Početna / Kolumne / Biti ili cviliti / Povijest psihijatrima!

Povijest psihijatrima!

Za Košulju spremni!

Ideološke podjele toliko su narasle da je i šefica države digla svoj glas i upozorila da se malo zbrojimo.  I dobro je da je to napravila, jer… Stvari su postale zabrinjavajuće. Izmiču li kontroli? Kako smiriti tenzije i pomahnitale strasti?

Neuvjerljivim pozivima političara, tu i tamo kad se obilježava neka obljetnica, sigurno ne. Jer njima, jednostavno, vjerovati ne treba.  Oni su proizveli takvo stanje u kome netrpeljivosti rastu, u kojem sve izgleda toliko dramatično kao da smo korak do toga da se počnemo međusobno čak i mlatiti.  Bez tog sijanja mržnje, političari, lijevi i desni, „umjereni“ i radikalni, ali i njihovi plaćenici, jednostavno su nula. Kao nogometaši koji istrče na teren bez gaća – jad i bijeda. Nemaju što ponuditi, jer, uglavnom, blage veze ni o čemu nemaju. Osim o sijanju mržnje.

Kad bi se vagala odgovornost tko je kriv za tolike bolesne podjele u narodu, politička „elita“, svejedno bila ona vladajuća ili oporbena, bila bi stavljena najmanje na stup srama. Jer igraju se prljavo s nečime čemu nisu dorasli. Niti intelektualno, niti ljudski.

No nisu sami. Imaju pomoćnike. Izvršitelje. To su oni koji za šaku škuda prodaju sve – obraz, uvjerenja, korijene iz kojih potiču, prošlost, sadašnjost i budućnost. Među njima povjesničari imaju posebno mjesto. Ne svi, naravno, nego oni javno eksponirani, medijske zvijezde, koji iz svojih ideoloških praznina i moralnih muljeva nameću laži o prošlim vremenima, falsificiraju istinu. Oni su potkupljivija i lako pokvarljiva roba. Oni su sve što ne smiju biti. Umjesto objektivnog sagledavanja i analize povijesnih činjenica, „plešu“ kako gazde kažu. Varaju i lažu. I zato je sasvim pogrešna teza da povijest treba ostaviti povjesničarima. Ni za Boga! To bi bila katastrofa. S povijesti, ali i povjesničarima, pa i nekim političarima baviti se kod nas trebaju psihijatri.

Ekstremisti su uvijek jednake budale, ali često opasne i krvoločne kreature. Jer koriste ih trovači najgore vrste. Oni koji dijele narod. I s lijeva i s desna. Koji ne misle na posljedice. A one mogu biti i već jesu kobne.

I što može još šefica države, osim upozoriti da se malo sredimo? Ili premijer, koji se pomalo naivno želio baviti ekonomijom, a sada  ga pritišću vruće teme  Jasenovac, Bleiburg, fašizam, komunizam, ustaše, partizani…

Možda da Predsjednica sazove sjednicu Vlade, ali ne o reformama i gospodarstvu, nego o mržnji i podjelama u društvu. I neka kao gosta pozove i šefa oporbe. On se protekle četiri godine udarnički trudio da potpali vatru razdora, a neki od sadašnjih vlastodržaca entuzijastički su na tu vatru dolili benzina. Da, našoj političkoj sceni trebaju psihijatri. S velikim ovlastima…

Facebook komentari

Sancho Panza

Sancho Panza

Provjeri i ovo

IZJAVA SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE POVODOM DONOŠENJA PRAVOMOĆNE PRESUDE BiH ŠESTORKI

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

ten − ten =