Početna / Vijesti iz paralelnih svemira / Predsjednica Povaljsku listinu iz Pučišća vratila u Историјски музеј Србије у Београду

Predsjednica Povaljsku listinu iz Pučišća vratila u Историјски музеј Србије у Београду

crkva
Odlukom predsjednice Republike Hrvatske Povaljska listina, najstariji dokument pisan hrvatskom ćirilicom uklonjen je iz Župnog ureda u Pučišćima na Braču.

Na inicijativu koordinacije braniteljskih udruga Brača, Visa i Korčule te Stožera za obranu Hrvatskog Brača, predsjednica je odlučila da se Povaljska listina, najstariji dokument pisan hrvatskom ćirilicom, ukloni iz Župnog ureda u Pučišćima na Braču.

Povaljska listina posjedovna je isprava benediktinskoga Samostana sv. Ivana Krstitelja u Povljima na otoku Braču, napisana na listu pergamene hrvatskom ćirilicom (tzv. bosančicom) 1. prosinca 1250. godine.

Kako objašnjavaju u Stožeru za obranu Hrvatskog Brača, ovu inicijativu su pokrenuli jer su sjećanja na ratove iz 12. stoljeća u vrijeme nastajanja ovog dokumenta, 1250. godine bila još svježa i te godine još nije bilo u redu da se u Hrvatskoj upotrebljava ćirilica kao službeno pismo.

Budući da su Srbi pravni nasljednici ćiriličnog pisma i da je ćirilica uklonjena iz Vukovara kao i Titova bista s Pantovčaka, stručno povjerenstvo sačinjeno od koordinacija braniteljskih udruga 12. stoljeća, predstavnika Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara, čelnih ljudi HHO-a i HDZ-a, odlučilo je da se Povaljska listina pošalje u Историјски музеј Србије у Београду.

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Jesenska shema HRT-a: Umjesto Hrvatske uživo uvode se emisije Molitveni spektar i Glede Domovine

  Na HRT-u je odlučeno da u novoj programskoj shemi koncept programa više prilagodi zahtjevima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two × three =