Početna / Istaknuto / Počasni vod Hrvatske vojske iznajmljen Njemačkoj za komemoraciju u Staljingradu!

Počasni vod Hrvatske vojske iznajmljen Njemačkoj za komemoraciju u Staljingradu!

počasnivod

 

Sukladno Ugovoru o suradnji članica NATO saveza, Hrvatska vojska će Njemačkom Bundeswehru iznajmiti svoj počasni vod za komemoraciju nevinim žrtvama 6. armije Wehrmachta u Staljingradu. Na današnjem sastanku u Klagenfurtu precizirani su uvjeti ugovora HV-a i Bundeswehra prema kojem će Počasni vod HV-a obaviti sve pripreme i preinake za komemoriranje prema standardima Bundeswehra te uz pijetet prema nevinim žrtvama Staljingradske bitke sudjelovati u današnjem Volgogradu na velikoj komemoraciji koja je planirana za veljaču 2017. Zauzvrat bi Hrvatska vojska trebala dobiti jedan zrakoplov MIG-29 od Ukrajinske vojske u trojnoj kompenzaciji. U Glavnom stožer OSRH smatraju kako se radi o iznimno povoljnom ugovoru za HV, kao i o odličnom poslovnom potezu jer za relativno male troškove ( uvježbavanje, preinaka naoružanja, krojenje uniforma prema standardima Wehrmachta, itd..) dobivamo još jedan ukrajinski zrakoplov i pojačavamo borbenu moć Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik njemačkih kopnenih snaga feldmaršal Adolf von Schinklgruber također je bio vrlo zadovoljan postignutim dogovorom;
“Kolege Austrijanci su nam javili da je kod njih u Bleiburgu upravo neka komemoracija i da im se čini kako je tamo upravo ono što već desetljećima tražimo; naoružan i uvježban počasni vod Hrvatske vojske. Da pojasnim, Rusi nam nažalost još od završetka Drugog svjetskog rata ne dozvoljavaju organiziranu komemoraciju našim nevinim žrtvama u Staljingradu, pogotovo ne uz naoružan počasni vod. Ideja je da se pokuša s Hrvatima, prema njima bi Rusi možda imali više razumijevanja. Budući da je u Staljingradskoj bitci sudjelovala i  369. pojačana pješačka pukovnija ( Kroatische Legion ), ni teren na kojem bi se komemoracija trebala održati Hrvatima nije nepoznat. Usput želim naglasiti da će komemoracija u Staljingradu biti izraz oštrog protivljenja svim totalitarnim režimima”, rekao je Schinklgruber.

Kako doznajemo, po završetku komemoracije odmah će biti organizirana primopredaja ukrajinskog MIG-a 29. Za tu priliku bit će angažiran bivši ministar obrane Kotromanović jer ima veliko iskustvo u nabavi ukrajinskih zrakoplova. Kako zrakoplov neće biti u letnom stanju jer je potrebno napraviti veliki servis, iz Ukrajine će biti dopremljen cestovnim pravcem Odesa-Kišnjev-Bukurešt-Beograd-Vukovar-Zagreb.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Tuđman, Šušak i salveta

Plenkoviću, okani se „uredovanja“ po BiH

Ili od „Presuda je neprihvatljiva!“ 29. 11. 1017. do „Hrvatska poštuje presudu!“ 04. 12. 2017. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

one × two =