Početna / Dnevni Komentar / Pomilovanje, kriminalcima radovanje

Pomilovanje, kriminalcima radovanje

pomilovanje

Trebamo i moramo -to je prije svega građanska dužnost- da ukazujemo na licemjerje upravo onih koji nas zastupaju, koji si daju za pravo da govore u naše ime i koje plaćamo da predstavljaju onu bolju Hrvatsku, neku pravedniju i časniju stvarnost koja nas okružuje.
Zbog činjenice da nas truju sa pričama o fašizmu i antifašizmu, zbog činjenice da 70 godina tavore na političkom duopulu -kojeg sami potenciraju- samo zbog vlastitog političkog i karijernog probitka, istina koja je potkrepljena činjenicama-argumentima i prije svega dokazima ostaje sakrivena od očiju javnosti i zamagljena ideološkom podjelom koja nam onemogućuje kristalno jasnu sliku njihove beskrupuloznosti.

Obzirom da KontraPortal nosi prefiks -svjetonazorski- lijevog portala, onda si dajemo za pravo da bez ikakvog ustezanja prokazujemo sve one koji na lijevom polu proizvode jednake, a ponekad i gore  društvene kataklizme koje ovo društvo vode u sigurnu propast.
Svaki puta kada krenete propitivati koje karakterne osobine posjeduju upravo najglasniji apologeti ljevice i da li imaju minimum ljudskog potencijala da zastupaju vaše interese, “nekim čudom” ispadnu kosturi iz ormara i vi se nađete na brisanom prostoru u kojem vas se stavlja u situaciju da birate i osuđujete jer vremena za racio nema…ili ste uz fašiste ili ste uz antifašiste, ah, koja banalnost na djelu.

Tako je i sa nedavnim slučajem pomilovanja predsjednice K. G. Kitarović. Javnost se digla na noge, svi smo užasnuti pomilovanjem dilera, privatizacijskih tajkuna i ostalog polusvijeta.
Naravno da smo zgroženi takvim pomilovanjima dok se paralelno s njima borimo sa vlastitim problemima. Tko će nas pomilovati ako ne platimo kredit, račun za struju, plin, vrtić i ine druge stavke…tko će imati milosti ako mi prekršimo zakon?
Ipak, da ne odemo predaleko usporedimo pomilovanja predsjednice koju svrstavamo među kolaboracioniste fašistoidne politike desnice i “naše” tzv. lijeve bivše predsjednike.

imagesIvo Josipović i Stjepan Mesić zajedno su donijeli odluku o 981. pomilovanju. (slovima: devetstoosamdesetjednom pomilovanju )
Preciznije rečeno, Ivo Josipović potpisao je 214 pomilovanja, a Stjepan Mesić 767.
Kad danas osuđujemo predsjednicu zbog dvojenih pomilovanja, mi koristimo krajnje banalne osude koje se baziraju samo i jedino na ideološkom ključu, uporište naše osude prvenstveno je u svjetonazorskim različitostima, jer da nije tako mi bi jednakim žarom osuđivali i Josipovića i Mesića po istim kriterijima, ali ovako imamo izgovor zlata vrijedan…eto, to vam je ta mafijaška HDZ-ova politika.

Ne samo da je Ivo Josipović gori od trenutne predsjednice što se tiče slučajeva pomilovanja, nego su njegovi motivi pomilovanja dvojbeniji i diskutabilniji od Kolindinih, ali zbog našeg ideološkog sljepila nismo u stanju uvidjeti katastrofu pred nama.

Među najkontroverznijim pomilovanjima mandata predsjednika Josipovića svakako su ona za sve aktere isparavanja otrovnog plina iz Karlovačke pivovare koji je usmrtio umirovljenika Zdravka Martinčevića. Tako je kazna smanjena voditeljici Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinki Odrčić, tehničkom direktoru Gaboru Ligetiju i glavnom inženjeru za fermentaciju Slavenu Siladiću, s tri na dvije godine zatvora, a voditelju fermentacije Marinku Kovačeviću s 30 na 20 mjeseci. Prošle godine kazna je smanjena direktorici proizvodnje Mariji Tufeković, također s tri na dvije godine.

Kontroverzno je bilo i prošlogodišnje smanjenje kazne Deanu Škari koji je osuđen zbog ubojstva britanskog vojnika Simona Leeja Terencea Jeansa na godinu i pol zatvora. Taj slučaj je paradigma hrvatskog pravosuđa jer je slučaj trajao 16 godina, a završen je samo zbog upornosti žrtvina oca koji je godinama nastojao istjerati pravdu. Naposljetku mu je predsjednikovom milošću smanjena kazna za šest mjeseci.

Od medijski eksponiranijih slučajeva izdvojimo da je Josipović pomilovao Ramu Dedića, koji se u javnosti hvalio da je prijatelj bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a pamtimo epizodu kada mu je darovao lažni Rolex.
Tu je i bivši konzul u Australiji Goroslav Keller koji je iz konzulata otuđio namještaj u vlasništvu države, vrijednosti 73.000 kuna, i poslao ga brodom u Hrvatsku. Njemu je zatvorska kazna od devet mjeseci smanjena za tri mjeseca. ( podaci objavljeni na t-portalu)

pomiAko danas Milanović kaže…”S tim da ja kao predsjednik Vlade s pomilovanjima koja je davao tada Ivo Josipović nisam imao baš nikakve veze, dakle nikada nisam znao ni tko je na dnevnom redu, ni kakva će odluka biti donesena i tko će biti pomilovan. Inače, smatram da je to jedna od monarhističkih ovlasti koje predsjedniku treba oduzeti.“, onda je njegova izjava nešto -što prije svega kao savjesni građani- trebamo razobličiti i jasno reći da je to najgori oblik licemjerja.

Ako znamo da je Ivo Josipović izašao iz SDP-ovih skuta, ako znamo da je Milanović usko surađivao sa bivšim predsjednikom Josipovićem -što po stranačkom ključu, što po premijersko-predsjedničkom-, onda nikada više ne bi trebali progutati priču kako su Milanović i Josipović branitelji lijevog, antifašističkog svjetonazora…antifašisti nisu licemjeri i jednaki fašistima, bar si mi tako utvaramo.

Ako shvaćamo da je uloga ljevice nešto plemenitije od perverznog i sitno šibicarskog mentaliteta koji se ustoličio u vrhu HDZ-a, trebali bi -opet ponavljam- prije svega kao savjesni građani bez ideoloških tereta, jednakim aršinom mjeriti i jedne i druge.
Tu se naprosto ne radi o fašizmu ili antifašizmu, tu se ne radi o HDZ-u ili SDP-u, tu se radi o ljudima bez moralnih kvaliteta kojima je čast i poštenje stran pojam.

D.K.


Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Kvartovsko kino : Koraci grada 1957 – 2017

  Projekt Koraci grada 1957-2017 kojim propitujemo pojam “razvoja” grada na primjeru Ulice grada Vukovara, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

twenty + ten =