…

Pobijediti sebe ili drž’ gaće…

sdp

 

Nenad HorvatNakon dosta larme i uz poprilično galame, SDP je dobio svog predsjednika. Novog, a starog. Zoran Milanović je dobio unutarstranačke izbore. Ne bi se reklo da je bilo tijesno, i ne bi se reklo da je bilo neočekivano.

Priča se da je SDP, podijeljen na dva tabora, prošao kroz izborni proces koji je više nalikovao na kavansku tuču nego na političko natjecanje. Nabacivalo se blatom više nego činjenicama, letjeli su veterinarski epiteti i lupalo se koljenom ispod pojasa. Netko je lucidno primijetio da je cijela stvar imala hadezeovski okus i miris. Čuju se predviđanja da slijede čistke, odnosno da priča o dva kandidata ali jednoj stranci ne drži vodu. Vae victis, već je u izbornoj noći zavapila Aleksandra Kolarić.
Da li je SDP iz ovoga izašao jači ili slabiji, ostaje nejasno. Milanović je, bez sumnje, postao jači. Iza njega je burnih četiri-pet godina, jedno šašavo razdoblje u kojem je imao i velikih uspjeha i velikih padova. Kako sada stvari stoje, imajući na umu šugavu koaliciju aktualne vlasti, predstoje mu novi izazovi. Bivši premijer – kako stvari sada stoje – je istovremeno i budući.

Bilo kako bilo, noćna mora za HDZ, Tomislava Karamarka i Kolindu Grabar Kitarović se nastavlja. Bio nama Milanović simpatičan ili ne, istina je takva. Rijetki su oni koji za svakodnevno zlostavljanje s Pantovčaka, iz Banskih Dvora i s Trga žrtava fašizma imaju adekvatan odgovor. Nema ih puno koji će tom domoljubnom društvu izazvati pjenu na ustima, napiti im se krvi i stisnuti im šamar kad se najmanje nadaju. Milanović je sigurno jedan od takvih.

Drugo je pitanje da li je Milanović dovoljno mudar. Lukav jeste, to je jasno. I snalažljiv je. Premazan je svim mastima. Zna odbrusiti, refleks mu je fascinantan. Ne pati od forme, kinderštube ga ne obvezuje previše. Ne boji se kavge, voli izazivati i huliganski provocirati. Voli reći ono što misli, i pri tome ne bira riječi. Naročito onda kad zna da je – ili bi mogao biti – u pravu. Karamarko ga zbog svega toga ne može živog smisliti. Sve je to točno, i još mnogo toga, ali… da li je to mudro? Da li je dovoljno sasjeći budalu da bi te pametni slijedili? Ili ipak treba razgovarati i s pametnima?
Milanović je sve samo ne kompromiser. Nema kod njega okolišanja. Njemu je to strano. On ne taktizira; za njega je prilagođavanje znak slabosti. Popuštanje? Ne dolazi u obzir! Popuštanje – pa to je gore od kapitulacije… Vidjeli smo to nedavno, kad je pokušao sklopiti koaliciju s Mostom. Pokušao se prisiliti na to, ponešto je i obećavao, tjerao se na ustupke… nije išlo! Ne može on to. Karamarko je mogao skinuti gaće i naguziti se, Milanović ne.

Pitamo se: koliko konja Milanović ima pod haubom? Znamo da je dobar vozač, ali za utrku treba imati i dobar auto. Dakako, i prateći tim. Može li on sve to iznova posložiti, ili će se – na tragu Kolarićkine „jao pobijeđenima“ jadikovke – obrušiti na traženje trulih jabuka u košari? Ne bismo se puno začudili kad bi krenuo odstrel divljači.

Bilo kako bilo, Milanović je preživio neuspjeh na posljednjim parlamentarnim izborima. Sam je rekao da mu na suprotnoj strani stoji najgori HDZ ikada. Od njih je izgubio – tijesno, ali ipak. Dobio je novu šansu. U međuvremenu HDZ doista – ali doista – nije postao ni mrvicu bolji. Baš nasuprot, dodatno se iskompromitirao i izblamirao mnogočime: svojim koalicijskim partnerima, svojim kadrovima, svojim tzv. reformama i svojim šupljim parolama.

Moderan, beskompromisan lider na čelu organizirane, uređene i moderne stranke u takvoj žabokrečini ne bi smio imati nikakvih problema. Jedino bi trebalo pobijediti sebe, a to je uvijek najteže.

 

Facebook komentari

Nenad Horvat

Nenad Horvat
Zlostavljači, ugnjetavači i manipulatori - nećete dugo!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

seventeen − twelve =