Početna / Zanimljivosti / Posljednji morski kuriozitet: dvonožna riba (biologija)

Posljednji morski kuriozitet: dvonožna riba (biologija)

dvonoznariba
‘Riba-trkačica’ s visoka, razmaknutih ‘udova’.

 

Prema izgledu i osobinama novootkrivena čudnovata ribica najsličnija je porodici demersalnih morskih kralježaka latinskog naziva Antennarius striatus (‘frogfishes’; zrakoperke). Ova tamna riba izvorno je otkrivena prošlog tjedna u podmorju ispred Novog Zelanda te je prošlo nekoliko dana dok nije ispravno klasificirana i opisana.

Čini se kako se radi o morskom predatoru iz sjene koji leži nepomično čekajući da mu se potencijalni plijen približi. Pomični mamac na vrhu glave zavarava sitnije ribice da pomisle kako se radi o npr. nesmotrenoj vodenoj ličinci ili pak fitoplanktonu. Jednom kada bi se ribica približila dovoljno da prouči titravi mamac, neobična zrakoperka bi ga zgrabila munjevitom brzinom.

weird-fish_1298124i

Doista, pripadnici ove riblje porodice obično raspolažu ustima koja se zatvaraju pri brzinama do 700 kilometara na sat.

Smatra se kako je tamna boja koja se proteže gotovo čitavom dužinom bizarne ribe prirodna prilagodba na okoliš lišen sunčevog svijetla na dubinama ispod 200-ak metara.

Opet, vjerojatnost da postoji zasebna vrsta zrakoperki koja nasanjuje more na tolikim dubinama ujedno znači kako se tu ipak ne radi o porodici riba naviklih na puzanje po dnu blizu obale (demersalne ribe); kako se smatralo dugo  vremena. Očito postoje i zrakoperke kojima više odgovara duboko more nego plićina.

Još treba istražiti jesu li dvije sklopive, naoko potpuno funkcionalne nožice pri donjem djelu trupa uhvaćene ribe tek prirodna mutacija, genetska abnormalnost od rudimentarnih udova kojima se ostali članovi porodice pokreću po morskom dnu, ili pak potpuno nova vrsta prilagodbe morskog života na vodeni okoliš – medij gotovo 800 puta gušći od zraka koji udišemo.

Video-reportažu o ovom neobičnom otkriću pogledajte OVDJE

 

Krešimir Pavlović

 

Vezane vijesti: Australska kopnena riba

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Putopis s mjesta zločina

  Prolazeći nedavno Koprivnicom, pažnju mi je privukao kompleks zgrada s kojih je već odavno …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

17 + three =