Početna / Istaknuto / Podvig za pamćenje: Zagrepčanin i Zrenjaninac 12 dana pješačili do Auschwitza!

Podvig za pamćenje: Zagrepčanin i Zrenjaninac 12 dana pješačili do Auschwitza!

aktivisti1

 

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina stigli su jučer, nakon 12 dana pješačenja, do Memorijalnog centra Auschwitz-Birkenau u Poljskoj!

Pješačili su u okviru akcije kojom su hteli da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izjbeglice iz Sirije, sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Oni su 10. februara krenuli iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju, a kako su napisali na društvenim mrežama, osmesi na licu i radost zbog ispunjenog cilja prestali su kada su došli do bodljikave žice i kapije nacističkog logora iznad koje stoji natpis “Rad oslobađa”.

aktivisti“Gledajući visoke dimnjake krematorijuma pored gasnih komora i vešala, osećali smo jezu i tugu. Ponovo smo postavili pitanje: kako se u XXI veku, kao rešenje nekog problema, mogu postaviti zid, ograda, bodljikava žica”, naveli su Papić Đurić i Piskrec.

Istakli su da je njihov cilj bio da s minimumom novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja, put do Aušvica prelaze kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom.

“Pokušali smo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice, koje proteklih meseci stižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih”, dodali su aktivisti.

Pešačku akciju organizovali su zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji s Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Bravo momci, ponosni smo na vas!

Izvor: N1

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen + 11 =