Početna / Istaknuto / Predstavljen pronatalitetni program: novorođenčad će moći izabrati jedan od pet ponuđenih paketa u vrijednosti 1000 eura!

Predstavljen pronatalitetni program: novorođenčad će moći izabrati jedan od pet ponuđenih paketa u vrijednosti 1000 eura!

 

Iako se postavljalo pitanje kako će Ministarstvo socijalne skrbi, u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj je potrebno smanjivati troškove, namaknuti novac za HDZ-ovo predizborno obećanje od 1000 eura naknade za svako rođeno dijete, taj projekt će ipak zaživjeti – uz kraću prezentaciju potvrđeno je na tiskovnoj konferenciji u Vladi RH.

Nije bilo sigurno da će Vlada pronatalitetnu naknadu od 1000 eura za svako novorođeno dijete ni naknadu u visini pune plaće zaposlenim roditeljima tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta moći isplatititi u gotovini. Stoga je nakon iscrpnih razgovora sa socijalnim partnerima, Udrugom poslodavaca i relevantnim ustanovama napokon pronađeno kompromisno rješenje, u vidu kompenzacije za obećanih 1000 eura.

 

obnova

 

Naime, novorođenčad će po izlasku iz rodilišta moći izabrati jedan od pet ponuđenih modela naknade. Radi se o pet studiozno osmišljenih paketa koji pokrivaju gotovo sva razdoblja, kako je kolokvijalno navedeno – od rođenja do uhićenja;

obnova1Prvi paket je garancija države u stambenom zbrinjavanju novorođenčadi; nudi se braniteljska baraka na livadi, visoki roch-bau ili ključ u ruke. Novorođenče uz baraku dobiva i 40 m2 stiropora s pripadajućim vijcima i mrežicom.

Drugi paket se odnosi na mogućnost obrazovanja po izboru. Država će, naime, osigurati 69,99 % diplomskog rada, te u potpunosti snositi troškove kompiliranja. Novorođenče može izabrati između Policijske akademije, VERN-a, Fakulteta prometnih znanosti ili Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Treći paket je u potpunosti plaćen prvi stupanj tečaja duhovne obnove u radionici sestre Bernardice, uz završnu svečanost u prisustvu don Stojića. Polaznike će ponekad uveseljavati i vlč. Sudac.

Četvrti paket je bon Kozuma u protuvrijednosti 1000 eura. Dogovoreno je da će država putem poreznih olakšica u potpunosti namiriti vrijednost bonova, a novorođenčad će bonove moći iskoristiti u bilo kojoj trgovini nakon navršavanja punoljetnosti, dakle, najranije 2034. godine. Do tada će njihov novac biti na sigurnom, i ovo je, prema tvrdnjama stručnjaka, vrlo dobar oblik štednje.

Peti paket je zabavnog karaktera. Nudi se mogućnost organizacije prvog rođendana za stotinu gostiju – pod pokroviteljstvom predsjednice. Na proslavi će se pojaviti i Mamić, koji će dijelom i sponzorirati rođendansku proslavu, tako da u ovom paketu država ima i znatno manje troškove. Dijete će uz tortu imati mogućnost “selfanja” s gospodinom Hasanbegovićem ili gospodinom Tepešom – za trajnu i dražesnu uspomenu.

Novorođenčad će poseban poklon bon dobiti i od premijera – kao nagradu za rođenje. Svako će novorođenče dobiti guvernantu iz Kanade – kako bi dijete odmah naučilo pravi materinji jezik. Čim završi tečaj, dobiva jednosmjernu kartu za Kanadu.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Restrukturiranje Agrokora na putu ili stranputici?

  Ne ulazeći uopće u genezu Agrokora i slučaja Agrokor, niti u to tko je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

nineteen − one =