Početna / Istaknuto / POVRATAK AUTOHTONIH DEVA U ĐURĐEVAC (i opet o ismijavanju zakona i maltretiranju životinja)

POVRATAK AUTOHTONIH DEVA U ĐURĐEVAC (i opet o ismijavanju zakona i maltretiranju životinja)

Možda je temeljna motivacija đurđevačkih vlasti bila upravo povesti se za primjerima wahabbijskih sela i prvog potpuno arapskog naselja u susjednoj državi. Jer danas je biti u trendu prilično važno, makar u simboličkom smislu (op. ur.).

 

Tekst o devama u podravskom gradiću Đurđevcu koji smo objavili krajem ljeta nije privukao veću pažnju. Tada smo vas obavijestili da je Ministarstvo zaštite okoliša dalo dozvolu za uvoz deva što je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković protumačio kao dozvolu za kršenje Zakona o zaštiti životinja (čl. 53., st. 1.): ”Zabranjeno je držanje divljih životinja te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.”

Unatoč tome, nitko od nadležnih nije reagirao na ovo kršenje Zakona i tako deve ovih dana stižu u Đurđevac. Istovremeno, Grad Đurđevac još uvijek nema sklonište za napuštene životinje unatoč zakonskoj obvezi prema stavcima 4. i 5. članka 56., stavku 2. članka 57. i stavcima 2. i 4. članka 58. Zakona o zaštiti životinja. Tako je Zakon o zaštiti životinja zakon koji je gradonačelnik Đurđevca odlučio kršiti.

Tada, krajem ljeta, smo napisali i ovo: ”Đurđevčani bezbrižno i sa simpatijama za gradonačelnikovu ideju smišljaju šale, pa tako jedna od njih kaže da će se od sada Đurđevac zvati ĐurDevac. Istovremeno uopće ne razmišljaju o besmislenom trošenju njihovog novca (u ovom slučaju 90.000 kn) na nezakonite projekte niti ih je briga što se izbjegava provođenje Zakona o obvezi osnivanja skloništa.

Šaljivi su ti Đurđevčani, to su još i Turci naučili kad su ih čuvari đurđevačke utvrde gađali zadnjim pijetlom (picekom) koji im je ostao nakon dugotrajne opsade, poslije čega su se Turci povukli uvjereni da ih nisu uspjeli izgladnjeti. A danas očito i novca imaju na bacanje.”

TURISTIČKA PONUDA GRADA ĐURĐEVCA (deve umjesto skloništa za životinje)

Pa kad su ĐurDevčani toliko spremni na šalu, ajde da im se pridružimo na opće narodno veselje. Naime, u ĐurDevcu vlada veliko uzbuđenje jer deve moraju stići prije početka adventskih događanja kako bi mogle sudjelovati u performansu u kojem će kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar dojahati da se poklone malenom Isusu.

U Turističkoj zajednici su uvjereni da će ovaj religijski proizvod biti okidač za smišljanje novih atrakcija u đurDevačkim ”peskima”. S obzirom na to da su im deve donijele medijskog prostora koliko ga legenda o picokima nije donijela godinama, sigurni smo da će ideja biti bezbroj.

Na primjer, spavanje u šatorima pod vedrim pustinjskim nebom i doživljaj pješčanih oluja pomoću topova za snijeg koje bi gradonačelniku ĐurDevca mogao posuditi njegov bivši koalicijski partner gradonačelnik Zagreba nakon što prođe Snježna kraljica.

Mogle bi se organizirati i karavane u kojima žene po uzoru na prave nomade hodaju đurDevačkom pustinjom držeći se za devine repove dok se muškarci ponosno ljuljaju u sedlima, pjevuše neku Alahu ekber pjesmicu i puše Marlboro. Kad padne noć, svi su okupljeni oko vatre koja po uzoru na nomade gori od sasušenog devinog dreka koji su nomadske žene marljivo skupljale dok su hodale pustinjom držeći se za devine repove i zatim sušile na vrućem pustinjskom suncu.

Moglo bi se organizirati trgovanje i cjenkanje na stari način robnom razmjenom. U oazi od plastičnih palmi moglo bi se trgovati robom koja puno vrijedi u Sahari, šećerom, solju i cigarama, a nomadima bi se mogao prodavati i LSD kako bi doživjeli autentičnu fatamorganu.

Na prigovore da deve nisu autohtone životinje u đurDevačkim peskima, ĐurDevčani otkrivaju povijesnu činjenicu da su deve u ĐurDevcu bile s Osmanlijama kao životinje za nošenje tereta. Zaista, pa kako se nitko do sada nije sjetio da su slonovi autohtone životinje u Minhenu, jer je na njima dojahao Hanibal? Zato bi se kao suveniri mogle prodavati turske sablje, burke i feredže, a glumačke družine bi mogle uprizoriti igrokaze iz života na dvoru Sulejmana i Hurem.

U turističku ponudu uvode karavane na devama u podravskoj pustinji

A to što se toliko novca potrošilo da bi se kršio Zakon i da bi se maltretirale životinje, to u Hrvatskoj ionako nikoga nije briga.

 

Izvor:

Psi laju, a karavane prolaze

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Ludilo na najjače

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira

Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

sixteen − six =