Početna / Aktualno / S ovih prostora / PRAVEDNA EKONOMSKA REFORMA

PRAVEDNA EKONOMSKA REFORMA

ellerman

 

Svjetski poznati ekonomist i bivši savjetnik Svjetske banke David P. Ellerman, podržao ekonomski program ‘limitiranog kapitalizma’ Paška Kačinarija

 

Svjetski poznati filozof i pisac angažiran na poljima ekonomije i političke ekonomije, društvene teorije, filozofije, matematike i bivši savjetnik šefa Svjetske banke, David P. Ellerman podržao je jedinstveni ekonomski program Paška Kačinarija, poznatog hrvatskog zviždača i jednog od kandidata ispred Braniteljsko domoljubne stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

‘Pravedna ekonomska reforma’ kako glasi naziv Kačinarijevog programa, bazirana je na temeljima limitiranog kapitalizma, vraćanja društvene imovine hrvatskom društvu i reviziji pretvorbe i privatizacije.

‘Neoliberalni kapitalizam proždire društvo i pojedinca’

Ugledni David Ellerman koji je od 1992. do 2003. bio ekonomski savjetnik šefovima Svjetske banke Josephu Stiglitzu i Nicholasu Sternu,  a kojeg inače citira i poznati filozof i autor Noam Chomsky, kazao nam je kako je pročitao je engleski prijevod Kačinarijevog programa, te da ga izuzetno cijeni i svesrdno podržava.

– Osnovni princip tog programa jest da obični ljudi ne bi trebali sudjelovati samo u vlasti već i u imovini koja ima je opljačkana 1990. godine. Kako Kačinari navodi, ‘neoliberalni kapitalizam proždire društvo i pojedinca’, a ovaj program staje na kraj apsolutističkoj i robovlasničkoj vladavini koja se sistematski uvodi u Hrvatsku kroz 20 godina. Slažem se u potpunosti da je sigurnost i prosperitet običnih građana najbolje osigurati razvojem poduzetničke klime i pokretanja manjih i srednjih poduzeća – komentirao je na samom početku Ellerman.

Protiv tajkunizacije društva

Ovaj američki profesor s tri magisterija i jednim doktoratom koji još od 90-tih propagira ekonomske modele svojevrsnog radničkog dioničarstva zauzima se protiv tajkunizacije društva i monopolizma na štetu malog čovjeka.

– Umjesto nekoliko velikih tvrtki, na čelu s nekoliko ‘velikih’ vlasnika ili tajkuna, potreban je promjena. Potrebno je te velike korporacije razbiti u korist mnogih malih i srednjih poduzeća i gospodarstava na čelu s mali i srednjim vlasnicima. Društveno vlasništvo potpuno je korumpirano kada padne u ruke nekolicine koji potom upravljaju sa sudbinom većine – smatra David Ellerman.

U konačnici zaključuje da podržava Kačinarijev jedinstveni program ‘za demokratsko društvo u kojem je društvenom vlasništvu vraćena njegova prava uloga osnaživanja  većine građane i osiguravanja njihovog vlastitog prosperiteta’.

Program ‘Pravedna ekonomska reforma’ za kojeg autor tvrdi da će promijeniti ekonomiju u zemlji iz temelja možete u cijelosti pročitati na stranici kacinari.org.

 

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Istru i Rijeku je oslobodila i matici zemlji priključila KC

  Značajni povijesni događaji u interpretaciji hrvatske predsjednice. S Pantovčaka, iz Banskih dvora, iz Hrvatskog …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

11 − 1 =