Početna / Dnevni Komentar / Posljednji pravoslavni božić po julijanskom kalendaru?

Posljednji pravoslavni božić po julijanskom kalendaru?

božić2

piše: Branko Rafajac

Šok i nevjerica zavladala je među kršćanima, zar je to zaista točna vijest? Pravoslavci i katolici mogli bi već iduće godine slaviti Božić na isti datum. Vjernici Hrvati i vjernici Srbi, a posebice vjernici ova dva naroda sa nešto izraženijom fašistoidnom crtom u svojoj vjeri, nalaze se pred velikim problem i pitanjem…“Ako budemo sad slavili Božić na isti datum, znači li to stvaranje velike kršćanske Jugoslavije?
Pobogu, pa dokle će nas prisilno spajati i miriti kad se mi tako lijepo mrzimo i ubijamo? Zar su papa Franjo i patrijarh Bartolomej komunisti? Ima li netko normalan da zaustavi ovaj užas i katastrofu koja je pred nama?

“Na Svepravoslavnom saboru, kojem će predsjedati patrijarh Bartolomej, vrhovni poglavar Ekumenske carigradske patrijaršije i ‘prvi među jednakim’ patrijarsima Pravoslavne crkve, razmatrat će se o točnosti nepokretnih blagdana tijekom kalendarske crkvene godine. Stoga nije nemoguće da se donese odluka kojom će pravoslavne crkve nakon potrebnog jednoglasnog usuglašavanja oko matematičkih i astronomskih izračunavanja početi obilježavati Božić istog dana kao i zapadni kršćani, što uostalom već prakticiraju pravoslavni Grci, Ciprani, Bugari, Rumunji, Česi, Poljaci, Slovaci i Albanci, za razliku od pravoslavnih vjernika u Srbiji, Rusiji, Jeruzalemu, Gruziji i Siriji te Kopta i pojedinih manastira u Grčkoj”….prenosi REUTERS.

Osim činjenice da je papa Franjo za vrhušku našeg klera izdajica katoličanstva i nešto najgore što je zadesilo onaj ustaškiji dio Hrvatske katoličke crkve (zbog slučaja Stepinac), izgleda da su i Srbi dobili svog vrhovnog vjerskog “izdajicu” u liku patrijarha Bartolomeja.
Naime,  papa Franjo je svojim pismom srpskom patrijarhu u proces kanonizacije Alojzija Stepinca uključio i Srpsku pravoslavnu crkvu, što je potez bez presedana.
Već je sam čin uključenja Srpske pravoslavne crkve u proces kanonizacije Alojzija Stepinca uskomešao naše duhovne vođe, koji su dolaskom papa Franje na čelo katoličke crkve iskazali osobitu drskost u ocjenama svog nadređenog.
Kao vrijeme odmiče sve je manje takvih ispada i papine odluke danas javno osporavaju samo opskurni svećenici i biskupi, koji  nikada i nisu prikrivali svoje proustaške stavove.
Sreća po sve hrvatske -proustaški orjentirane- crkvene velikodostojnike i srpski popovi i patrijarsi također njeguju tu fašistoidnu notu, a dokaz za to je i stav patrijarha Irineja koji je povodom rehabilitacije četničkog vođe Mihajlovića rekao kako “Srpska pravoslavna Crkva podržava samo istinu”, a istina je da je u Srbiji rehabilitiran zločinac.

Ateistima je ovaj čin spajanja proslave katoličkog i pravoslavnog Božića i dalje u rangu samo dobre zajebancije (slika božićdesno), dok je za istinske vjernike ovo veliki korak prema normalizaciji odnosa.
Ipak, naci-vjernicima koji svoju vjeru temelje na mržnji onih drugih ovo bi moglo stvoriti velike probleme u poimanju vlastitog vjerskog identiteta.
-Kako da se sad istaknu “veliki Hrvati” i veliki Srbi” kad im Božić pada na isti datum?
-Kako da se raspoznaju srpske i hrvatske kuće u selima i gradovima kad će u isto vrijeme stavljati adventske vijence na kućna vrata?
-Zar da Srbi i Hrvati kite bor u isto vrijeme, može li Božić biti bogohulniji od toga?
-Šta ako se kojim slučajem zateknu Srbi i Hrvati na istoj proslavi na Božić, kako će se ljubiti, tri puta ili samo dva puta, imaju li papa Franjo i patrijarh Bartolomej rješenje za ove izuzetno važne probleme?
-Tko kome ide prvi u posjetu za Božić, Srbi Hrvatima ili Hrvati Srbima, užasna je ovo konfuzija?

Ipak, znajući kolika je mržnja između Srba i Hrvata i znajući da bi spajanjem datuma proslave pravoslavnog i katoličkog Božića Srbi i Hrvati bili u velikom problemu što se tiče mržnje, papa Franjo je odigrao maestralan potez kojim je već unaprijed osigurao dobre temelje za nastavak i održavanje mržnje na jednom zavidnom nivou za sve naci-vjernike iz Hrvatske i Srbije.
Papa je uključio Srpsku pravoslavnu crkvu u proces kanonizacije Alojzija Stepinca i time je otvorio prostor da tradicija mržnje nikako ne izumre, a tim ustupkom otvorio je veliku mogućnost da “jednakiji među jednakima” patrijarh Bartolomej i papa Franjo napokon provedu jednu dugo očekivanu odluku i da ponude svim normalnim vjernicima opciju zajedništva, a ne raskola.

Obzirom da postoji velika mogućnost da pravoslavci i katolici slave Božić na isti datum, “veliki Srbi” i veliki Hrvati” unatoč ovoj mogućnosti neće biti zakinuti za nastavak mržnje i dalje će moći nesmetano zastupati svoje fundamentalističke stavove.
Tako će “veliki Hrvati” bez ikakve bojazni moći reći kako su im četnici osujetili plan da se Alojzija Stepinca proglasi svecem, a “veliki Srbi” mogu lijepo reći da su im ustaše sjebali njihov pravoslavni Božić, koji -kako i naslućujete- oni neće slaviti isti dan kao i ustaše, nego valjda na stari datum.

Sve u svemu, ako se poslože zvijezde na Svepravoslavnom saboru i odredi se da se pravoslavni Božić slavi na isti datum kao i katolički, eto nama otvorenog puta za novu, ali ovog puta kršćanski orjentiranu Jugoslaviju.
Nema veze što je kršćanska i što je Juga, za naše vjerske fundamentaliste važno je samo da nije islamska…

 

Facebook komentari

Branko Rafajac

Pripadnik radikalne grupe proletera "Mučki provokatori" što imaju za cilj izazivanje osjećaja neugode političko-poslovnoj eliti i funkciju putokaza za istu prema Remetincu. Radikalnim guljenjem njihovih džon obraza i stavljanjem soli na njihove kriminalne rane ostvaruje zajedno sa grupicom entuzijasta okupljenih na KontraPortalu višestruke moralne satisfakcije koje kasnije dila obespravljenom narodu.

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

1 × 5 =