Početna / Dnevni Komentar / Prestanite šokirati Bandića i možda ponudi ostavku

Prestanite šokirati Bandića i možda ponudi ostavku

Prestanite šokirati Bandića i možda ponudi ostavku

Da su bar trepnuli, da je bar suza kanula, da je promrmljana neka psovka ili bar da je po izlasku sa suda Hanžeković zavitlao aktovku o pod, a Bandić da je ljutito šutno kontejner na ulici možda bi nam bilo lakše ali nažalost ništa od toga se nije dogodilo već je dobro uhodani dvojac šutke i bez nekog posebnog facijalnog eksprešna prohujao pored okupljenih novinara.

To se zove biti hladan kao špricer, izgubiš 15 miliona dok si rekao keks i odšetaš sa suda kao da si platio račun za struju. Pa da, bili su Hanžeković i Bandić na šalteru broj 1 Županijskog suda, to vam je onaj šalter za uplate o ukidanju zabrane obavljanja gradonačelničke funkcije i uplatili su zaostatke od 15 miliona kuna za utjecanje na svjedoke.

Doduše Hanžeković je naknadno dao intervju Andriji Jarku što baš nije ohrabrujuće za Bandića, jer gdje Andrija kopa jarak drugi u njega upadaju ali opet sa druge strane nisu pale teške riječi, nije bilo povišenih tonova, nije bilo šokantnih izjava koje bi mogle uzdrmati cijeli slučaj već je Hanžeković to odradio krajnje profesionalno. Hanžeković je upozorio svekoliku javnost da se ne veseli prerano jer ima tu oho-ho stupnjeva sudstva, pa je spustio loptu na zemlju rekavši kako je već složena žalba drugostupanjskom vijeću Županijskog suda, a da ne napominjemo moguću proceduralnu grešku koju je onako leđero prezentirao Andiji Jarku kao nešto sasvim normalno, “gđa. Demarin nije bila svjedok po našim saznanjima”, a vi sad dragi građani slobodno zaključite čija saznanja u ovoj državi imaju više uspjeha, Hanžekovićeva ili USKOK-ova?

Ipak da bi si dočarali lakoću prebrojavanja laganih 15 miliona na šalteru suda bilo bi dobro da to pretočimo u jedan jednostavan izračun.

Dakle, ako uzmemo okrugli broj radnog staža od 40 godina i podjelimo ga sa 15 miliona kn dobijamo iznos od 375,000 kn i ako taj iznos podijelimo sa 12 dobijemo mjesečnu plaću od 31,250 kn. Znači, da bi “običan smrtnik Bandić” uplatio 15 miliona kuna jamčevine mora raditi 40 godina i mora mu mjesečna plaća biti 31,250 kn neto ali to nije sve. Kako je opće poznato da je prosječna plaća u Hrvatskoj tek tričavih 5500 kn neto onda kad primjenimo istu formulu “5500 kn x 12 mjeseci x 40 godina” za nekog običnog smrtnika ali bez navodnika, dobijemo u četrdeset godina rada tek tričavih 2,640 000 kn što ne pokriva ni set prskalica na jednoj od Bandićevih fontana i što nas dovodi do jednostavnog zaključka da bi jedan prosječan građanin Republike Hrvatske trebao živjeti ni manje ni više nego 6 života i odraditi 240 godina radnog staža da plati jamčevinu Bandiću…pis of kejk rekli bi.

Sad kad smo ovako suhoparnim brojkama dočarali lakoću prebrojavanja 15 miliona kuna pitajmo se da li je Bandić kriv ili je tek prirastao srcu svom prijatelju Marijanu Hanžekoviću? Možda je pitanje pretenciozno ali ostavimo astronomski malu šansu da će se Hanžeković nekim čudom zauvijek oprostiti od 15 miliona kuna, probajmo zamisliti tu fatamorganu i pitajmo se od čega će se to Hanžeković naplatiti kod poštenog i uvijek spremnog na delanje Milana Bandića. Ako uzmemo u obzir da Hanžeković i nije baš najempatičniji lik na zemaljskoj kugli i da ga ne krase altruističke pobude onda bi bilo lijepo da ovom analogijom promatramo slučaj Bandić, nekako je logičnije ma koje mi mišljenje imali o Milanu Bandiću.

Osim toga, zanimljivo je promatrati moralnu dvojbu “progonjenog” Milana Bandića koji bi rado pokazao sav raskoš svog karaktera ali mu USKOK i Županijski sud to nikako ne dopuštaju, pa tako na pitanje Andrije Jarka “Hoće li Bandić podnijeti ostavku?”, Hanžeković zaključuje kako je ovo naprasno vraćanje Bandića u Remetinac izazvalo šok kod njegovog klijenta i da on u ovom trenutku uopće ne razmišlja o tome.

Skoro da bi se građani trebali okupiti na prosvjedu ispred USKOK-a i Županijskog suda sa transparentom…”Prestanite više šokirati Milana Bandića i možda Miki ponudi ostavku”. Nekako se čini da bi to bilo učinkovitije nego sav dosadašnji rad tužilaštva i USKOK-a, jer ne može USKOK podići toliko optužnica koliko Hanžeković i Bandić mogu delati.

 

D.K.

 

Facebook komentari

Kontra Portal

Portal svih onih koji žele nešto reći!

Provjeri i ovo

Što oslobađajuća presuda je… a što nije?

  Ovaj prilog napisao sam 6. travnja 2013. potaknut silnim “domoljubnim” laprdanjima i preseravanjima nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 3 =