Početna / Istaknuto / Predsjednica ponovo u Afganistanu: ugovoreno veliko gospodarsko partnerstvo Hrvatske, Afganistana i SAD-a!

Predsjednica ponovo u Afganistanu: ugovoreno veliko gospodarsko partnerstvo Hrvatske, Afganistana i SAD-a!

afganistankolinda22

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je nenadano započela svoj posjet Afganistanu.

Pod velikim mjerama sigurnosti s kabulskog je aerodroma američkim helikopterom prebačena u savezničku vojnu bazu, odakle je ubrzo krenula na sastanke s afganistanskim dužnosnicima i poljoprivrednicima. Hrvatsko službeno izaslanstvo uglavnom sačinjavaju eksperti iz Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede i Gospodarske komore. Tijekom četverodnevnog posjeta predsjednica će boraviti u Kabulu, Mazar-e-Ladenu i Shat’ap -e-Dopu te u poljoprivrednoj regiji Hors-e-Dajmi.

Predsjednica je, u prvom redu, došla posredovati pri finalizaciji ugovaranja velikog poljoprivredno-trgovinskog partnerstva Hrvatske, Afganistana i SAD-a na području uzgoja, prerade i distribucije maka. Ideja dugo čuvana u tajnosti napokon je ugledala svjetlo dana. Naime, radi se o studiozno pripremljenom, dugoročnom projektu suradnje pod radnim naslovom “Makovi divni, makovi slasni” ( eng. “poppies beautiful, poppies delicious” ili u originalu ” خشخاش خشخاش زیب ” ) u kojem će svaka od tri države participirati u segmentu gdje može najviše doprinijeti. Hrvatska će osigurati velike površine neobrađene zemlje, kako u vlasništvu države tako i u vlasništvu malih, privatnih koncesionara koji budu zainteresirani, Afganistan će osigurati stručne timove za podizanje nasada te uzgoj, praćenje, preradu i stručno savjetovanje, a SAD će osigurati plasman, distribuciju i naplatu potraživanja.

Kako doznajemo, hrvatska delegacija je vrlo zadovoljna ugovorenim i već letimičnim pogledom ovog dugoročnog aranžmana jasno je da će projektom biti otvoreno barem tisuću novih radnih mjesta, iako u Ministarstvu rada optimistički najavljuju i peteroznamenkasti broj novih radnih mjesta.

U planu je takozvana slavonsko-prigorska transferzala čime bi se posrnula hrvatska poljoprivreda, naročito u Osječko-baranjskoj županiji, opet vratila na nekadašnji nivo, a potom postala motor zamašnjak hrvatskog gospodarstva. Za sada je konkretno dogovorena revitalizacija propalog IPK Osijek s kompletnim zemljištem koje je nekada obrađivano te sa još najmanje 15000 hektara zemljišta zainteresiranih koncesionara na području Belog Manastira, Aljmaša, Sarvaša, Donje Motičine, Čepina, Strizivojne i Vuke gdje će se graditi manji pogoni za otkup i preradu kako bi se ravnomjerno razvijala cijela županija. Veća tvornica za preradu u finalne proizvode navodno bi se trebala graditi na području Jagodnjaka ili Petlovca.
Finalni proizvodi transportirat će se u distibucijski centar u Rugvicu koja je izabrana radi blizine Zračne luke Zagreb. Od distribucijskog centra, što je zajednički projekt Hrvatske i SAD-a, svu brigu oko plasmana preuzimaju američke kompanije uz najčvršća jamstva State Departmenta, tako da afganistanski i slavonski poljoprivrednici zaista ne trebaju brinuti o naplati.

U Ministarstvu poljoprivrede se još ne žele izjasniti o visini poticaja po tobolcu, no špekulira se da bi uz korištenje fondova EU poticaj mogao iznositi čak i 1,20 kuna po tobolcu.

Dolazak skupine Afganistanaca, kako bi napravili mjerenja terena i procjene te pripomogli u razminiravanju zemljišta u čemu također imaju respektabilno iskustvo, predviđen je već krajem svibnja.
S afganistanskom stranom je dogovoreno da će bez potraživanja pripomoći pri razminiravanju svih preostalih površina u Slavoniji.
Prve sjetve očekuju se u lipnju kako bi plodovi bili zreli prije zimskih temperatura.

U američkom Monsantu su dvije vrste maka ( Papaver somniferum ) već prilagodili uvjetima u Hrvatskoj. Budući da se pri genetskoj modifikaciji maka može izabrati boja cvijeta, za Hrvatsku su izabrani crveni i bijeli kako bi simbolizirali hrvatski grb, a polja bi trebala izgledati poput velike umjetničke instalacije, naročito pri pogledu s većih visina što može biti pogodnost i za turizam, najavljeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Kako ne bi bilo špekulacija i politikantstva u vezi boje makova i datuma sazrijevanja tobolaca ( oko 29.11.), najavljena je i mogućnost referenduma na tu temu u Osječko-baranjskoj županiji.

afganistankolinda11

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Crowdfunding ili solidarnost

  Prošle dvije tribine u Privredniku dvije su strane iste medalje. Prva je bila na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

fifteen − seven =